Hammarby skrotar huliganlagen

- 22/02/2009, 13:21 -

"Vi kommer gå tillbaka till vårt eget system."

Nyheter24 har tidigare belyst att ingen av de 23 huliganer, som filmades och anmäldes för huliganbråket under derbyt mellan Hammarby och AIK den 25 augusti i år, dömdes. Enligt åklagaren kunde inte bevismaterialet visa vilka som deltog i misshandeln.

Hammarby bojkottar huliganlagen

Nu berättar Göran Rickmer, evenemangsansvarig på Hammarby Fotboll, att Hammarby inte längre kommer följa den svenska lagstiftningen på området eftersom den inte fungerar i praktiken. I stället kommer laget återgå till sitt eget individanpassade system.

–Nu går vi tillbaka till trappstegsmodellen som vi använt tidigare och som vi dessutom tycker är bättre, säger Rickmer till Nyheter24.

"Gå med mamma på fotboll"

Trappstegsmodellen bygger på individanpassade straff vars främsta syfte är att förhindra avstängningar.

– Den svenska lagstiftningen mäter framgångar i antal avstängningar. Detta tror inte vi på. I stället kommer vi att sätta oss ner och titta på de specifika fallen. Vi tror inte på svart eller vitt gällande avstängningar.

Rickmer uppger att det finns olika nivåer för krav.

– En 17-åring som kastar in en bengalisk eld på planen har inte samma ansvar som en 30-åring som gör samma sak. Jag tror inte på att stänga av 17-åringen. I stället kan hans straff bli att någon av föräldrarna måste följa honom på match.

– Det är ju inte särskilt kul för en 16–17-åring att ha med sin mamma eller pappa på match, säger Göran Rickmer till Nyheter24.

Skrivet av: