Kamila Valieva menar att hon råkat få i sig sin farfars hjärtmedicin.
Kamila Valieva menar att hon råkat få i sig sin farfars hjärtmedicin. - Foto: Jeff Roberson/AP/TT och

Kamila Valievas dopningsförsvar: Var farfars hjärtmedicin

Det var farfars hjärtmedicin som hon fick i sig av misstag. Det är den ryska konståkerskan Kamila Valievas förklaring till dopningsavslöjandet. I dag riktas världens ögon mot 15-åringen när hon får tävla igen.


Bakgrund: Turerna kring Kamila Valieva och dopningen

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet i samband med de ryska mästerskapen.

7 februari: Leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva har ett sex timmar långt förhör i Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna.

15 februari: Valieva kör det korta programmet och är storfavorit i tävlingen.

Kamila Valieva, 15, fick till slut tävla vidare efter beslut av Idrottens skiljedomstol Cas, trots att det framkommit att den ryska konståkerskan i julas tog en otillåten hjärtmedicin. Läs mer om det här.

IOK: Kamila Valieva skyller på farfar

Nu framkommer detaljer från förhandlingarna som ledde till beslutet. IOK-medlemmen Denis Oswald uppger att Valieva lagt fram en tänkbar teori till varför hon testades positivt.

— Hennes förklaring är att det handlar om ett läkemedel hennes farfar tog, säger Oswald till nyhetsbyrån AP.

Den 15-åriga konståkerskan skulle alltså ha fått i sig sin äldre släktings medicin av misstag.

Kamila Valieva tävlar i konståkning på tisdagen

Konståkningen inleds med korta programmet klockan 11.00 svensk tid, och Valieva har startnummer 26.

Den unga ryskan är världsrekordinnehavare och favorit. Men någon medalj kommer hon inte få i Peking – och ingen annan heller – om hon slutar på pallen.

"Skulle Valieva sluta bland de tre bästa deltagarna i individuella tävlingen för damer kommer ingen blomsterceremoni och ingen prisutdelningen att äga rum under vinter-OS", uppger IOK i ett uttalande.

Kamila Valieva: "Trodde jag var ensam"

Kamila Valievas fall har varit ett av de största samtalsämnena under OS.

— De här dagarna har varit väldigt svåra för mig. Jag är glad, men samtidigt är jag känslomässigt utmattad, säger en känslosam Valieva till ryska TV1.

— Det är glädjetårar men även lite sorg. Men självklart är jag glad över att få vara en del av OS och jag ska nu göra mitt bästa för att representera mitt land.

Valieva fortsätter:

— Jag ser så många lyckönskningar. Jag har sett skyltar och banderoller i Moskva, det är väldigt glädjande. Det här stödet är viktigt för mig i den här svåra stunden. Jag trodde att jag var ensam, men mina närmaste vänner och familj kommer aldrig överge mig.

Beslutet från Cas får kritik: "Orättvist"

15-åriga Kamila Valieva ledde det ryska konståkningslaget till seger i lagtävlingen, där hon skrev historia genom att vara den första någonsin på damsidan att sätta en kvadrupel på ett OS.

Att hon trots det får fortsätta att tävla har irriterat andra, bland andra den amerikanske konståkningstränaren Adam Rippon.

— Alltihop är bara orättvist. Och nu är det också orättvist gentemot alla de kvinnorna för att deras olympiska upplevelse blir ihopblandat med kontroversen för att ett land inte vill tävla enligt reglerna, säger han till The New York Times.

Josefin Taljegård i OS: "Lite overkligt"

Sverige representeras av Josefin Taljegård, som går ut som nummer 6. Hon har inför OS isolerat sig tre veckor i hennes föräldrars husbil, för att undvika coronan.


Josefin Taljegård från Sverige under sitt framträdande i damernas fria program i konståknings-VM i Globen. Arkivbild.

— Jag är supertaggad, jag har drömt om det här länge så det är lite overkligt på ett sätt. Jag får nypa mig i armen ibland när jag åker där på isen och ser ringarna i mitten av isen, sade 26-åringen från Mölndal till TT inför tävlingen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

3 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.