Anton Hysén får Bryan Fischer att se rött.
1 av 2
Anton Hysén får Bryan Fischer att se rött. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Anton Hysén blev tokhyllad i Sverige men sågas i USA.
2 av 2
Anton Hysén blev tokhyllad i Sverige men sågas i USA. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Radioprataren uppmanar Anton Hysén: "Sluta vara bög!"

Amerikanska teleevangelisten Bryan Fischer vill att homosexuella fotbollsspelare som Anton Hysén tvärt byter "livsstil".


AFA:

Den amerikanska versionen av akronymet AFA har en helt annan konnotation än här i Sverige.

American Family Association driver den kristna högerns hjärtefrågor, så som att stoppa homosexuella äktenskap, avsekularisera samhället och att fortfarande lobba för att Barack Obama är född i Kenya.

Föreningen bedriver mängder med bojkotter mot företag som inte håller med dem. Bland annat den stora klädkedjan Sears och teve-kanalen ABC har blivit utsatta för AFA och dess medlemmar.

USA. "Jag känner djup sorg för Anton Hysén för det finns så många sociala problem och sjukdomar förknippade med homosexualitet", skriver Bryan Fischer som är representant för American Family Association och även programledare för radioprogrammet "Focal Point" till Nyheter24.

Att den amerikanska högern inte står på de homosexuellas sida kommer varken som en chock eller en överraskning för någon.

Både när det gäller samkönade äktenskap och rätten att få vara öppen med sin läggning i det militära har de kristna fundamentalisterna tvärställt och stundtals utropat heligt krig.

Nu är stunden kommen för de "amerikanska talibanerna" att rasa mot världens största sport och att spelare kommit ut ur garderoben. Det öppna och uppmuntrande mottagande Anton Hysén mötte när han kom ut som homosexuell skulle inte bli detsamma i USA.

"Om man skulle låta öppet homosexuella spela [europeisk] fotboll skulle det i det långa loppet bara förstöra tävlingslusten hos utövarna", fortsätter den kontroversielle Bryan Fischer.

Responsen är möjligen ingen chock. Men de med insyn i det amerikanska samhället vet också att fotbollen inte har särskilt hög status utanför de liberala staterna. I Kalifornien, längs med nordstaterna och ner till New York State blomstrar världens största sport.

"The gay sport"

I den amerikanska södern råder det dock ett helt annat klimat. Där frodas de klassiska sporterna som baseboll och USA:s version på fotboll. Baseboll är som det sägs "as american as apple pie".

Och den europeiska fotbollen ses i stället som liberalernas förlängda arm och det demokratiska partiets väg att manipulera barnens själar med oheliga idéer om öppenhet och att "alla får vara med".

Fotbollen har länge klassats som mer "gay" än andra sporter i USA. Det vill säga att den amerikanska södern antingen tycker att fotboll är någonting glatt - eller rent ut sagt fjolligt.

Och det är i omklädningsrummet som de största problemen finns, menar Fischer.

"Problemet med att ha öppet homosexuella spelare i laget är att ingen kommer att vilja duscha tillsammans med dem." skriver Fischer och fortsätter:

"Att eliminera sexuell spänning är anledningen till att kvinnor inte delar omklädningsrum med män".

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund blir nästan mållös av kommentarerna:

– Det är helt befängt. Det finns ingenting som tyder på att ett sådant problem skulle existera överhuvudtaget, säger Ulrika Westerlund till Nyheter24.

Ett globalt problem

Men det är inte bara i USA som det funnits problem med synen på homosexuella:

– Homosexuella fotbollssupportrar borde avstå från att ha sex med varandra när världsmästerskapet går av stapeln i Qatar 2022, sade bland annat fotbollsvärldens mäktigaste man, Sepp Blatter, när reportrar undrade hur Fifa skulle skydda sina HBT-supportrar.

Även Nyheter24 har skrivit om hur homosexuella behandlas av det Svenska Fotbollförbundet. Det visade sig vid en närmare granskning att förbundet inte på något sätt underlättade för fotbollsproffs att komma ut ur garderoben.

– Nej, det finns inga direkta planer som jag är medveten om, berättade då Peter Landström, ansvarig för kontakten mellan svenska fotbollsklubbar och förbundet, för Nyheter24.

– Men i vår strategiska plan har vi ändå i åtanke att klubbarna ska sträva efter mottot om "allas lika värde".

"Bögar bär på Aids"

De grundläggande värderingarna mellan olika instanser ligger i mångt och mycket lika långt i från varandra som Atlanten är bred. I Sverige bröt det från de flesta håll ut ett jubel när Anton Hyséns beslöt sig för att komma ut. Ett beslut som Fischer fullkomligt rasar mot.

"Bögar är bärare av HIV/Aids och en mängd andra könsjukdomar, de har även kortare livstid, ökänt korta relationer. De löper även högre risk för att utsättas för våld i sitt eget hem och falla in i drogmissbruk. Det gör mig helt enkelt ledsen att Anton valt den livsstilen och jag bara hoppas att han hittar en väg ut ur sitt destruktiva val innan det är för sent".

Men Ulrika Westerlund menar att siffrorna inte alls stämmer, att det hela grundar sig på missförstånd och att Fischer "kommenterar så på grund av att han redan har ett HBT-fientligt perspektiv".

– Argumenten är helt fel. För och främst är det heterosexuella kvinnor som löper störst risk att drabbas av HIV/AIDS. Sen finns det inga vetenskapliga studier som säger att homosexuella skulle ha kortare livslängd.

Problemen är inte endast begränsade till USA. Kroatiska Fotbollförbundets ordförande Vlatko Markovic satte 2010 ner foten emot homosexuellas rättigheter och deklarerade:

"Ingen bög kommer någonsin att få spela i det kroatiska landslaget så länge jag är förbundets ordförande".

I USA ekar dock liknande tongångar. Och det är inte för intet som de militäriska metaforerna helt plötsligt dyker upp i Fischers ordval:

"Sport är en civil form av krigföring och inget lag har råd att få moralen sänkt på grund av att spelare känner sexuell attraktion mellan varandra".

/
HBT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!