Peking Fanz lägger ner

IFK Norrköping står utan klack nästa år - supportrarna känner sig motarbetade.


IFK Norrköpings supporterklubb Peking Fanz har beslutat att lägga ner klackversamheten på hemmaplan på obestämd framtid. Anledningen är att de känner sig motarbetade av föreningen. De menar att IFK Norrköping inte har lyssnat på önskemål om var klacken ska stå på den nya arenan som blir klar nästa år.

Alla var välkomna

I ett meddelande på supporterklubbens hemsida i går kan man läsa hur besvikna fansen är på föreningen de stöttat i med- och motgång under alla år. Hur supporterföreningen växt från 120 medlemmar till 1400 under de senaste tio åren, och att man alltid har låtit alla olika sorters människor vara med i gemenskapen.

– Vi i Peking Fanz lät alla vara med, vi har haft företagsledare, toppolitiker och chefredaktörer i klacken, liksom alkisar, socialbidragstagare och ungdomar med trasslig bakgrund. Det som förenat oss har varit kärleken till IFK. Det som vi kunnat erbjuda våra medlemmar, förutom snygga souvenirer och en schysst attityd, har varit bra platser och jättebra priser, skriver Peking Fanz.

På bajamaja med rullator

På IFK Norrköpings sida på Svenska Fans intervjuas Johan Hallgren, dryga 50 år och styrelsemedlem i Peking Fanz om klacken. Han berättar att hans 80-åriga mamma varit en aktiv supporter.

– Hon har dock tröttnat att gå på Bajamajor med rullator. Det var inte heller speciellt roligt för henne att varas inspärrad bakom kravallstaket. Att spärra in sina egna supportrar som IFK gjort måste vara tämligen unikt i fotbolls-Sverige.

Johan Hallgren berättar vidare om hur illa man blir behandlad som supporter till IFK Norrköping:

– Att vara supporter till IFK är som att bli behandlad som kriminell och en lägre stående varelse, som det knappt är värt att prata med, säger Hallgren.

Säsongen 2007 separerades Peking Fanz från de övriga sektionerna på Idrottsparken. Klubben menade att det var av säkerhetsskäl. När nu den nya arenan byggs färdigt i Norrköping planeras klacken att bli placerade på en i supportrarnas ögon dålig sektion, med skymd sikt.

Uppgivenheten stor

Peking Fanz hemsida kan man nu läsa ett beslut som kan bli ödesdigert för publikkulturen hos föreningen framöver.

– Det är tråkigt att meddela, men på grund av ovan nämnda anledningar har Peking Fanz styrelse beslutat att lägga ner klackverksamheten på hemmaplan på obestämd framtid. Verksamheten återupptas först när IFK visat att de har ett arbete som främjar en positiv supporterkultur i Norrköping och ger förutsättningar som innebär att Peking Fanz och andra aktiva supporterföreningar ges chansen att växa och verka även på nya Idrottsparken.

Känslan av uppgivenhet är stor hos supportrarna.

– Jag och många med mig har tröttnat på hur vi blir behandlade. Den här säsongen tog jag ledigt och semester vid alla IFK:s matcher. Det blir inget av med det 2009. Jag orkar inte längre, säger Peking Fanzet Johan Hallgren till Svenska Fans.

Nästa år blir det ingen sån här dans på Idrottsparken:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!