Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zetterberg: "Lättare att värva svenskt än afrikanskt"

Pär Zetterberg gjorde över 250 matcher för sitt Anderlecht.
1 av 2

Pär Zetterberg gjorde över 250 matcher för sitt Anderlecht.

Anders Andersson / Scanpix

Behrang Safari drar även han till Belgien.
2 av 2

Behrang Safari drar även han till Belgien.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Sport | 17/06/2011 07:57

Svenskarna invaderar Belgien. Och Anderlechtlegendaren Pär Zetterberg tror att det kommer fortsätta.- Det är lättare att värva en svensk än en afrikan eller sydamerikan.

BRYSSEL. Först lämnade Marcus Andreasson Molde för Liérse, sen blev Behrang Safari klar för Anderlecht och till sist skrev Michael Almebäck på för Club Brugge. Och inte nog med det, nu ryktas Tobias Hysén och Guillermo Molins vara på väg till landet där de serverar pommes med majonäs. Belgien vill helt enkelt ha svenska spelare i sin liga.

- Jag tror svenskar har bra rykte överallt. Och det är lättare för de belgiska klubbarna att värva en svensk än en afrikan eller sydamerikan, omställning är mindre för svenskarna, säger Belgienlegendaren och den tidigare landslagsmannen Pär Zetterberg till Nyheter 24

"Belgien bättre val än Holland

Varje år lämnar ett par av allsvenskans toppspelare Sverige för att pröva lyckan i Holland. Ofta ser de den ligan som ett steg mot de största ligorna, men frågan är om inte Belgien ändå är ett bättre alternativ?

- Jag tror att de kommer klara sig jättebra, de kommer till bra klubbar, kommer du från allsvenskan är holländska och belgiska ligan ett bra steg att ta på väg mot de större ligorna, säger Zetterberg och fortsätter:

-  I den holländska ligan är det öppnare, alla anfaller. När bottenlagen möter topplagen så anfaller dem, alla lag spelar med öppna dörrar – man mot man hela tiden. Så är det inte i den belgiska. Där ligger fokus på försvar när de mindre lagen möter de större, som i de största ligorna.

Fler svenskar att vänta

Pär Zetterberg som har vunnit sex ligatitlar och spelar över 250 matcher för Anderlecht tror inte att övergångarna är de sista.

- Det beror två ekonomiska faktorer. Förra året gick de flesta svenska klubbarna back och de måste sälja spelare samtidigt som de belgiska klubbarna inte har råd att värva etablerade från Sydamerika. Nu har de upptäckt Sverige och det kan bli deras marknad.