Ronaldos strålglans håller än

Det var en vanlig, lite lätt avslagen presskonferens i februari 2002. Athletic Bilbao hade just besegrat Real Madrid med Zinedine Zidane, Roberto Carlos, David Beckham och Ronaldo i laget. Men i stället för storstjärnorna hade klubben kommenderat ut två av sina mest anonyma spelare till att tala med pressen: Flavio Conceio och Michel Salgado. Deras analys om varför de hade förlorat var... rätt tråkig. När vattenbärarna hade gått förföll den samlade journalistkåren till mobilringande, mejlande och smattrande på sina bärbara datorer. Någon började mumsa på en folieinslagen bocadillo. Pressrummet blev allt tommare.

Plötsligt gick det ett sus genom San Mamés katakomber. Journalister, matchvärdar, VIP-gäster – alla strömmade tillbaka till pressrummet. Uppe på det lilla podiet stod Ronaldo. Varken förr eller senare har jag sett en person lysa upp ett helt rum med en sådan självklar karisma. Varje tum av Ronaldo såg ut som en superstjärna. Dessutom: tvärtemot alla andra människor här på jorden såg han mycket STÖRRE ut i verkligheten än på teve. Och nej, inte för att han var fet, han såg helt enkelt bara stark ut.

När Ronaldo nu gör comeback – inte i Flamengo där han tränat de senaste månaderna, utan i Corinthians – sprider det än mer strålglans till det gamla arbetarlaget än de skumma värvningarna av Carlos Tevez och Javier Mascherano för några år sedan.

Corinthians har redan börjat sälja tröjor med nummer nio och Ronaldo skrivet på ryggen.

– Det här är mycket mindre en värvning av en spelare och mycket mer ett marknadsföringspartnerskap. Det är därför jag är en del av detta, säger Corinthinas marknadschef Lus Paulo Rosenberg till Folha de So Paulo.

I en globaliserad värld kommer det alltid att finnas intresse och pengar för gamla hjältar. Historien är visserligen full av gamla stjärnor som har slarvat bort sin forna strålglans genom att överexponeras i fel sammanhang. Spelar Ronaldo bara sina kort rätt kommer han kunna skina i ytterligare ett par årtionden.

Grunden till Ronaldos stjärnglans:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!