Fredag 24 Sep
Stockholm

Sista derbyt på Råsunda? Profilerna berättar om minnena

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Solna kommer koka i kväll när tvillingderbyt avgörs. Men kanske är det sista gången på arenan? För Nyheter24 berättar profilerna med egna ord om känslor inför Sveriges största match.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De fem senaste tvillingderbyna

2011: Djurgården - AIK 0-0.

2010: Djurgården - AIK 2-1.

2010: AIK - Djurgården 1-2.

2009: AIK - Djurgården 2-0.

2009: Djurgården - AIK 0-1.

AIK - Djurgården

  • Spelas i kväll klockan 19.00 på Råsunda.
  • Över 25 000 biljetter har sålts.  

SOLNA. AIK mot Djurgården på Råsundastadion. En svensk fotbollsklassiker och den enda matchen i allsvenskan som håller hög europeisk-klass när det gäller inramning. Nyheter24 har snackat med fem profiler - tre som har haft nationalarenan som hemmaplan och två som har kommit dit som djurgårdare.

Det vi ville komma åt är hur den magiska inramningen känns från gräsmattan. Hur påverkar den spelarna och hur mycket av tidigare derbyn minns AIK- och Djurgårdens hjältar i dag?

Martin Åslund, Då: Mittfältare i AIK. Idag: Expertkommentator i TV4 sport.

– Jag kommer ihåg situationen så väl. Mats Rubarth snurrar upp ett par Dif-spelare, när han slår passen till Thomas Lagerlöf fattar jag direkt att jag kommer att få bollen. Det var en mäktig känsla att få avgöra ett derby. (Matchen slutade 2-1 2001 reds.anm).

– Och egentligen, nu när jag tänker på det, vi var ju extremt utskällda på den tiden. Vi kom trots allt etta, tvåa och slutade trea två gånger samt inkasserade två cupguld och två cupsilver på den tiden. Vi kvalificerade oss för Europacupspel varje säsong, men det är klart att kraven är höga, säger Åslund som tillhör en familj med Råsunda tradition:

– Det känns helt overkligt att AIK inte kommer spela på Råsunda något mer. Jag har sprungit omkring på Råsunda sedan jag föddes. Först alltid på den västra läktaren då farsan lirade i AIK, och sen på plan när jag själv spelade. Råsunda är väldigt speciellt, klassisk mark. Synd att man inte kunde renovera den arenan istället för att spela på någon ny. Det vore en jätteskräll om Djurgården vann idag. AIK är bättre på det mesta och bör vara klara favoriter. Jag tror Gnaget tar hem en seger i kväll.

Fotnot. Martin Åslund beskriver 2-1 målet mot Djurgården 2001. Ett mål du hittar här.

"Derbyna är matcherna jag saknar från karriären"

Markus Karlsson, Då: Mittback i Djurgården. Idag: Assisterande tränare i Brommapojkarna.

– En utsåld cupfinal är väl bästa minnet, det absolut värsta minnet är 3-3 matchen 2003. Vi hade läget under full kontroll och vi kunde haft ledningen med fyra, fem mål. Men då reducerar de och vi blir lite nervösa. De reducerar igen och det blir panik hos oss. Det slutar lika men hade matchen pågått i två minuter till hade de säkerligen vunnit, säger försvarsgeneralen och fotsätter:

– Det är derbymatchernas puls som man saknar - när vi mötte Hammarby på Söderstadion igår stod jag där och var själv sugen på att vara med.

Inför kvällen?

– En djurgården-vinst i kväll hade varit skönt med tanke på att det kanske är den sista matchen på Råsunda men framför allt för att säkra kontraktet. Den här säsongen är kanske AIK lite bättre men i ett derby spelar det ingen roll och jag hoppas vi tar det.

"Det handlar om att hänga med i toppen eller att hänga - inte vinna sista derby på Råsunda"

Ola Andersson, Då: mittfältare i AIK. Idag: Expert i Viasat-studion.

– Känslan var och har alltid varit de starkare i derbymatcherna. Det säger jag inte för att vara dryg eller populistisk. Vi hade trygghetskänslan i derbyna, oavsett om det var på Råsunda eller inte. Det byggdes alltid upp en speciell atmosfär inför matcherna med förväntningarna utifrån och med trycket från mediebevakningen, säger Ola Andersson som nu jobbar med just inom media och fortsätter:

– Någonstans hittar du säkert statistik som påvisar att AIK, oavsett tabell-läge, alltid presterat i derbyn. Men kvällens match handlar inte om att vinna sista derbyt på Råsunda, det handlar om tre poäng för att hänga på i toppen eller att hänga kvar i allsvenskan.

"AIK mot Djurgården är det speciella, var man spelar är oviktigt"

Samuel Wowoah, Då: Anfallare i Djurgården. Idag: Ytterback i Örebro.

– Jag har lyckats avgöra många derbyn. Men när jag tänker på matcherna mot AIK, så är det ett moment som är tydligast, och det är när jag kommer in från vänsterkanten och gör mål med ett skott som går stolpe in. Vad matchen slutar minns jag inte, berättar den klassiske Dif-anfallaren och fortsätter:

– När man stod som djurgårdsspelare i spelargången på Råsunda var det en fantastisk upplevelse, det enda man ville göra var att vinna - det var glädje och inte fruktan när man sprang in på planen. Om det blir annorlunda för att det är sista derbyt på Råsunda? Det spelar ingen roll var du spelar, det är AIK mot Djurgården som är det viktiga, som gör det så speciellt." 

Fotnot: Djurgården vann 2003 mot AIK med 2-1, efter att Geert den Ouden kvitterat och Samuel Wowoah avgjort.

Patrick Englund, Då: Mittback i AIK. Idag: Jobbar som agent för Incanto.

- I mitt första tvillingderby 1996 avgjorde jag med 1-0 målet. Det var mäktigt inför en välfylld arena, Råsunda blir under derbyn tät och effektfull, säger Englund som ändå förstår att AIK byter adress:

- Det är klart att det känns för fansen som följt AIK sen de var små. Men jag förstår stockholmsklubbarna som satsar på nya arenor. I kvällens match spelar spelarna för tre poäng. Men för fansen handlar det om att vinna det sista derbyt på Råsunda. Det är det som gör fotboll så stort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela