Söndag 4 Dec
Stockholm

"Man kunde se redan då hur bra Zlatan skulle bli"

Mats Lilienberg vann den Allsvenska skytteligan två gånger och vann två SM-guld. Trots det spelade han bara sex matcher för det svenska landslaget.
1 av 5
Mats Lilienberg vann den Allsvenska skytteligan två gånger och vann två SM-guld. Trots det spelade han bara sex matcher för det svenska landslaget. Foto: © Bildbyrån
På de sex matcherna hann det bli ett mål, i ett möte mot USA.
2 av 5
På de sex matcherna hann det bli ett mål, i ett möte mot USA. Foto: © Bildbyrån
Svensk mästare blev Lilienberg med Halmstad BK.
3 av 5
Svensk mästare blev Lilienberg med Halmstad BK. Foto: Bildbyrån
Men han inledde och avslutade i Trelleborg.
4 av 5
Men han inledde och avslutade i Trelleborg. Foto: Arne Forsell / Bildbyrån
Där han trivdes bra.
5 av 5
Där han trivdes bra. Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

Han har vunnit skytteligan två gånger och blivit svensk mästare med två olika klubbar. Han har utgjort fruktade samarbeten med både Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg – Mats Lilienberg är nästa man i Nyheter24:s intervjuserie om allsvenska skyttekungar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mats Lilienberg klubbar

Trelleborgs FF (1990–1993)

TSV 1860 München (1993–1995)

IFK Göteborg (1995–1996)

Halmstads BK (1997–1998)

Malmö FF (1999–2002)

Trelleborgs FF (2002–2004)

HÖÖR. 1969 i Vollsjö föddes en blivande fotbollslegendar som började spela fotboll redan vid fyra års ålder i Vollsjö AIF.

– Haha det fanns inte så mycket annat att göra på landet, berättar Mats Lilienberg.

Lilienberg skulle snart växa upp till en målskytt av rang. 21 år gammal, 1990, inledde han sin proffskarriär i den dåvarande division ett-klubben Trelleborg. Han spelade snart till sig en given plats och tog laget upp i allsvenskan året efter.

"Tyska ligan lockade mer"

1993 vann skåningen den allsvenska skytteligan för första gången med 18 gjorda mål. Intresset var då stort för den målfarlige ynglingen och efter en del provspel föll valet på Bundesliga och på 1860 München.

– Jag vetfaktiskt inte varför jag valde just München, det kändes som bästa alternativet helt enkelt. Jag var ochprovspelade i Schweiz men kände att tyska ligan lockade mer.

Vistelsen blev inte vad Mats Lilienberg eller vad någon annan hade hoppats på. Efter två säsonger med mest bara inhopp valde målkungen att flytta tillbaka till Sverige.

– Detvar en tuff tid men ändå väldigt lärorik så här i efterhand. Det är klart att jag är besviken med hur min utlandskarriär gick. Det var väldigt tungt men det var värre då än nu.

Två SM-guld på tre år

År 1995 började Mats att spela för IFK Göteborg som vid den tiden kunde räknas till en av Europas bästa klubbar. Titelmässigt blev det succé direkt för skyttekungen som vann sitt första SM-guld men spelmässigt blev det inte lika bra och Mats fick inte så mycket speltid som han önskade.

Bästa minnet från tiden var förutom seriesegern hans mål mot Bayern München i en Champions league-kvartsfinal. Blåvitt spelade 2–2 hemma och 0–0 borta vilket betydde att laget åkte ur.

– Det kändes ändå som att jag fick en revansch på Tyskland med det målet, så det var skönt.

1997 bytte Mats klubb igen och flyttade från Göteborg till Halmstad och i HBK skulle både målen och succén komma tillbaka. 1997 vann han återigen skytteligan efter att ha målat fjorton gånger och det innebar också ännu ett SM-guld.

Den nya målsuccén kom mycket tack vare ett strålande samarbete med en viss Fredrik Ljungberg.

– Detfungerade ju fantastiskt bra. Han var oerhört duktig, en enormt duktigfotbollsspelare. Det var enkelt att spela med Ljungberg.

Men någon kontakt har Mats och Ljungberg inte i dag.

– Nej, det har vi inte. Det är inte lätt att hänga med när de ska flyga runt i helavärlden, haha.

Följde sin bardomsdröm

I Ljungbergs sista allsvenska match gjorde Mats fyra mål framför scouter bland annat från Arsenal och från Tottenham. Intresset för anfallaren blev återigen stort men till slut valde skåningen att följa sin barndomsdröm: att dra på sig Malmö FF:s ljusblåa dräkter.

Mellan 1999 och 2002 spelade Mats Lilienberg för klubben och i några år bildade han ofta anfallspar med Zlatan Ibrahimovic

– Hanvar väl ungefär som han är nu, väldigt snäll. Han är en oerhört snäll människa och faktisktväldigt trevlig. Man kunde definitivt se redan då att han skulle bli så bra somhan sedan blev.

– Hanär ganska enkel att spela med. Han är en annan typ av anfallare än mig så vikompletterade varandra ganska bra.

MFF hade kring millenniumskiftet en hård konkurrens bland anfallspositionerna. Den framtida skyttekungen Markus Rosenberg tog snart den gamle skyttekungens plats i startelvan och när Zlatan såldes till Ajax ersattes han av Niklas Skoog.

När speltiden började sina återvände Mats till den klubb där allt började och mellan 2002 och 2004 spelade anfallaren för Trelleborg. Mats kom till klubben som en frälsare och räddade kvar en haltande klubb i Allsvenskan som sedan åkte ner året efter. Skyttekungen tog sedan återigen upp klubben i finrummet när han vann Superettans skytteliga med 18 mål.

"En bra målskytt föds man till"

Efter det var det dags att lägga skorna på hyllan.

– Jag var 35 år och hade inte riktigt orken. Jaghade ett jobb och barn och så där. Det var tid att lägga ner då. De ville attjag skulle skriva på för ett år till men jag kände att tiden inte riktigträckte till.

En fjorton år lång proffskarriär gick därmed till ända. Trots skytteligasegrarna och SM-gulden fick anfallaren bara chansen i den blågula landslagsdressen vid sex tillfällen. Konkurrensen var hård på nittiotalet för en målglad skåning.

– Svårt att säga om jag förtjänade fler chanser. Där runt 1994 var det ju Henke, Brolin, Dahlin och Kenneth Andersson så det var ju inte så mycket att snacka om.

Vad som gör en bra målskytt är något som enligt Mats Lilienberg är ganska svårdefinierbart. 

– Ojdet var svårt, en som gör många mål, haha. Nej, men när man är inne i det stimmetså gör man mål på allt, då behöver man inte fundera så mycket. Det är någontingsom bara finns där inne som man inte kan träna upp. Sedan kan man ju så klartbli säkrare men en notorisk målskytt är någonting man föds till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.