Marta magisk i sista matchen

Fyra mål kom från den enastående vänsterfoten, det första efter bara 14 sekunder.


Marta den fantastiska. Marta den magiska. Marta fyramålsskytten. Superlativen räcker inte till för underbarnet från Brasilien.

Med fyra mål skickade hon på egen hand Umeå IK vidare i Womens cup efter 6-0 mot Arsenal. Nu lämnar hon Umeå efter fem år.

– Vi får se, inget är klart än. Antingen blir det Umeå eller Los Angeles, sade Marta efter sin suveräna uppvisning i kvartsfinal nummer två mot Arsenal.

Den första matchen slutade med 3-2-seger för Londonlaget. Då satt Marta på bänken.

Nu spelade hon igen efter sin höftskada.Och som hon spelade.

Det hade bara gått 14 sekunder av matchen när bollen satt i nät för första gången bakom Emma Byrne i Arsenals mål. Martas magiska vänsterfot talade ytterligare tre gånger, med lika många mål som resultat. Det kunde ha blivit ett femte mål men när hon i den andra halvleken blev neddragen inom straffområdet lät Marta kvällens andra hjältinna, målvakten Ulla-Karin Rönnlund, slå straffen i mål.

– Jag tycker att vi gjorde den bästa matchen någonsin i dag. Inte bara jag utan hela laget, sade Marta, som grät i kapp med lagkaptenen Frida Östberg under presskonferensen efter matchen.

Efter 13 säsonger i Umeå IK har landslagsbacken Östberg nu nämligen bestämt sig för att sluta.

– Frida är en fantastisk människa både på och utanför planen. Hon var den första som tog hand om mig när jag kom för fem år sedan, sade Marta.

Någon fotbollsgala blir det inte för världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Då ska hon spela välgörenhetsmatch i Marocko med en rad världsstjärnor på herrsidan.

– Jag lovade Ronaldo och de andra att jag skulle komma. Och så är det första gången en flicka är med i den där matchen, sade hon.

Efter den matchen väntar några sponsoruppdrag och sedan en efterlängtad semester hemma i Brasilien.

Att det sedan bär av till Los Angeles Sol i den nystartade amerikanska proffsligan vill hon inte bekräfta ännu.

Marta håller dörren öppen för en fortsättning i Umeå IK.

– Jag tänker spela fotboll i sju-åtta år till så man vet inte vad som kommer att hända. Hoppas att det här inte var sista matchen med UIK, sade Marta.

För Umeå fortsätter Womens cup-festen med semifinal i vår - med största sannolikhet utan Marta.

I semin väntar troligen två möten mot ryska Zvezda 2005, som vann den första kvartsfinalen på bortaplan mot danska Bröndby med 4-2.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

3 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.