Henry avslutar karriären i REd Bull.
1 av 3
Henry avslutar karriären i REd Bull. - Foto: Mel Evans/AP/SCANPIX
Thierry Henry gör som han alltid gör - mål mot Tottenham.
2 av 3
Thierry Henry gör som han alltid gör - mål mot Tottenham. - Foto: Mel Evans/AP/SCANPIX
Pele i Cosmos.
3 av 3
Pele i Cosmos. - Foto: ALLMOVIEPHOTO.COM

"The beautiful game" växer i USA

Fotbollen i USA har aldrig slagit igenom, istället fortsätter de på att insistera att kalla en sport där man bär ett ägg med sina händer för Football. Efter Beckhams flytt över Atlanten kan än större fotbollsspelare komma att flytta och låta sporten resten av världen älskar kanske slå igenom.


NEW YORK. Soccer har många gånger haft peakar i det amerikanska sportbruset. När Pele, Frans Beckenbauer och Carlos Alberto anslöt till New York Cosmos under sjuttiotalet fick sporten ett lyft i landet. Satsningen på en egen inhemsk professionell liga dog ut och till slut gick North American Soccer League i konkurs.

Sedan anlände de guldgrävande lagen under sommaren 1994. FIFA krävde då att de behövde en liga för att få arrangera mästerskapet. Återigen fick amerikanerna upp ögonen för sporten, men de tog den inte till sina hjärtan.

Det var inte förrän amerikanerna nådde ända fram till kvartsfinal under VM i Japan/Sydkorea som USA verkade förstå tjusningen med "the beautiful game". David Beckham anlände under med gigantiska förhoppningar om att sälja fotbollen till de som fortfarande inte trodde, de som fortfarande vägrade acceptera.

Till en början kan man kalla hans inflytande väldigt nära fiasko - skador satte stopp för "the golden balls" att slänga in frisparkar i kryssen. Arenorna var utsålda men Beckham satt kvar på bänken.

Nu har han kommit igång med sitt spel, han bidrar med det han kan, vilket är att springa i motvind och slå in välskruvade hörnor. Men nu menar New York Times att fotbollen nått en ny nivå i och med New York Red Bulls värvning av Thierry Henry.

Där Beckham kom som den snygge hunken, Hollywoodspelaren med Spice Girl-frun, kommer Henry som en riktigt duktig fotbollsspelare.

– Folk tror att jag kommer hit för att ha semester under slutet av min karriär. Jag kommer ofta hit på semester men då spelar jag inte fotboll. Jag är här för att vinna, säger 33-åringen under sin första presskonferens.

Major League Soccer har nu sexton lag i ligan, uppdelad i två divisioner, inte att jämföras med seriesystemet vi har i Europa, utan wester och eastern conference. Och det lustiga är, att MLS nu har femte högst snittpublik i världen, efter England, Spanien, Tyskland och Italien. Frågan är självklart om Henrys övergång kan få de riktigt duktiga fotbollsspelarna i Europa att få upp ögonen för ligan på andra sidan Atlanten? Att istället för att ta ett par säsongers semester faktiskt satsa på sporten som amerikanerna äntligen börjar förstå?

USA är inte USA utan några riktiga psykbryt. Se och lyssna till legendaren "Billy Bob Neck".

Nu är den gammal men klassisk, Landon Donavans favoritklipp på youtube. Notera amerikanarnas konstanta tendens att skrika endast kunna skrika hyllningar med tre stavelser.

/
/
/
/
MLS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.