Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det handlar om vem man blir förälskad i"

Pia Sundhage är ny förbundskapten för Sveriges damlandslag efter att ha lett USA:s damer till två OS-guld och ett VM-silver. – Svenska spelare har bättre speluppfattning än amerikanska, säger hon.
1 av 4

Pia Sundhage är ny förbundskapten för Sveriges damlandslag efter att ha lett USA:s damer till två OS-guld och ett VM-silver. – Svenska spelare har bättre speluppfattning än amerikanska, säger hon.

Andreas Granfors

Pia räds inte sången. Här sjunger hon under årets fotbollsgala.
2 av 4

Pia räds inte sången. Här sjunger hon under årets fotbollsgala.

Claudio Bresciani/Scanpix

Pia Sundhage presenterar sin första svenska landslagstrupp.
3 av 4

Pia Sundhage presenterar sin första svenska landslagstrupp.

Jonas Ekströmer/Scanpix

Sundhage vakar över sina adepter.
4 av 4

Sundhage vakar över sina adepter.

Jessica Gow/Scanpix

Sport | 01/12/2012 10:00

Pia Sundhage är ny förbundskapten för Sveriges damlandslag. För Nyheter24 berättar hon om sitt nya landslag, kärleken till musiken och sitt tidigare förhållande med en kvinna - något som fortfarande är kontroversiellt inom idrotten.

– Just nu är jag singel så jag vet inte vad jag är. Jag vet inte ens om jag har kommit ut någon gång. Just nu kan jag säga så att om jag träffar någon så kan inte jag säga om det blir en man eller kvinna. Det är ointressant. Det handlar om vem man blir förälskad i. Jag brukar inte prata om mitt privatliv. Dels för att jag inte är så intresserad av att läsa om andras privatliv och dels för att det är mitt privatliv, det vill säga privat. Men någon gång när de frågade om min familj så sa jag att bor med en kvinna för att jag tycker det är naturligt. Det var väl så folk förstod, men jag har aldrig stått där och sagt att nu är det så här. Den sexuella läggningen är helt ointressant för min del, säger Pia Sundhage till Nyheter24.

Homosexualitet är och har länge varit kontroversiellt i idrottsvärlden. Finns det fortfarande fördomar kring kvinnliga fotbollsspelare?

– Det har funnits fördomar. Om man går tillbaka till 80-talet, när jag var 20 år. Då satte man in folk i fack, i dag tycker jag att det är mer accepterat. Jag har tränat tjejer som är ihop med tjejer och har barn ihop och det är ingen som reagerar på det. Jag vet inte hur det är på herrsidan men det blev ett jävla liv när Anton Hysén kom ut.

Nyheter24 träffar Pia Sundhage på ett hotell i Stockholm. Hon har fullt upp med att hålla koll på sin arbetsdag. Damlandslaget befinner sig på träningsläger på Bosön och det är mycket som ska fixas. 

– Jag har så dålig koll på saker och ting här, så jag delegerar ut det mesta så att jag kan koncentrera mig på fotbollen.

Det var den andra september i år som nyheten alla väntat på äntligen kom. Pia Sundhage tar över landslaget efter Thomas Dennerby. Sundhage, som nått stora framgångar med det amerikanska damlandslaget under de senaste fem åren, skulle äntligen komma hem.

– Det känns alldeles utmärkt. Borta bra men hemma bäst. Jag hade det fantastiskt bra i USA, men chansen att få spela EM i Sverige lockade. Jag hade kontrakt till och med 2012, men tack vare två goda fotbollsförbund lyckades vi lösa mig från kontraktet några månader tidigare.

Har du lärt känna alla spelarna?

– I november träffade jag alla. Pö om pö lär jag känna dem. Jag börjar med individuella samtal, då snackar vi mycket spel. Sen växer det, vi pratar om föreningen de spelar i och vilka förutsättningar som finns där. Så nu känner jag en del i alla fall.

Kan du namnen på alla?

– Hehe, nu kan jag det. Men jag kallade (Emma) Berglund för Backlund i början. Men hon är ju back så jag tänkte att det passar ju jävligt bra. Men det är mest de jag inte sett spela som jag inte kunde namnen på. Berglund har jag till exempel bara sett en enda gång.

"Amerikanska spelare är mer tekniska"

 

Sundhage ledde USA mellan 2008 och 2012 med stor framgång. Två OS-guld, ett VM-silver och tre Alrgarve Cup-segrar hamnade på meritlistan under hennes fem år som förbundskapten. Det märks att hon håller de amerikanska spelarna varmt om hjärtat.

– Tittar du på kvaliten så är det fler framgångsrika spelare i USA än i Sverige, USA har ju tagit sig till tre raka finaler. Fysiskt sett är det inte så stor skillnad. Amerikanska spelare har en annan förmåga att ta ut sig mer, att verkligen ge det där lilla extra. I en bra miljö så tror jag svenska spelare kan det också. Sedan tror jag amerikanska spelare är mer tekniska än svenska rent generellt. Svenska spelare har däremot bättre speluppfattning.

Vilka skillnader kommer vi få se i ditt landslag jämfört med Dennerbys?

– Från att spela 4-2-3-1 med Dennerby så ändrar vi nu till 4-4-2. Det pratas mycket om förändring när man kommer in som ny. Det är klart det blir en förändring, men egentligen tar jag ju det som Thomas byggt upp och fortsätter jobba med det. Det kommer att märkas att vi gör en förändring, men det här gänget har spelat två mästerskap ihop. Så vi ska egentligen förbättra oss mer än förändra oss.

Dennerby tränade ett damlag. Skulle du kunna tänka dig att träna ett herrlag?

– Ja, fotboll är fotboll. Det skulle väl vara kul. Det skulle bli en annan utmaning så klart. Då gäller det ju också att jag förser mig med ett bra tränarteam så att man hamnar rätt. Nu har jag inte alls de tankarna, men jag hade det förut. Skulle jag ta över ett herrlag så måste det vara på elitnivå. Ett lag i division fyra skulle jag inte tycka var lika roligt, för där är det helt andra förväntningar.

"Få tjejer tar frisparkar till vilket pris som helst"

Herr- och damfotboll är ganska lika på fotbollsplanen, menar Sundhage. Men det är en helt annan värld utanför. 

– Skillnaderna tycker jag mest handlar om det som händer utanför planen. Försäljning av spelare och allt som har med medier att göra. Agenter och så, det är skillnaderna. Men det finns en etisk och moralisk skillnad också. Om vi snackar fair play, något som damfotbollen jobbar väldigt mycket med. När det kommer till närkamper och tacklingar. Du vet, komma med dobbarna före och det tuffare spelet, den typen av frisparkar. I dag är det få tjejer som tar en frispark till vilket pris som helst, om vi säger så. Det där kanske man får ta ställning till om man vill ha det i fotbollen eller inte.

"Det ger mig energi att sjunga"

Pia Sundhage har gjort sig känd världen över för sin sång. När och var som helst kan det komma en trudelutt från Sundhage. Underhållande för oss som tittar, helande för hon som sjunger.

– För det första så kommer det spontant. Jag lärde mig spela gitarr tack vare min bror. Han spelade mycket Bob Dylan och Simon & Garfunkel när jag var nio-tio år. För mig är musiken ett väldigt bra sätt att vila. Sedan jag var liten har jag presterat på högsta nivå. För att orka med pressen som det för med sig att vara spelare och förbundskapten har jag kunnat vila i musiken. Det ger mig energi att hålla på med musik. Vid de tillfällen där jag sjunger för lag eller på presskonferenser har jag velat underhålla och det bästa sättet att göra det på är att vara mig själv. Och är man lite nervös då så går man in i något som känns bekvämt och tryggt, då har det blivit en strof här och där. Sen är det ju annorlunda, det är ett sätt att sticka ut och beröra folk.

Har du någonsin sett dig själv på teve och tänkt att "fan, det där låter inte så bra"?

– Någon gång har jag sett mig själv, som den gången när jag sjöng på presskonferensen under VM förra året. Det bara kom ur mig. Då tänker jag liksom att, jag är ingen musiker, då kan det ju bli lite halvfel. Lite halvdan tajming och så, men vafan. Det gör väl inte så mycket? Jag är en sån person som gärna går vidare istället för att stanna och grubbla över vad som gick fel. Då tänker jag hellre på det som gått bra. Hur gjorde jag det? Kan jag göra det igen? Jag brukar säga att det finns ingen spelare som kan spela en perfekt match, man gör misstag. Detsamma gäller livet. Så länge intentionerna är goda så gör det inget.

Vilken typ av musik gillar du?

– Jag är smal i min musiksmak. Paul Simons skivor skulle jag ta med mig ut på en öde ö kan jag säga. Allt som Paul Simon har gjort skulle jag kunna överleva på.

Du står långt till vänster politiskt sett. Hur var det att jobba i USA med de åsikterna?

– Jag tycker till om samhällsfrågor. Jag läser gärna om bostadspolitik och vad som händer i Syrien. Jag är uppväxt i en familj där man diskuterar mycket kring samhällsfrågor. Att det kan uppfattas som vänsterradikalt är väl helt i sin ordning kan jag tycka. Det var intressant nu inför valet i USA. Vi diskuterade mycket runt det. Vad skulle hända om Romney vann? Om hans familjesyn. Vad det skulle betyda för landet. Försäkringar, Wall Street. Bilens vara eller icke vara, sådana saker. Det är oerhört spännande. Det är jätteintressant hur den enskilde människan tänker. Men jag har aldrig varit partipolitisk anknuten eller engagerad.