Torsdag 21 Okt
Stockholm

FIFA blev rika på Sydafrikas VM-misär

Sepp Blatter var nöjd över att Fifa tjänat pengar på Sydafrikas fiasko.
1 av 2
Sepp Blatter var nöjd över att Fifa tjänat pengar på Sydafrikas fiasko. Foto: Petr David Josek
Stoltheten är det positiva som lever kvar efter VM i Sydafrika.
2 av 2
Stoltheten är det positiva som lever kvar efter VM i Sydafrika. Foto: Emilio Morenatti

Världsmästerskapet i Sydafrika blev en ekonomisk succé för FIFA, vars innestående kapital växte. För värdlandets gick det desto sämre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KHARTOUM. Sydafrika arrangerade i somras det första afrikanska världsmästerskapet någonsin. Alla var då medvetna om hur bra det var att ett afrikanskt land för första gång skulle få stå som värdland för en av sportvärldens största händelser.

För stolheten bland afrikanerna var värdskapet minnesvärt, men rent ekonomiskt blev världsmästerskapet ingen succé för värdlandet. FIFA:s ekonomi däremot växte sig dock allt starkare tack vare fotbolls-VM.

FIFA:s president Sepp Blatter låter nämligen, enligt SportsIllustrated, meddela att FIFA nu har ett innestående kapital på 1,2 miljarder dollar, en ökning med 140 miljoner dollar.

För Sydafrikas del är det dock inte lika ljust på den ekonomiska fronten. Landet är nu fyllt av fina arenor, vägar och bland annat Afrikas enda höghastighetståg.

Kritiker menar att de pengar, 1,7 miljarder dollar, som satsades på fem VM-arenor istället kunde ha spenderats på att förbättra saker som utbildning, arbeten och bostäder.

Soccer City Stadium i Johannesburg har haft musikgruppen U2 på besök, men arenor i mindre städer varken har haft eller kommer ha någon större nytta av sina fräscha arenor så här i efterhand.

Inför världsmästerskapet satsade Sydafrika över 4,5 miljarder dollar och väntade sig 450000 besökande turister under VM-månaden. Istället kom endast 310000 besökande fotbollsturister, som tillsammans gav den sydafrikanska ekonomin cirka en halv miljard dollar.

Med andra ord dryga tio procent av vad den sydafrikanska regeringen spenderade inför turneringen.

- Landet tjänade lite pengar, men mindre än förväntat, säger Mike Schussler, chef på konsultfirman The Economists, enligt FoxSports.

Kommentera
Kopiera länk
Dela