Jordbävningen ödelade e redan slagen nation.
1 av 2
Jordbävningen ödelade e redan slagen nation. - Foto: Paul Chiasson/AP/SCANPIX
Marc Arthur Noel kickar kula tillsammans med sin vän, MacKendy Francios.
2 av 2
Marc Arthur Noel kickar kula tillsammans med sin vän, MacKendy Francios. - Foto: Ramon Espinosa/AP/SCANPIX

Fotbollen blev en väg tillbaka

Det har snart gått ett år sedan jordbävningen slog till mot Haiti. Människorna gör vad de kan för att släppa minnena och återvända till ett samhälle som fortfarande står vid ruinens brant. En mans smärtsamma väg gick genom fotbollen.


PORT-AU-PRINCE. MacKendy Francois förlorade sitt vänsterben när den ödesdigra katastrofen slog till. Under torsdagen den 13 januari var det ett år sedan den fruktansvärda jordbävningen drabbade ett land som redan var slaget.

Mängder med hjärtgripande historier återberättas om hur människorna i Port-au-Prince gör vad de kan för att återvända, återuppstå och återfå något av allt det de förlorade.

Francios väg går genom fotbollen och "dess helande kraft".

– Gud gav mig den här möjligheten, en möjlighet att ha något att spela för och jag älskar det, berättar Francios till den amerikanska nyhetskanalen Fox News.

23-åringen spelar tillsammans med andra landsmän som förlorat ett ben i Haitis landslag för handikappade. De spelare en version av fotboll som skulle få den mest hårdnackade och vältränade fotbollsspelaren att tappa andan.

Med hjälp av kryckor hoppar lirarna runt och spelar med en makalös frenesi. Dribblingar i hög fart, vackra passningar och tuffa tacklingar präglar spelet.

– Det är en oerhört tuff sport och jag är övertygad om att många professionella fotbollsspelare inte skulle ha en chans mot dessa killar, berättar Chris Campasano, manager för MLS-laget Phoenix Pro Soccer.

Francios själv är en mittback som agerar med stor pondus och i fjol fick han även tillfälle att uppleva något han drömt om sedan huset rasat över hans ben. Ett VM-slutspel.

Nio månader efter katastrofen höll Francios handen över hjärtat när nationalsången ekade ut över arenan inför den första gruppspelsmatchen.

– Jag fällde en tår när jag stod där, jag var så lycklig över att vara vid liv och få uppleva detta.

Olyckligtvis gick inte Haiti vidare i turneringen, ett mästerskap som slutligen vanns av Uzbekistan i final mot värdnationen Argentina. Uzbekernas seger innebar den andra raka mästerskapstiteln.

Haitis landslag skapades tack vare mängder med donationer och i slutändan kunde Haitis fotbollsförbund ge samtliga sina handikappade spelare proteser. Något som förhoppningsvis ska hjälpa individerna att återvända till samhället.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

Florida vann efter galna räddningar

2 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

3 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.