Onsdag 23 Jun
Stockholm

Korruptionskaoset i Fifa fortsätter

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Qatar köpte VM 2022. Det verkar vara innebörden i ett mejl från Fifa-ordföranden Sepp Blatters högra hand.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dramats huvudpersoner

Joseph "Sepp" Blatter, Fifa:s ordförande sedan 1998. Friades helt från korruptionsanklagelser av Fif:s etiska råd.

Mohammed bin Hammam, ordförande för det asiatiska fotbollsförbundet. Blatters enda motkandidat i ordförandevalet på onsdag innan Fifa:s etikkommitté stände av honom med han utreds för mutanklagelser.

Austin "Jack" Warner, ordförande för Concacaf och en av Fifa:s vice ordföranden. Avstängd för mutanklagelser och hotar nu med en tsnuami" av anklagelser mot Fifa-toppen.

 

Sepp Blatter såg ut att ha vunnit maktstriden i Fifa-toppen. Men efter att Fifas etikkommitté friat organisationens ordförande samtidigt som de stänger av hans enda utmanare, Mohammed bin Hammam och Jack Warner, slår de sistnämnda tillbaka med full kraft. Jack Warner, en av Fifas vice ordföranden, menar att beslutet hänger ihop med onsdagens ordförandeval.

– Killarna var handplockade av ordföranden Sepp Blatter, en känguru-domstol, säger Jack Warner.

Warner hotar med en ”tsnunami av beskyllningar” mot Fifa-ledningen som hämnd. I ett första steg visar han upp ett e-postmeddelande som Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke skickat till honom, angående Mohammed bin Hammams ordförandekandidatur.

VM i Qatar köpt?

”Angående MBH, så förstod jag aldrig varför han kandiderade” skriver Valcke i e-postmeddelandet. ”Om han verkligen trodde att han hade någon chans eller om det bara var ett extremt sätt att uttrycka hur mycket han inte längre gillar JSB [Joseph S. Blatter, Nyheter24:s anmärkning]. Eller så trodde han att man kan köpa Fifa så som de köpte VM.”

Valcke har bekräftat att e-postmeddelandet är äkta, men säger att meningarna i det har tagits ur sitt sammanhang.

Redan innan beslutet att stänga av bin Hammam och Warner blev känt meddelade Mohammed bin Hammam på sin hemsida att han hoppar av ordförandevalet, som skulle ha hållits på onsdag. Samtidigt säger han att beslutet inte har något att göra med mututredningen mot honom.

”Jag riktar ett speciellt tack till min vän och kollega Jack Warner för hans oändliga stöd. Det smärtar mig att se att han måste lida på grund av mig, men jag lovar honom att jag kommer att vara med honom hela vägen, i vått och torrt” skriver bin Hammam.

Bitterhet i Australien

I Australien har misstankarna om mutor i samband med att Qatar tilldelades VM 2022 lett till krav på att stämma Fifa på de 292 miljoner kronor som landet la ner på att förgäves få VM.

– Korrupta och ytterst tveksamma handlanden verkar vara en del av Fifas kärna, säger den australienska parlamentariken Nick Xenophon till Herald Sun.

Nu kräver han att landet inte spenderar en ”enda cent” på framtida VM-bud innan Fifa har gått till botten med mutanklagelserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela