Läkare larmar om vaccinbrist

Sven Britton kritiserar myndigheterna för att fokus flyttas till svininfluensan.


Medierna tycks endast ha utrymme för en influensa i taget. Läkaren Sven Britton menar att fokuset mot svininfluensan skadar det förebyggande arbetet mot den "vanliga, mer dödliga, influensan". Han oroas också över att eventuella biverkningar av det nya vaccinet inte tas upp.

I en debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida skriver Britton:

"Men när nu influensavaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri och konsumtionssamhället så finns det all anledning att skärskåda insatsen där många intressen finns som driver processen, var och en med sina egna motiv."

Fågelinfluensan har förpassats till kulisserna, och Britton antyder att svenska staten "köpte grisen i säcken" när man gav läkemedelsjätten Glaxo i uppdrag att ta ordna ett vaccin. Samtidigt läggs tillverkning ned av det vanliga säsongsvaccinet. Britton skriver:

"Fortfarande insjuknar omkring fem miljoner människor i en svårare variant av dessa influensavirus och omkring tio procent av dessa dör, av dem flera hundra i Sverige. Skall de lämnas i sticket nu?"

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!