Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förre Hammarbyspelaren erbjöds mutor

- 10/09/2012, 11:25
Ghanas målvakt Richard Kingson erbjöds mutor om läggmatch under VM 2006.
1 av 2

Ghanas målvakt Richard Kingson erbjöds mutor om läggmatch under VM 2006.

Ivan Sekretarev/AP

Den förre Hammarby-keepern spelar idag i Blackpool.
2 av 2

Den förre Hammarby-keepern spelar idag i Blackpool.

Tim Hales/AP

Richard Kingson sattes i en svår sits under VM 2006. Att vinna skulle ge honom 20 000 kronor, att förlora skulle innebära nästan två miljoner kronor rakt ner i fickan.

BLACKPOOL. Richard Kingson som stod i mål för Hammarby under 2007 kommer med avslöjandet i en intervju på Emmanuel TV som Sportbladet tagit del av.

Avslöjandet rör den andra gruppspelsmatchen som Richard Kingsons Ghana spelade mot Tjeckien under VM 2006 i Tyskland. Kingson ska inför matchen har erbjudits stora summor pengar för att fuska.

– Jag blev förvirrad när jag vägde alternativet mellan att bli 300 000 dollar rikare, medan en seger för Ghana skulle ge endast 3 000 dollar i segerpremie, säger målvakten till Emmanuel TV.

300 000 dollar på den tiden med dagens penningkurs hade inneburit en förlustpremie för Kingson på nästan två miljoner kronor.

Nobbade budet

Den förre Hammarbyspelaren nobbade dock budet och såg istället till att ge Tjeckien och den okända mutaren rejält på nosen då det vann matchen med 2-0. Hjälpen att fatta det tuffa beslutet att tacka nej till den stora summan pengar, fick Kingson av sin fru.

– Min fru sa: ”Richard, jag älskar inte dig för pengarna så bli inte frestad att ta emot pengarna och riskera att förlora din värdighet”.

Det är inte första gången Ghana är i blåsvädret när det kommer till läggmatcher, det ryktas än idag om att laget faktiskt gjorde en läggmatch senare i mästerskapet 2006. Enligt den kanadensiska journalisten Declan Hill finns tydliga bevis för att Ghanas 3-0 förlust mot Brasilien var en läggmatch. Hur det är med den saken har dock aldrig helt fastställts.