Beatrice Ask har tillsammans med Lena Adelsohn Liljeroth skrivi en ny debattartikel. Den här gången för Svenska Dagbladet.
1 av 3
Beatrice Ask har tillsammans med Lena Adelsohn Liljeroth skrivi en ny debattartikel. Den här gången för Svenska Dagbladet. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Trion som bestämmer över svensk fotboll.
2 av 3
Trion som bestämmer över svensk fotboll. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
3 av 3
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Ehrnberg: "Börja lyssna på dem ni vill styra!"

KRÖNIKA. Regeringens svar på Thelma & Louise är i farten igen.


Vidare läsning i ämnet:

Sedan tidigare har bland annat Djurgården straffats för sina kränkande ramsor, som då riktade sig mot domaren Martin Hansson.

Kort därefter blev även Örebro och AIK anmälda. Med den bakgrunden valde Nyheter24 att gräva fram ramsorna som fansen inte längre bör sjunga. Och det blev en gedigen skara.

Samtidigt finns det förslag från Svenska Fotbollssupporterunionen på lösningar av problemet. De är relativt lätta. Det hela handlar om att man ska göra arrangemangen betydligt mycket bättre. Här kan ni ta del av ett par lösningar som presenterats.

Lars-Åke Lagrell har nu deklarerat att det ska bli ett stopp på dessa anmälningar.

STOCKHOLM. Under fredagsförmiddagen stötte undertecknad på en ny debattartikel (2 juni) skriven av regeringens svar på Thelma & Louise - Beatrice Ask & Lena Adelsohn Liljeroth. Och jag önskar innerligt att jag fick återge den i sin fulla form här, men av rättsliga skäl är detta omöjligt. För man vill ju inte utsätta gemene man för besynnerliga uttalanden av människor som i mångt och mycket inte riktigt vet vad de snackar om.

Återigen är det samma gamla tugg från de styrande i landet:

"Det ska vara tryggt att gå på fotboll".

"Vi ska skydda vanliga människor när de går på fotboll".

Och nu, äntligen, får vi en insikt i hur den insomnade justitieministern Beatrice Ask förhåller sig till personuppgiftslagen:

"Djurgårdens IF har begärt en dispens från Datainspektionen för att kunna föra sådana register och en sådan dispens beviljades den 30 maj 2011. Därmed torde det hindret för tillfället vara undanröjt."

Orden "hindret" och "undanröjt" blir i det här fallet rätt avslöjande. Med andra ord har det här länge varit en kärnfråga från regeringens sida. Men allt detta har, som tidigare belysts, skett utan att supportrarna egentligen fått säga sitt med undantag för ett seminarium. All denna kakafoni har uppstått utan att någon tagit ställning för alla de som helt felaktigt kommer att registeras för något de antingen inte gjort - eller något de gjort helt utanför fotbollens övervakande kameralinser.

Debatten har dött?

Många supportrar vädrar ett SS-mantra från förbundshåll. Andra hävdar att KGB flyttat till Sverige. Men det är inte på något sätt så att Svenska Fotbollförbundet eller regeringen vill bedriva en slags Stasi-verksamhet.

Vad de däremot inte gör är att lyssna.

Hela debatten känns som en vilsen taxichaufför utan karta som tror att rödljus ska leda honom rätt. Det känns som att debatten kör E4:an i söderriktning när vägen fram borde gå rakt in på Svenska Fotbollssupporterunionens högkvarter.

För det går inte att reglera idioti. Det går inte att försvara sig mot enskilda individers hjärnsläpp. Vare sig det är i England eller Tyskland förekommer det fortfarande problem, de som inte ser det har aldrig varit där - de som blundar för det är samma människor som nu inte lyssnar utan kör rakt in i en betongvägg och tror att övervakningskamerorna ska fånga vilka som byggde väggen.

Jag ställde några frågor till Beatrice Ask angående de logiska härledningar av det nya huliganregistret.

"Som minister kan man inte kommentera enskilda myndigheters beslut och därför måste vi tacka nej till intervjun", blev svaret.

För säga vad man vill om ett register - problemet med 18-åringen som sprang in på planen under Skånederbyt var inte huruvida han fanns i ett register eller ej, problemet var att ordningsvakterna var drygt 20 meter efter honom och hade inga som helst planer på att göra det som de skulle - hålla ordning.

Hormonstinna män och bajamajor

Politikerna skriker efter lugnare supportrar. Likaså Svenska Fotbollförbundet. Även Sef har drivit den frågan rätt hårt. Men vad ingen verkar se är den andra sidan.

För hur ska drygt 3 000 hormonstinna män och kvinnor som befinner sig på bortasektionen på Grimsta IP bete sig när de finner att det finns endast EN Bajamaja?

Hur ska drygt 3 000 fans förhålla sig till att vaskas in i en fysisk och mental flaskhals vid Södertälje Fotbollsarena? Två personer ska muddra 3 000 individer. En entré som normalt ska ta fem minuter tar i stället 45. Supportrarna missar matchstart på grund av bristande arrangemang.

Är det fog för att kasta smällare mot en linjeman? Självklart inte. Är det fog för att förstöra för alla andra? Självklart inte. Men var är debattartiklarna om den sidan av myntet fru Liljeroth och madame Ask?

Jag vill svära skiten ur min ända i denna artikel men jag känner en viss ängslan inför att min chefredaktör ska få reprimander från SvFF. 25 000 i böter utan momsavdrag är tuffa grejer. Något dyrare kommer det bli för svensk fotboll när supportrarna tröttnar och vänder allsvenskan ryggen. Men då kommer det i alla fall finnas övervakningskameror som fångat vilka som satte upp en betongmur invid biljettspärrarna.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

2 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

2 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

3 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.