Gothia Cup drabbat av svininfluensa

En spelare i Gothia Cup har konstaterats smittad - isoleringsåtgärder vidtas.


En spelare i ungdomsturneringen Gothia Cup har drabbats av svininfluensan, uppger Göteborgs-Posten.

Gothia Cup har testat spelare för svininfluensan och en spelare har konstaterats smittad. Smittotillfället bedöms ha inträffat innan ankomsten till Göteborg där turneringen hålls.

Inga ytterligare fall har konstaterats.

– Deltagaren är nu på bättringsvägen men för säkerhets skull vidtas nu isoleringsåtgärder enligt gemensam planering, säger Per Follin, biträdande smittskyddsläkare, till GP.

Tester har gjorts på de spelare som visat upp sympton av influensan - som feber, hosta, snuva, muskelvärk eller huvudvärk - vilket följer beredskapsplanen på fotbollsturneringen.

Gothia Cup är världens största ungdomsturnering för fotbollsspelare i åldrarna 11-19 år, med totalt 34 200 deltagande spelare från sammanlagt 63 olika länder.

Från turneringens sida bekräftas att ledare hört av sig till de sjukvårdsansvariga för information om vart de ska vända sig för influensatest av enskilda spelare.

De har då fått upplysning om vilken vårdcentral de misstänkta ska transporteras till.

– Vi har fått besked om att resultatet kommer inom något dygn efter att en person testats. Tills dess får den enskilde avstå från spel i turneringen, säger Patrik Syk, presskontakt på Gothia Cup, till GP .

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!