Nära, nära men Kalmar kvar i topp

Elfsborg behövde vinna med fyra mål för att gå upp i ledning. Det blev tre.

Elfsborg är ifatt Kalmar i den allsvenska guldstriden. Efter 4-1 hemma mot Trelleborg har Boråslaget lika många poäng som serieledarna när fyra omgångar återstår.

Trelleborg visade snabbt både självförtroende och välorganiserad rörlighet. Gästerna satte press högt och stressade Elfsborgs försvar. Två gånger slutade det med att hemmamålvakten Johan Wiland slog bollen över sidlinjen.

I mitten av första halvlek lyfte Elfsborg spelet. Men man hade svårt att komma igenom Trelleborgs väl samlade försvarsspel.

I 21:a minuten kom dock 1-0 till hemmalaget. Joakim Sjöhage tog sig in i straffområdet från höger. Han sköt, och bollen tog på både målvakten Marcus Sahlman innan tillrusande Daniel Mobaeck kunde trycka in den i mål.

Nu såg Elfsborg ut att kunna ta över matchen. Men Trelleborg fortsatte skapa snabba anfall. I 36:e minuten blev Erik Sundin fälld, på väg in i straffområdet längs kortlinjen till vänster om hemmamålet. Domaren Sven-Martin Åkesson dömde frispark. Jonas Bjurström lade den, och Fredrik Jensen skarvade snyggt in 1-1, före och förbi alla elfsborgare.

Med Anders Svensson, Stefan Ishizaki och Fredrik Berglund skadade, och James Keene avstängd, fick Joakim Sjöhage chansen som ensam anfallare i Elfsborg. Sjöhage jobbade bra i sin svåra roll, och var inblandad även när hemmalaget tog ledningen på nytt i 54:e minuten.

Gästerna hängde inte med när Elfsborg med fart och kraft byggde upp ett anfall på vänstersidan. Sjöhage hittade Mobaeck med en passning in framför mål. Den tidigare 1-0-skytten skickade snyggt vidare till Johan Karlsson, som var fri i högerläge och dundrade in 2-1.

I 71:a minuten fanns Johan Karlsson åter på rätt ställe och gjorde 3-1 med ett välplacerat långskott. Trelleborgs tränare Tom Prahl tycktes dock anse att bollen varit över kortlinjen strax innan, och protesterade så kraftigt att domaren Sven-Martin Åkesson visade upp honom och assistenten Alf Westerberg på läktaren. (TT)