Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skattetvisten som kan förändra svensk fotboll

- 29/09/2011, 10:46 -
1 av 2

Scanpix

Skatteverket avslår Örebro Spelarinvests avdrag på drygt 2,4 miljoner kronor. Tvisten kan nu bli vägledande för svensk fotboll.
2 av 2

Skatteverket avslår Örebro Spelarinvests avdrag på drygt 2,4 miljoner kronor. Tvisten kan nu bli vägledande för svensk fotboll.

Montage/Nyheter24

NYHETER24 AVSLÖJAR. Örebro Spelarinvest Aktiebolag riskerar att bli betalningsskyldiga över en halv miljon kronor efter att Skatteverket underkänt deras avdrag, en skattetvist som kan bli stilbildande inom svensk fotboll.

ÖREBRO. När Örebro degraderades 2004 bildades Örebro Spelarinvest AB. Under säsongerna som följde betalade riskkapitalisterna skatt för vinsterna vid ekonomiskt lyckade spelarförsäljningarna - och gjorde avdrag på de mindre lyckade. En finansiell verklighet som Skatteverket inte delar. Nu kan Nyheter24 avslöja att skattetvisten - som kan bli stilbildande inom svensk fotboll - tas upp i Förvaltningsrätten i Karlstad den 15 november.

Vi borde inte behöva betala skatt på vår vinst om vi inte får dra av på vår förlust, säger Hans Melin, en av initiativtagarna till Spelarinvest AB, till Nyheter24.

Skatteverket delar inte uppfattningen

Eric Ericson, handläggare och enhetschef på Förvaltningsrätten i Karlstad, bereder just nu fallet. Skatteverket anser att de avdrag Aktiebolaget har gjort för spelare vars kontrakt gått ut under åren 2007 och 2008 på 2 377 798 kronor är ogiltiga. Skatteverket kräver därför 542 209 kronor i utebliven skatt.

- Det handlar om hur man betraktar löneutbetalning, säger han till Nyheter24.

Tvisten grundar sig i att Skatteverket anser att spelare som lämnat efter att kontraket gått ut inte kan anses som en verklig och definitiv förlust och kan därför inte vara avdragsgiltigt. 

Örebro Spelarinvest AB är oförstående till Skatteverkets bedömning.

- Jag kan säga så här, det är inte många av våra rådgivare, revisorer och advokater som tror att vi kommer förlora det här. Men man kan ju aldrig vara säker här, säger Hans Melin och fortsätter:

- Vi har tvingats att ligga lågt nu och vi har inte investerat pengar direkt i spelare, i stället har vi investerat genom att låna ut pengar till klubben när klubben har behövt pengar.

Ett vanligt system

Örebro är inte ensamma om att använda sig utav riskkapitalbolag, bland annat använder sig Djurgården, AIK och Malmö sig av systemet. Och om Spelarinvest AB skulle vinna det här fallet skulle det öppna upp dörr även för dem att göra avdrag på samma sätt. Situationen är ny och har uppkommit efter att klubbarna startat aktiebolag utanför verksamheten - men aktiebolag som ändå är, i allra högsta grad, involverade. 

- De anser ju att det är en skalbolagsaffär eftersom att vi äger 90 procent av Elitfotbollen, säger Hans Melin.

Vad skulle det betyda för er om ni förlorade?

- På så vis måste vi ju ändra hur vi agerar i framtiden. Då kommer vi inte att satsa på att betala för spelarna själva. Då kommer vi låta ÖSK göra det, och vi får investera på annat sätt.

Kommer det här bli en vattendelare i svensk fotboll?

- Det här blir ju naturligtvis bra för de som har tänkt göra likadant som oss. Nu ser dem ju vad som är gångbart och inte gångbart.

Dom kommer i december

Fallet kommer att tas upp den 15 november i Karlstads förvaltningsrätt. Parterna kommer hålla en muntlig förhandling och, med Eric Ericsons ord, "förklarar hur de tycker och tänker" inför en domare och tre nämndemän, som sedan har en enskild överläggning och utfärdar domen cirka fyra veckor senare. Om Spelarinvest finnes skyldiga kan de överklaga till Kammarrätten i Göteborg.

Kan det här fallet användas som prejudikat i framtiden?

- I så fall måste det tas upp i kammarrätten, om så kommer bli fallet, det törs jag inte svar på, säger Eric Ericson till Nyheter24.

Men Ericsson poängterar även att det är en dom från högsta instansen; Högsta Förvaltningsdomstolen som normalt sett anses vara predjudicerande, men att Kammarrättens avgörande ibland kan anses vägledande.

Byggherren och ledamoten i Örebro Spelarinvest är fylld av tillförsikt inför avgörandet.

- Det ska bli jättespännande, säger Hans Melin till Nyheter24.