Jonna Sundling och Maja Dahqlvist tävlar i OS-lagsprinten.
Jonna Sundling och Maja Dahqlvist tävlar i OS-lagsprinten. - Foto: Heiko Junge/NTB/TT och Henrik Montgomery/TT

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist: "Väggen kan komma"

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist går för OS-guld i lagsprinten. Men finns det något som kan stoppa dem? Ja, den höga höjden, kylan och stressade motståndare.
– Här tror man att man har bra kontroll, men så smäller det, säger Dahlqvist.


Fakta: Sprintstafetten i OS

Semifinaler: Klockan 08.15 damer, 09.05 herrar

Både svenska herrarna och damerna åker andra semifinalheatet.

Finaler: Klockan 10.15 damer, 10.40 herrar

Kylan: Det väntas vara ungefär 15 minusgrader när kvalet inleds. För att undvika den värsta kylan har tävlingarna tidigarelagts en timme och 45 minuter.

Upplägg: Varje lag består av två åkare som åker sex sträckor var, varannan sträcka. Damernas bana är drygt 1 kilometer och herrbanan är cirka 1.5 kilometer.

Först avgörs två kval. De fyra bästa lagen i varje kval går direkt till final, plus de två bästa tiderna från de två semifinalerna. Finalen består av tio lag.

Sveriges damlag: Maja Dahlqvist och Jonna Sundling

Sveriges herrlag: William Poromaa, Oskar Svensson

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist är två av OS största favoriter – oavsett vilken sport man jämför med.

Dahlqvist har i vinter vunnit alla världscupsprintrar hon ställt upp i. När Sundling kom tillbaka efter skadan tog hon i förra veckan OS-guld före Dahlqvist.

Läs om alla svenska OS-medaljer här.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling i lagsprinten

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling bildar nu ett superlag i onsdagens lagsprint. Under normala förhållanden, om tävlingen gått på lågland, hade de varit väldigt svåra att besegra.

— Där har man lite mer kontroll på sig själv. Här tror man att man har bra kontroll, men så smäller det, säger Dahlqvist.

Läs allt om Maja Dahlqvist här.

Maja Dahlqvist om höga höjden: "Folk kollapsar"

Maja Dahlqvist syftar på den höga höjden i Zhangjiakou (runt 1 700 meter) kombinerat med stark vind och kyla som lett till dramatiska skid- och skidskyttelopp med åkare som kollapsat.

Dahlqvist är medveten om att dessa tuffa förhållanden är ett hot mot deras guldplaner:

— Man ser hela tiden att folk kollapsar efter mål eller på banan där det tar stopp. Det kan skifta från ena dagen till den andra. Ena dagen har man supertider in mot mål och nästa dag tappar man 30 sekunder sista kilometern, säger Dahlqvist och fortsätter:

— Det känns så himla bra tills smällen kommer. Man det aldrig när det händer, så det gäller att vara beredd att gräva djupt. Därför blir det bra med en lagsprint. Då får man vila lite mellan loppen.

Jonna Sundling: "Jättesvårt"

Maja Dahlqvist kommer alltså att bilda par med Jonna Sundling, som inte har visat några tecken på att lida av den höga höjden.

— Ja det är sjukt. Höjden existerar inte för henne, men för alla andra. Då är det bra att ha henne i laget, säger Dahlqvist.

Jonna Sundling har visat en strålande form och förklarar hur viktigt det är att tänka rätt:

— Men vet aldrig när väggen kan komma. Då gäller det att känna sin kropp. Att veta hur mycket man tål och fråga sig om man kommer att kommer att orka farten in mot mål, eller om man måste dra ner på tempot. Det är jättesvårt, säger hon.

Läs allt om Jonna Sundling här.

Oroliga distansåkare i lagsprinten

Sprintstafetten kommer att innehålla många distansåkare. Det är ett annat hot mot Sveriges guldplaner. En stressad distansåkare kan göra misstag och falla, och i värsta fall – ut ett blågult perspektiv – dra med sig någon av svenskorna.

— Vissa blir lugna med åkare omkring sig. Andra blir stressade. I masstarter brukar sprintåkare vara coolare än distansåkare, säger Maja Dahlqvist och syftar på att sprintåkare har mer rutin på tajta händelser under loppet, vilket minskar risker för incidenter.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!