Tomas Brolin.
1 av 2
Tomas Brolin. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Tomas Brolin har stämt en av sina hyresgäster.
2 av 2
Tomas Brolin har stämt en av sina hyresgäster. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tomas Brolin stämmer hyresgäst på hundratusentals kronor

NYHETER24 AVSLÖJAR. En av Sveriges största fotbollshjältar genom tiderna är indragen i en fastighetshärva.


Inte första gången Brolin är indragen:

Sedan tidigare har Tomas Brolins fastighetsaffärer renderat i många rubriker. Bland annat har Carola en gång fått flytta ut ur sin lägenhet efter att den förre fotbollsstjärnan tecknat ogiltiga kontrakt.

Dessutom var dåligt underhåll nära att fälla en försäljning av en fastighet på Styrmansgatan 37. Där var tvättstugan fuktskadad och fasaden ramlade ner.

STOCKHOLM. Nyheter24 kan nu avslöja att Tomas Brolin stämmer sex av sina egna andrahandshyresgäster i sex lägenheter han äger förstahandskontrakt till på Tyskbagargatan 9 i centrala Stockholm.

Den senaste av de sex stämda personerna flyttade in i sin lägenhet 1995 och fick då veta att han kunde se hyresavtalet "som ett förstahandskontrakt".

Ägare av förstahandskontraktet till lägenheten var då Tomas Brolins agent Lars Petterson. Brolin själv ägde under tiden hela fastigheten genom företaget Femkos AB men sålde det 1999 till bostadsföreningen Tjädern 6 som sedan ombildade lägenheterna. Men Brolin valde under affären att behålla sex av lägenheterna som hyresrätter i egen ägo.

Och Brolin har nu alltså valt att stämma de som bor i dessa lägenheter.

När Nyheter24 når fram till den senaste av de berörda är personen riktigt besviken på Brolins agerande:

– Det hela är en rejäl jävla soppa, säger den stämde med darr på rösten och fortsätter:

– De dribblade bort allting när lägenheterna ombildades till bostadsrätter. Och nu görs det här på ett så buffligt sätt att jag inte riktigt kan förstå hur det hela har gått till.

Var skulle hyran betalas?

1995 skulle den stämde hyresgästens hyra betalas till Lars Petterson. När kontraktet sedan överläts till Brolin skulle hyran in till Femkes AB och när turerna var som värst visste hyresgästen inte var hyran skulle.

Då betalade han i stället hyran till Länsstyrelsen (enligt lag 1927:56 om nedsättning av pengar till myndigheter). Lagen gör gällande att att en person kan betala in pengar till Länstyrelsen om de inte vet var de annars ska.

Sedan får den rättmättige borgenären göra anspråk på pengarna. Men Tomas Brolin och hans advokat Ulf Mullo hävdar att 12 kapitlet 21 § i jordbalken står över lagen om nedstättning av pengar till Länsstyrelsen.

Konflikten kretsar alltså inte nödvändigtvis runt pengar. En del av dispyten handlar om vem som äger förstahandskontrakten, den andra handlar om pengarna på Länsstyrelsen kan anses vara hyra.

Skulle Brolin få domen i tingsrätten med sig måste hyresgästerna med stor sannolikhet flytta ut. Skulle han däremot förlora får de kanske bo kvar.

Locket på

Advokaten Ulf Mullo, som representerar Tomas Brolin, väljer att inte kommentera uppgifterna som framkommer i ansökan:

– Jag tänker inte säga mer än det som står i stämningsansökan. Det jag tänker säga kommer jag att säga inför tingsrätten, säger advokaten till Nyheter24.

Inte heller hyresgästen som Nyheter24 har varit i kontakt med har hört något från varken advokaten eller Tomas Brolin.

– Aldrig någonsin har någon av de tre personerna som stått på kontrakten varit i närheten av lägenheten och jag fick reda på att jag stäms via tingsrätten.

Pengar upp i rök

– Tomas förlorade väldigt mycket pengar när han sålde fastigheten 1999. Hade han i stället sålt lägenheterna som bostadsrätter nu, hade han tjänat betydligt mycket mer. Det är därför jag tror att han vill tjäna så mycket pengar han kan, berättar en av de stämda som Nyheter24 varit i kontakt med och fortsätter:

– Det handlar om sex lägenheter som han hyrt ut genom avtal som inte riktigt är förstahandskontrakt. Och det är dem han nu vill sälja vidare.

380 000 i skadestånd

Tomas Brolin väljer utöver att ansöka om avhysning av hyresgäst att även ansöka om skadestånd för utebliven hyra över en sjuårsperiod. I ansökan kan man läsa att det begärda beloppet uppgår till 386 610 kronor.

Den stämde hade under 2009 en taxerad inkomst på 165 600 kronor. Tomas Brolin tjänade samtidigt under samma år 1 532 000 kronor enligt skatteverket.

Det är fortfarande oklart när målet tas upp i Stockholms tingsrätt.

Nyheter24 har upprepade gånger förgäves sökt Tomas Brolin för en kommentar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.