Ghanas målvakt Richard Kingson erbjöds mutor om läggmatch under VM 2006.
1 av 2
Ghanas målvakt Richard Kingson erbjöds mutor om läggmatch under VM 2006. - Foto: Ivan Sekretarev/AP
Den förre Hammarby-keepern spelar idag i Blackpool.
2 av 2
Den förre Hammarby-keepern spelar idag i Blackpool. - Foto: Tim Hales/AP

Förre Hammarbyspelaren erbjöds mutor

Richard Kingson sattes i en svår sits under VM 2006. Att vinna skulle ge honom 20 000 kronor, att förlora skulle innebära nästan två miljoner kronor rakt ner i fickan.


Spelade i Hammarby

Richard Kingson gick på lån från turkiska BB Ankaraspor till Hammarby under säsongen 2007. Han gjorde 11 matcher för stockholmsklubben innan han lämnade för brittiska Birmingham. Efter det har han spelat i Wigan och just nu är han målvakt i Blackpool.

BLACKPOOL. Richard Kingson som stod i mål för Hammarby under 2007 kommer med avslöjandet i en intervju på Emmanuel TV som Sportbladet tagit del av.

Avslöjandet rör den andra gruppspelsmatchen som Richard Kingsons Ghana spelade mot Tjeckien under VM 2006 i Tyskland. Kingson ska inför matchen har erbjudits stora summor pengar för att fuska.

– Jag blev förvirrad när jag vägde alternativet mellan att bli 300 000 dollar rikare, medan en seger för Ghana skulle ge endast 3 000 dollar i segerpremie, säger målvakten till Emmanuel TV.

300 000 dollar på den tiden med dagens penningkurs hade inneburit en förlustpremie för Kingson på nästan två miljoner kronor.

Nobbade budet

Den förre Hammarbyspelaren nobbade dock budet och såg istället till att ge Tjeckien och den okända mutaren rejält på nosen då det vann matchen med 2-0. Hjälpen att fatta det tuffa beslutet att tacka nej till den stora summan pengar, fick Kingson av sin fru.

– Min fru sa: ”Richard, jag älskar inte dig för pengarna så bli inte frestad att ta emot pengarna och riskera att förlora din värdighet”.

Det är inte första gången Ghana är i blåsvädret när det kommer till läggmatcher, det ryktas än idag om att laget faktiskt gjorde en läggmatch senare i mästerskapet 2006. Enligt den kanadensiska journalisten Declan Hill finns tydliga bevis för att Ghanas 3-0 förlust mot Brasilien var en läggmatch. Hur det är med den saken har dock aldrig helt fastställts.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.