Kamila Valieva kan slippa straff för dopning.
Kamila Valieva kan slippa straff för dopning. - Foto: Christine Olsson/TT och Bernat Armangue/AP/TT

Kamila Valieva kan slippa straff – på grund av sin ålder

Kamila Valieva, 15, tillåts tävla vidare i OS, trots dopningsmisstankar. Och det är inte säkert att konståkerskan får något straff – på grund av sin ålder.


Kamila Valieva, 15, testade positivt för en förbjuden hjärtmedicin den 25 december. 

Först efter att den ryska konståkerskan varit med och tagit OS-guld i lagtävlingen kom provsvaret. Hon stängdes först av, men tävlingsförbudet hävdes. Det fick flera organisationer att överklaga till idrottens skiljedomstol Cas.

Kamila Valieva tillåts tävla i OS i Peking 2022

På måndagen beslutade Cas att Valieva ska tillåtas tävla vidare i OS. Beskedet från Cas har fått kritik, men läkaren och ordföranden i Antidoping Sverige, Åke Andrén Sandberg, håller inte med.

— Cas är vår högsta domstol och de har beslutat att hon får fortsätta tävla. Då måste vi lita på att de har fått tillräckliga uppgifter och är tillräckligt kloka för att se att det följer reglerna och att det då är rätt beslut, säger han.

Kamila Valieva kanske inte straffas för dopning

Rysslands antidopningsorganisation Rusada är ansvarig för att utreda om 15-åringen är skyldig till en dopningsförseelse. Läkaren och ordföranden i Sveriges antidopningsorganisation är inte säker på att Kamila Valieva kommer att straffas.

— Detta är en 15-årig flicka. De flesta 15-åringar har ingen aning om hjärtmedicin eller doping heller, utan det är sannolikt några runt henne som på något sätt har uppträtt oskickligt. Så jag kan förstå om det finns uppgifter som gör att hon befinns icke skyldig till det hela, säger Andrén Sandberg.

— Det står i reglerna att man ska ta särskild hänsyn till underåriga och förståndshandikappade, att de ska ha särskild behandling för att de inte kan förstå konsekvenserna eller kanske inte ens vet om att de fått något konstigt i sig.

Trimetazidin är inte prestationshöjande

Det andra som talar för att Valieva kanske frias, eller får ett väldigt kort straff, är att medicinen trimetazidin inte anses vara särskilt prestationshöjande.

— Det här medlet som hon fått är säkert väldigt dåligt som dopingmedel. Jag tittade på det häromdagen och inte en enda av de 1 168 vetenskapliga artiklar som finns om medlet handlade om prestationsförbättring när man ger det till friska människor, säger Andrén Sandberg.

— Å andra sidan: står det på listan så är det förbjudet.

Nikolaj Majorov: Vill ha 18-årsgräns

Den svenske konståkaren Nikolaj Majorov, som slutade 21:a i herrtävlingen i OS, tycker att det "blir knasigt" när en 15-åring hamnar i sådana här problem. Han anser att åldern för att delta på OS bör höjas från 15 år.

— Ska man kalla sig senior i alla mästerskap bör man vara 18 år, tycker jag.

TT: Hur mycket skadar det här sporten?

— Jag kan bara säga att det ställer frågetecken. Skulle någon person fastna för dopning och man hittar en substans och den personen ändå får tävla, är det verkligen fair play då? undrar han.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.