1 av 5
- Foto: Daniel Nilsson/AP/Scanpix
2 av 5
- Foto: Foto: Scanpix
3 av 5
- Foto: Niklas Larsson/Scanpix
4 av 5
- Foto: Niklas Larsson/Scanpix
5 av 5
- Foto: Henrik Björnsson/Scanpix

Publikfavoriten: "Två mål mot Milan, det var riktigt stort"

Yksel Osmanovski minns en fantastisk karriär - som han inte saknar.


MALMÖ. Liten och kvick charmade han Malmöiterna två gånger, först som lovande anfallare och sen som spelskicklig innermittfältare. Efter att ha bärgat ett efterlängtat SM-guld kommer han för evigt vara en ikon i MFF-kretsar. Och när han slog sig in i EM-truppen 2000 blev han ett välkänt namn i fotbolls-Sverige. Men Yksel Osmanovskis största minne från fotbollskarriären hittar vi i Italien...     

"Bäst på plan - mot ett av världens bästa lag"

Andrey Shevchenko, Paolo Maldini och George Weah... Stjärnorna i Milan 1999 kan göras lång. Ändå var det en yngling från Rosengård i Malmö som spelade huvudrollen - med två mål fixade han en poäng till Bari. Men det kunde varit ännu bättre.

- De kvitterade på övertid, det var tråkigt men ändå väldigt mäktigt att få göra mål på San Siro, säger Yksel Osmanovski till Nyheter24.

Matchen slutade 2-2, men matchen är största minnet från tiden i Italien. I Bari spelade han tillsammans med Daniel Andersson. Yksel och den yngsta sonen i Anderssonklanen följde varandra genom karriären och har kontakt än i dag - i övrigt har Osmanovski valt ett liv utanför fotbollen.

- Efter sista säsongen i Malmö så var det nog. Nu följer jag fotbollen som åskådare och det känns bra. Självklart är det MFF man följer, det är laget i mitt hjärta.

Yksel och Malmö FF

Född och uppvuxen i Malmö hamnade Osmanovksi i MFF som 11-åring. I första vändan blev det elva år i klubben. Han tog sig igenom och vann det mesta med ungdomslagen innan han 1995, 18 år gammal gjorde debut för A-laget.

1999 lämnade han för spel i Europa men efter spel i Bari,Torino och Bordeaux återvände han till Malmö FF, 2004. Och upplevde Malmö-fotbollens återfödelse.

- 2004 kändes det som att vi peakade med ett publiksnitt på över 20 000. Det var ett enormt intresse. Efter guldet kändes det nästan som att alla blev lite mätta.

Lite som i år?

- Ja, så är det i svensk fotboll. Vi har svårt att hålla ihop lagen och ta titeln öven andra året. Kolla på MFF i år, det är ett bra lag och hade vi haft samma form som förra året hade vi kunnat konkurrera i Europa League där vi faktiskt möter riktiga topplag från bra ligor. Nu blir det lätt att rinner iväg till 3,4-0, säger Osmanovski och fortsätter:

- Malmö har riktigt bra lag med spelare som Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz.

Saknar du inte fotbollen?

- Jag hade en lång karriär och var med om mycket men sen var det dags att gå vidare och det känns skönt.

Idag jobbar Yksel Osmanovski som egen företagare med fastighetsutveckling och är delägare i krogen Åtta glas i Jönköping.

- Jag har tagit med mig mycket från fotbollskarriären. När man flyttar utomlands så ung då lär man sig en hel del.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!