1 av 3
- Foto: Foto: Gero Breloer/Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Scanpix

“Krigsförbrytare” ska rädda Fifa

Sepp Blatter förordar sin vän Henry Kissinger till Fifas nya kommitté för att komma tillrätta med alla korruptionsanklagelser.


Henry Kissinger

Född: 27 maj 1923.

Nationell säkerhetsrådgivare 1969-1975.

Utrikesminister: 1973-1977.

 

Utdrag ur bandad konversation mellan Kssinger och Nixon, sex dagar efter Pinochets militärkupp i Chile 1973:

 

Nixon: Nothing new of any importance or is there?

Kissinger: Nothing of very great consequence. The Chilean thing is getting consolidated and of course the newspapers are bleeding because a pro-Communist government has been overthrown.

Nixon: Isn't that something. Isn't that something.

Kissinger: I mean instead of celebrating – in the Eisenhower period we would be heroes.

Nixon: Well we didn't – as you know – our hand doesn't show on this one though.

Kissinger: We didn't do it. I mean we helped them. [garbled] created the conditions as great as possible.

Nixon: That is right. And that is the way it is going to be played

 

Ett högst kontroversiellt förslag, då den tidigare amerikanske utrikesministern och säkerhetsrådgivaren Henry Kissinger knappast är av den typ av oförvitliga personer som skulle behövas för att tysta kritikerna – av många ses han i stället som en krigsförbrytare.

Skapandet av en ”lösningskommitté” där Blatter alltså vill ha med sin vän Kissinger är ett av tre förslag som den återvalde Fifaordföranden kommit med för att tvätta Fifa:s allt mer befläckade rykte. De övriga två är att framtida VM-länder ska röstas fram av Fifa:s kongress där samtliga 208 medlemsländer är representerade, i stället för som nu av en exekutivkommitté. Kongressen ska även välja medlemmarna i Fifa:s etikkommitté. Förslag som kritiker menar snarare öppnar för mer korruption.

Fotbollssupporter sedan barndomen

Henry Kissingers fotbollsintresse är välkänt – som liten grabb i tyska Fürth var han målvakt, och trots att stora folksamlingar inte var särskilt inbjudande för judiska grabbar i 30-talets Tyskland brukade han gå på trefaldiga tyska mästarna Fürths hemmamatcher. Än i dag håller han på Zweite Bundesligalaget SpVgg Greuther Fürth.

– Jag vet inte varför jag skulle bry mig om hur det går för dem... men det gör jag, har Kissinger berättat i en intervju med Reuters.

Dubbla lojaliteter

Dessutom håller han på (håll i er nu): Juventus, Manchester United och Arsenal.

Under sin tid som nationell säkerhetsrådgivare satte Kissinger nästan igång en andra Kubakris efter att på spionbilder upptäckt att det höll på att byggas fotbollsplaner i närheten av den kubanska hamnstaden Cienfuegos. Enligt Kissinger var detta ett säkert tecken på att ryssarna var tillbaka på den annars basebolltokiga ön.

Henry Kissinger är dock inte främst känd för sin stora fotbollskärlek, utan för att vara en av de främsta representanterna för amerikansk realpolitik. En politik som i hans fall innebar bombande av Kambodja och Vietnam, understödjande av Pinochets militärkupp i Chile och Videlas i grannlandet Argentina. Christopher Hitchens, som har skrivit "The Trial Of Henry Kissinger" har krävt att Kissinger ska åtalas ”för krigsbrott, brott mot mänskligheten, överträdelser mot allmän och internationell lag, inklusive stämpling till mord, kidnappning och tortyr.”

Henry Kissinger har tackat ja till att delta i Fifa:s lösningskommitté, uppger Sky.

Se Christopher Hitchens förklara varför Henry Kissinger är fel man att ta in om man vill tvätta en smutsig byk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!