Aj, aj, aj Mattias Asper. Åka till Schweiz och vara en schweizerost.
1 av 8
Aj, aj, aj Mattias Asper. Åka till Schweiz och vara en schweizerost. - Foto: Daniel Nilsson / BILDBYRÅN
Thomas Ravelli fick ingen ordning på sitt försvar i returmatchen mot Legia.
2 av 8
Thomas Ravelli fick ingen ordning på sitt försvar i returmatchen mot Legia. - Foto: Pontus Johansson / BILDBYRÅN
Halmstad firar guldet 1997, men året därpå blev det respass i Champions League-kvalet.
3 av 8
Halmstad firar guldet 1997, men året därpå blev det respass i Champions League-kvalet. - Foto: Gunnar Ask / BILDBYRÅN
Peter Markstedt deppar medan Partizan Belgrad firar ett av sina fyra mål på hemmaplan.
4 av 8
Peter Markstedt deppar medan Partizan Belgrad firar ett av sina fyra mål på hemmaplan. - Foto: Sören Andersson / BILDBYRÅN
De tillresta Bajenfansen ville bara flyga hem igen.
5 av 8
De tillresta Bajenfansen ville bara flyga hem igen. - Foto: Sören Andersson / BILDBYRÅN
Malmö FF kan gå vidare mot Dinamo Zagreb 2011 - men för sex år sedan föll de tungt i fiaskomatcherna mot Thun.
6 av 8
Malmö FF kan gå vidare mot Dinamo Zagreb 2011 - men för sex år sedan föll de tungt i fiaskomatcherna mot Thun. - Foto: Daniel Nilsson / BILDBYRÅN
Och när Jan Nezmar avgjorde var Djurgårdens öde förseglat.
7 av 8
Och när Jan Nezmar avgjorde var Djurgårdens öde förseglat. - Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
Lagkaptenen Markus Johannesson blev utvisad i förlustmatchen mot Ruzomberok.
8 av 8
Lagkaptenen Markus Johannesson blev utvisad i förlustmatchen mot Ruzomberok. - Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN

Lista: Svenska kvalfiaskon vi minns

De var en eller ett par matcher från miljonerna men misslyckades totalt. Nyheter24 listar svenska Champions League-fiaskon.


Men de gjorde inte bort sig

Trots allt finns det de årgångar av allsvenska mästarlag som tagit sig vidare till gruppspelet i Champions League - eller åtminstone inte gjort bort sig helt när de åkt ut i kvalet.

Vidare till gruppspelet

IFK Göteborg - 1992, 1994, 1996, 1997

AIK - 1999

Helsingborg - 2000

Ut i kvalet

AIK (mot Sparta Prag) 1993

Halmstad (mot Anderlecht) 2001

Djurgården (mot Partizan Belgrad på bortamål) 2003

Djurgården (mot Juventus) 2004

Elfsborg (mot Valencia) 2007

IFK Göteborg (mot Basel) 2008

Kalmar (mot Debrecen på bortamål) 2009

AIK (mot Rosenborg) 2010

Under tisdagen inleder Malmö den slutgiltiga kampen om en gruppspelsplats i Champions League när de tar sig an Dinamo Zagreb i Kroatien. Hittills i kvalet har det gått bra för skåningarna, men många gånger har svenska lag misslyckats totalt i denna ack så ärofyllda turnering.

Nyheter24 listar därför de svenska Champions League-fiaskona allsvenskans supportrar gärna vill glömma.

IFK Göteborg-Legia Warszawa 1995

"Blåvitt" hade tagit sig till gruppspelet i den ännu unga turneringen 1993 och dominerat allsvenskan i flera år. Efter att polska Legia vunnit med 1-0 på hemmaplan väntade retur på Gamla Ullevi. När Jesper Blomqvist pangade in ett drömmål till 1-0 trodde alla på IFK-seger, men polackerna vände och vann med 2-1.

Ett IFK Göteborg med spelare som Pontus Kåmark, Magnus Erlingmark, Thomas Ravelli och Stefan Pettersson misslyckades. Legia tog sig ända till kvartsfinal i Champions League.

Halmstad-Litex Lovech 1998

Ledda av Tom Prahl hade HBK en så talangfull spelartrupp att det skulle vara tämligen enkelt att slå ut bulgariska Litex Lovech. Ack så fel alla trodde. Trots stjärnspelare som Fredrik Ljungberg, Petter Hansson, Michael Svensson, Torbjörn Arvidsson, Artem Sakiri och Stefan Selakovic föll laget på bortaplan med 0-2.

Visserligen hämtade Halmstad ikapp underläget på hemmaplan men när Litex Stefan Yurukov sköt in ett bulgariskt mål med tio minuter kvar att spela var festen över för halländarnas del.

Hammarby-Partizan Belgrad 2002

Okej, Bajen kanske inte hade den allra starkaste guldtruppen vi sett de senaste åren. Men med tanke på hur de förlorade mot serbiska Partizan är de ändå kvalificerade för denna lista.

Spelare som Andreas Hermansson, Peter Markstedt och Kennedy Bakïrcioglu hade inte mycket att säga till om mot de serbiska mästarna. Efter 1-1 hemma blev det brakförlust på bortaplan med 0-4. Partizan visade sig vara riktiga svenskdödare då de året efter slog ut Djurgården, dock i en betydligt jämnare match.

Djurgården-Ruzomberok, 2006

2000-talets lag i allsvenskan skulle slå ut slovakiska Ruzomberok på vägen till ett lyckat Champions League-äventyr. Men Dif, som tappat mycket av spelet från guldåret 2005, misslyckades med det mesta. 1-0 på Råsunda var inte ett helt optimalt resultat att ha med sig.

Slovakerna gick fram till 2-0 i den första halvleken på hemmaplan men när Jones Kusi-Asare tryckte in Djurgårdens första mål via benet på en back var laget vidare till nästa omgång. Med två ordinarie minuter kvar försvann dock allt hopp efter att Jan Nezmar skjutit in 3-1. Trots stjärnor som Tobias Hysén, Mathias Concha och Mattias Jonson var Dif utslagna.

Malmö FF-Thun 2005

De må vara i ropet nu, men för nästan exakt sex år sedan ville nog varenda Malmöspelare bara gå och gömma sig. Stjärnor som Afonso Alves, Joseph Elanga, Mattias Asper och Niklas Skoog lyckades inte leverera när MFF bara var ett okänt schweiziskt lag från gruppspelet i Champions League.

Efter 0-1 på hemmaplan var det dock ett pressat Malmö som åkte till Schweiz. Väl där gjorde Elanga bort sig totalt och bjöd Mauro Lustrinelli på 2-0. Samme man sköt in 3-0 i den andra halvleken långt utifrån efter att Asper stått och sovit i målet. Det största svenska fiaskot sedan Champions League startades i början av 90-talet var ett faktum.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!