Dif och IFK hotar att polisanmäla SvFF efter kaosfirandet på Friends.
1 av 4
Dif och IFK hotar att polisanmäla SvFF efter kaosfirandet på Friends. - Foto: Bildbyrån
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack.
2 av 4
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack. - Foto: Bildbyrån
Många Djurgårdssupportrar försökte ta sig in och bråka med Blåvita fans.
3 av 4
Många Djurgårdssupportrar försökte ta sig in och bråka med Blåvita fans. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Men viktigt att komma ihåg att IFK Göteborg vann cupguldet.
4 av 4
Men viktigt att komma ihåg att IFK Göteborg vann cupguldet. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Efter cupkaoset: Klubbarna hotar att polisanmäla förbundet

De planstormande bengalkastarna kan straffas hårt efter kaosfirande på Friends arena. Nu hotar både Djurgården och IFK Göteborg att polisanmäla Svenska fotbollsförbundet.


SvFF om sina skyldigheter

"SvFF står som arrangör av cupfinalen och har därmed det övergripande ordningsansvaret vid matchen. Det innefattar avsyning av arenan inför match, visitation och bemanning av säkerhetspersonal. Det praktiska arbetet utfördes enligt överenskommelse av IFK Göteborgs respektive Djurgårdens säkerhetsorganisationer – men det är viktigt att påpeka att ansvaret för dessa delar fortfarande helt och hållet vilar på SvFF.

Föreningarna är däremot fortfarande (precis som vid exempelvis en allsvensk bortamatch) ansvariga för sina respektive spelares, funktionärers, ledares och supportrars uppförande i samband med cupfinalen. Inkastade föremål, pyroteknik och planstormningar är exempel på handlingar där föreningen ansvarar för sina supportrar, och får därmed åläggas påföljder i enlighet med 3 kap 22 § SvFF:s Tävlingsbestämmelser."

STOCKHOLM. På söndagen möttes IFK Göteborg Djurgården i final i Svenska cupen. Efter ett dramatiskt straffavgörande kunde Göteborg firas som segrare men firandet gick alldeles över styr.

Hundratals IFK-fans stormade planen och sprang över till djurgårdsklacken för att håna och provocera sina slagna rivaler. En bengalisk eld kastades upp i publiken och en riktigt hotfull stämning rådde på arenan.

SvFF kan inte straffa sig själva

Svenska Fotbollsförbundet stod som arrangörer för matchen och var därmed huvudansvariga för säkerheten. Dif och Blåvitt var dock ansvariga för respektive supportrar och riskerar därmed att straffas med bland annat tomma läktare.

Men Svenska Fotbollsförbundet kan inte straffa sig själva efter skandalen på Friends.

– Det skulle i så fall vara om någon polisanmälde oss, men vem skulle göra det, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté till Expressen.

Klubbarna kanske. De berättar i alla fall för Expressen att en polisanmälan är en möjlighet.

"Viktigt att vi är överens"

– Det borde det vara, men det är inget som vi diskuterat. Alls faktiskt, säger Dif:s säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

– Jag måste först prata med vår styrelse, med Bertil (Rignäs, klubbens ordförande) och andra kolleger. Sen vill jag gärna prata med Dif om det också. Jag tycker det är viktigt att vi är överens om detta, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.