Henrik Harlaut siktar mot medalj i slopestyle under OS i Peking 2022.
Henrik Harlaut siktar mot medalj i slopestyle under OS i Peking 2022. - Foto: Christine Olsson/TT

Henrik Harlaut jagar ny OS-medalj: "Slipper känna pressen"

Henrik Harlaut landade på prispallen i Shougang. Den där luftfärden i big air gav så mycket mer än en efterlängtad olympisk medalj. Han passade också på att släppa en barlast av ångest, tvivel och högt ställda egna krav.


Fakta: Henrik Harlaut

Född: 14 augusti 1991 i Sollentuna.

Klubb: Åre SLK.

Tävlingsgrenar: Slopestyle och big air.

OS 2022: Brons i big air.

Tidigare OS-meriter: 17:e i slopestyle i Pyongchang 2018, 6:a i slopestyle i Sotji 2014.

Övriga meriter: VM-silver i big air i Park City 2019, sex guld i X-Games, fyra silver i X-Games, två guld i Dew Tour, totalvinnare i världscupen i big air i världscupen, tvåa i freestylens totala världscup.

Aktuell: Kvalar under tisdagen till slopestylens final.

Henrik Harlaut möter svenska medier när snön vräker ned över Zhangjiakou och OS-byn. Kapuschongen letar sig en bra bit ned över hans panna, munskyddet döljer en stor del av ansiktet.

Men ögonen syns – och de glittrar. Harlaut mår väldigt bra. Gratulationerna efter bronset har strömmat in.

— Det har varit intensivt, mycket känslor. Det var mycket att ta in för jag ville njuta av det som hände i big air men jag ville ändå fokusera på slopestylen. Jag känner att jag har något att ge där också, säger freeskistjärnan.

Henrik Harlaut om OS-bronset: "Fortsatte kämpa"

TT: När man som du äntligen tagit den första OS-medaljen, är det något som släpper i dig?

— Det är otroligt mycket som släpper av den egna pressen. Eftersom jag varit på två tidigare OS och haft potentialen att kunna ta medalj, men inte lyckats... Det kanske skulle vara så för mig att jag inte skulle ta mig hela vägen dit.

— Att få den nu och känna att det gick... det är "tack", liksom. För att jag trodde på den viljan, att jag fortsatte kämpa, kämpa, kämpa, säger Harlaut.

Han var nära medalj i Sotji, men kom sexa. Fyra år senare misslyckades han i Pyeongchang. Vid fyllda 30 insåg han att det var tredje gången gillt i Peking eller en medaljlös olympisk resa ännu en gång.

Henrik Harlaut: "Banan är svåråkt"

— Nu har jag tagit en OS-medalj och är otroligt tacksam och nöjd med det. Nu är allt bara bonus, nu ska jag ha extra kul. Det brukar vara så, när jag har som roligast åker jag som bäst, säger han.

Kanske, kanske, kan det ge honom en medalj till att fingra på under flygresan hem. Men först ska han klara kvalet. Gör han det väntar final i Gentings snöpark på onsdag.

— Banan är svåråkt. Det krävs väldigt bra åkning för att ta sig genom den, först och främst. Och att göra de tricken som behövs på den här nivån kommer att bli svårt, men jag ska göra ett försök så gott jag kan, säger Harlaut.

Henrik Harlaut vill ha svensk prispall i OS 2022

Och så när Henrik Harlaut en förhoppning, den om att få svenskt sällskap på prispallen på onsdag.

— Det är något vi snackar om rätt ofta. Är det dags nu att få gå upp två? Eller, drömmen är att ta ett helt podium, etta, tvåa, trea.

— Alla i laget har tagit medaljer och varit på prispallen, men aldrig har vi haft två eller tre på en prispall. Om det skulle hända på ett OS... Det skulle var det fetaste någonsin.

— Det finns chans, säger han.

Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Hugo Burvall är övriga svenskar som kvalar i slopestyle. Tävlingen flyttades fram ett dygn på grund av de kraftiga snöandet i söndags.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!