1 av 2
- Foto: Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Foto: Scanpix

Nyheter24 tippar: De gör upp om Champions League

Det har blivit dags för Champions League att äntligen återvända till tevetablån. Nu gnuggar Nyheter24:s reporter Johan Andersson på spåkulan och tippar hur turneringen slutar.


Första omgången

Tisdag, 20.45:

Chelsea - Leverkusen.

Genk - Valencia.

Olympiakos - Marseille.

Dortmund - Arsenal.

Porto - Shakthar Donetsk.

APOEL Nicosa - Zenit.

Barcelona - Milan.

Plzen - BATE Borisov.

Onsdag, 20.45:

Manchester City - Napoli.

Villarreal - Bayern Munchen.

Lille - CSKA Moskva.

Inter - Trabzonspor.

Basel - Otelul.

Benfica - Manchester United.

Dinamo Zagreb - Real Madrid.

Ajax- Lyon.

Äntligen startar "Den där jävla Champions", men tyvärr Zlatan, det blir ingen efterlängtad titel för svensken. I stället fortsätter den spanska dominansen - men inte den katalanska.

Grupp A: Bayern München, Villarreal, Manchester City, Napoli.

Kommentar: I gruppspelets bästa grupp är Bayern München och hårdsatsande Manchester City favoriter att gå vidare. Men man får inte glömma att City saknar rutin från Champions Leaguespel. Som outsider får Napoli gälla, efter att ha breddat sin trupp med kloka värvningar som Gökhan Inler och Goran Pandev.

Avancerar: Bayern Munchen, Manchester City.

Grupp B: Inter, CSKA Moskva, Lille, Trabzonspor.

Kommentar: Inter borde, som Mikael Stahre brukar säga, jogga hem den här gruppen. Trots att laget nästan har en helt ny offensiv uppställning ska vare sig Moskva, Lille eller Trabzonspor kunna rå på de forna mästarna från Milano. Om andra platsen kommer det bli desto jämnare, CSKA får ses som favorit, Lille kommer utmana och Trabzonspor kommer ta poäng - på hemmaplan - sin turkiska vana trogen.

Avancerar: Inter, CSKA Moskva.

Grupp C: Manchester United, Benfica, Basel, FC Otelul Galati.

Kommentar: Med kloka värvningar av framför allt engelska spelare har Sir Alex Ferguson byggt ett nytt storlag. Grupp C blir en mumsbit för Wayne Rooney och kompani. Portugisiska Benfica kommer att knipa andraplatsen. Basel och Otelul får sikta in sig på kampen om Europa League.

Avancerar: 1) Manchester United, 2) Benfica.

Grupp D: Real Madrid, Lyon, Ajax, Dinamo Zagreb.

Kommentar: Det är en orättvis värld vi lever i - för när Real Madrid har värvat ihop en av världshistoriens starkaste trupper - då har antagonisterna Barcelona världeshistoriens bästa lag. Men nu har den "The Special One" fått en säsong på sig och inget annat räknas än första platseri Madrid. Lyons serieinledning ser vass ut och här plockar man andra platsen. Resan tar nu slut för Dinamo Zagreb - Malmömördarna kommer sluta sist i grupp D.

Avancerar: Real Madrid, Lyon.

Grupp E: Chelsea, Valencia, Leverkusen, Genk.

Kommentar: Om man bortser från värvningen Raul "Prison Break" Meireles så är det inte den mest upphetsande upplagan av Chelsea vi har sett, men den här gruppen vinner man komfortabelt. Valencia har de senaste åren tvingats värva billigt på grund av den prekära ekonomiska situationen. Men man har värvat smart och kollektivet kryddat med skyttekungen Roberto Soldado och talangen Sergio Canales är inte underlägsna någon. Leverkusen utmanar - belgiska Genk gör det inte.

Avancerar: Chelsea, Valencia.

Grupp F: Arsenal, Marseille, Olympiakos, Dortmund.

Kommentar: Arsenal går inte säker i den här gruppen. Och ärligt talat, Arsenal hade inte gått säker i någon av grupperna. När Londonlaget ersätter Cesc Fabregas och Samir Nasri med Youssi Benayoun och Mikel Arteta kan de vinka adjö till blotta tanken på en CL-vinst.

Grupp F kommer att bli stentuff: Dortmund har inlett serien skakigt men är fyllt till bredden av talanger och har en fullkomligt sinnessjuk hemmapublik. Marseille har fått en mardrömsinledning i Ligue 1 men med spelare som Lucho Gonzalez och Alou Diarra vaknar man till i Europaspelet. Olof Mellbergs Olympiakos kan ställa till det för vilket lag som helst på hemmaplan. Vidare går grekerna dock inte - deras bortapoäng är lika ovanliga som solförmörkelser och bra svensk film.

Avancerar: Dortmund, Arsenal.

Grupp G: Porto, Sjatchar Donetsk, Zenit, APOEL Nicosa.

Kommentar: Prislappen 800 miljoner på brassen Hulk visar på en sak: Porto är trötta på att bara vara ett farmarlag. Förra året slaktade de allt motstånd i Europa League, ligan och i cupen.

Till årets säsong har man visserligen tappat Falcao och tränaren André Villas Boas men hans arbete och vinnarkulturen i klubben tar dem vidare från gruppen. Östklubbarna, där pengar inte är några problem - Shakthar och Zenit - kommer att konkurrera om andraplatsen. Cyperns bidrag APOEL ska inte underskattas, men det skulle lyftas på ett och annat ögonbryn om Nicosa skulle lyckas krångla sig vidare från den här gruppen.

Avancerar: Porto, Sjachtar Donetsk.

Grupp H: Barcelona, Milan, Bate Borisov, Viktoria Plzen.

Kommentar: Den lättaste gruppen att tippa. Barcelona krossar ett matchotränat Milan direkt sen är det "smooth sailing till slutspelet". Sen har Zlatan Ibrahimovic lekstuga mot Bate Borisov och polska Viktoria Plzen. Matcher mot mindre lag i Champions League har blivit vår superstjärnas specialitet. Men sen tar resan slut för Milan som har breddat istället för att spetsa till truppen i sommar.

Avancerar: Barcelona, Milan. 

Klubben som floppar: Dinamo Zagreb har besegrat imponerande lag(?) som HJK Helsingfors och Malmö FF och ska vara nöjda med att ta sig till gruppspelet. Men när det väl avgörs kommer de floppa. Och floppa hårt. De kommer inte ta en jävla poäng nu när det hettar till.

Klubben som floppar 2: Arsenal. Med sitt hemmaspel kanske man tar sig vidare från gruppen. Med betoning på kanske, och med ett avancemang ska man vara nöjda. Men avsaknaden av en bra anfallare (Gervinho kommer floppa, Marouane Chamakh är bara kass) bredvid Robert Van Persie gör att flopprisken är stor. Arsene Wengers sista säsong i Arsenal?

Spelaren som floppar: Att sälja Samuel Eto´o för x antal miljoner var ett bra drag av president Massimo Moratti. Men att köpa in Diego Forlan är en chansning. Visst han levererar i landslaget men när tröjan inte är ljusblå har 32-åringen inte sett lika vass ut de senaste åren. Ett nedköp helt enkelt.

Klubben som gör succé: I lugn och ro har Valencia sonderat transfer marknaden. Sålt dyrt och köpt billigt. I skuggan av Barcelona och Real Madrid spelar Valencia utan press och lagbygget kan absolut nå så långt som till en semifinal.

Spelaren som överraskar: Super-Mario... Nej, inte Balotelli utan Mario Götze kommer visa varför han, 19 år gammal, är bofast i det tyska landslaget. Påminner mycket (en tröttsam liknelse förvisso) om Lionel Messi i spelstilen. En fröjd att beskåda, en spelare man vill att det ska gå bra för.

Spelaren som gör succé: Cristiano Ronaldo kommer göra mest mål, men det är Mesut Özil som kommer leda Real Madrid till pokalen. Tysk-turken har blivit ett år äldre och spelaren med den ofantliga spelförståelsen (han påminner lite om Zinedine Zidane) kommer att bli ännu bättre i år.

Final: Manchester United - Real Madrid.

Vinnare: Real Madrid.

Skyttekung: Cristiano Ronaldo.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!