Läktarkaos efter ras

Matchen mellan Öis och Väsby har blåsts igång igen efter läktarraset.


När Marcus Allbäck gav Örgryte ledningen mot Väsby redan efter en minut blev trycket från publiken på ståplatsläktaren så stort att ett läktarräcke rasade samman.

– Det var räcket längst ned som inte pallade för trycket. Folk föll drygt en meter mot marken och över varandra, rapporterade TT:s reporter på plats.

Läktarna på Valhalla IP i Göteborg var välfyllda när händelsen inträffade. Örgryte bjöd på fri entré till matchen där föreningen vid vinst kunde säkra avancemanget till fotbollsallsvenskan. Enligt polisen föll ett 40-tal personer handlöst från läktaren.

Många blev mörbultade men ingen kom till allvarlig skada. Enligt polisen skadades två personer lindrigt. Det var en pojke omkring 13 år och en man i 18-årsåldern som togs till Sahlgrenska sjukhuset.

Enligt Robert Sjölund på Sahlgrenska sjukhusets pressjour bedöms deras skador som lindriga.

Matchen fick avbrytas och sjukvårdare fick hjälpa fans att ta sig bort.

Domaren Martin Olsson beslutade att låta spelarna gå in i omklädningsrummet under tiden som ambulanspersonal tog hand om skadade supportrar.

Först efter drygt en timme kunde matchen starta igen efter att polisen samrått med arrangören och domaren. Då hade delar av publiken flyttats till en annan läktarsektion.

–Det måste kunnas garantera säkerhet för publik och spelare och man kommer att flytta bort en del av publiken, sade domaren Martin Olsson.

– Det är klart att det är tråkigt men vi såg inte så mycket av vad som hände eftersom vi firade målet, sade Örgrytes Patrik Elmander till TV 4 Sport.

–Vi ska ta ställning till om vi ska upprätta någon anmälan. Vi ska titta på förhållandena, vilka som kan vara ansvariga för händelsen. Vi ska prata med arrangören och med ansvariga för Valhalla IP. Även fotbollsförbundet är involverat eftersom man gör besiktningen av arenan, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman till TT.Kunde ha slutat värre

Gustafsson menar att det kunde ha slutat värre.

– Helt klart. Och det är det vi tar med oss. Det är naturligtvis så att varje sådan här händelse föranleder oss att ta en diskussion med både arenan och klubben. Om inte annat så för att förebygga att det inte händer igen, säger Gustafsson.

Men än är det för tidigt att svara på frågan om någon ska ställas till svars för olyckan.

Örgryte riskerar inte att drabbas av någon påföljd eller straff för läktarolyckan av Svenska fotbollförbundet, enligt ordföranden i disciplinnämnden, Khennet Tallinger:

– Om det är en ren olyckshändelse kan ingen straffas. Det ska i så fall vara uppsåt eller oaktsamhet, säger han till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

"Svennis" rörd av hyllningarna på Gamla Ullevi

1 timme sedan
1982 lyfte han IFK Göteborg till Europas topp. 42 år efter "Blåvitts" chockseger i Uefacupen är Sven-Göran Eriksson på avskedsturné. "Svennis" hyllades på ett välfyllt Gamla Ullevi av klubben där hans tränarkarriär tog superfart.

Fördel Chelsea – vann svenskmötet i Barcelona

1 timme sedan
Det är fördel Chelsea i Champions League-semifinalen mot Barcelona. Johanna Rytting Kaneryds lag vann överraskande på bortaplan över Fridolina Rolfös klubb i den första matchen med 1–0.

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

2 timmar sedan
Stavhopparen Armand Duplantis sätter nytt världsrekord med 6,24 på Diamond League-premiären i Xiamen, Kina.

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

idag 12:04
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

idag 11:22
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.