Han hyllar fansen som "Sveriges bästa".
1 av 3
Han hyllar fansen som "Sveriges bästa". - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Positiv till delad arena (Stockholmsarenan på bilden).
2 av 3
Positiv till delad arena (Stockholmsarenan på bilden). - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Lasse Eriksson är en legend inom Hammarby.
3 av 3
Lasse Eriksson är en legend inom Hammarby. - Foto: Caroline Tibell / SvD / SCANPIX

Publikfavoriten: Stockholmslagen måste samarbeta mer

Legenden Lasse Eriksson om hur Stockholmsklubbarna ska komma ur den ekonomiska krisen.


Lasse Erikssons Karriär:

Hammarby IF (1986–1988)

IFK Norrköping (1989–1995)

Royal Charleroi SC (1995–1996)

FC Porto (1996–1998)

Hammarby IF (1998-2001)

---

Landslaget (1988-1995)

Målvaktshjälten Lasse Erikssons hjärta tillhör Bajen, det råder det inga som helst tvivel om. Det var här hans karriär tog fart, och det var hit han skulle återvända efter en Europasejour som så småningom tog honom till den Portugisiska storklubben FC Porto.

Lasse var en ikon och en publikfavorit hos den grön-vita massan. En ömsesidig kärleksrelation som lever kvar än idag, trots att det var tio år sedan han sist äntrade Söderstadion iklädd sin målvaktsuniform. Vi är ett decennium fram i tiden nu, men matchen - som blev den sista i Hammarbytröjan - minns han som igår.

– Det är mitt bästa minne från Bajen. Att få avsluta en lång karriär med ett SM-guld... Det kommer jag alltid att bära med mig, säger han till Nyheter24.

"Hammarby har Sveriges bästa fans"

Lasse Eriksson blev den förste i Hammarbys 104-åriga historia att lyfta SM-bucklan. En titel som fansen trånat efter i evigheter. Och fansen var väl värd den belöningen, menar Lasse, när han pratar om all den tid och energi som de lägger ner på klubben.

– Hammarby har Sveriges bästa fans. Det är en enorm glädje att få springa in på Söderstadion och mötas av fansens stöd, säger Lasse som dock inte hymlar med att det finns en mörk sida:

– Det finns idioter som förstör, en mörk sida som drar ner klubben i skiten. Men de genuina fansen - de som bryr sig på riktigt - är helt underbara.

Saknar inte tiden som proffs

Man kan tro att Lasse sitter hemma och åmar över den svunna tiden som Bajen-hjälte. Faktum är att det är precis tvärtom.

– Faktiskt så saknar jag inte proffslivet ett dugg. Nu har jag all tid i världen åt att bara koppla av och njuta av livet, något jag har försakat i 25 års tid som fotbollsproffs. Men det är med glädje och stolthet jag blickar tillbaka på det som varit.

Sedan Lasse slutade som fotbollsspelare har framgångarna uteblivit för Hammarby. Klubben - som upplevde sin bästa era under början av 2000-talet - har ramlat ner i Superettan med en ekonomi som är körd i botten. Men de ekonomiska problemen är knappast något som Bajen är ensamma om: AIK och Djurgården har det lika tungt. Lasse menar att det är kontinuiteten som är bristfällig.

– Det håller inte att sparka folk så fort det går dåligt. Man måste behålla kontinuiteten i organisationen. Jag hoppas verkligen att de som jobbar i Hammarbys styrelse idag får sitta kvar ett bra tag.

"Positiv till delad arena"

Han menar även att Stockholmsklubbarna kunde tjäna på att släppa på den identitetshysteri som råder i nuläget. En långsiktig lösning kan vara att jobba tightare ihop, bland annat genom att deläga en arena. Något som diskuterats flitigt av fansen på senare tid med anledning av AIK:s eventuella intågande i Stockholmsarenan - Bajens nya borg.

– På lång sikt tror jag att det är rätt väg att gå. Om alla Stockholmsklubbar äger en arena gemensamt så kan man pressa gränserna. Vi kan säga att: "Okej. Vi vill gärna spela här, men då ska vi ha det här och det här". Det skulle bli lättare att knyta till sig sponsorer och marknadsföra arrangemangen, säger Lasse och fortsätter:

– Bajen äger ju inte Stockholmsarenan, de sitter i knä på AEG. Om inte Bajen har match så ser jag inga problem med att låta AIK spela där. Samtidigt förstår jag att det kan skapa oreda nu i början. Men på lång sikt så tror jag att det är den vägen Stockholmsklubbarna måste ta, avslutar han till Nyheter24.

/
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!