Fredag 14 Maj
Stockholm

Här hånar elittränaren svenska damlandslaget: "Var bara en rolig grej"

Handbollslaget Skånelas tränare Andreas Stockenberg gick till attack mot landslaget under onsdagen.
1 av 5
Handbollslaget Skånelas tränare Andreas Stockenberg gick till attack mot landslaget under onsdagen. Foto: Bildbyrån/Twitter
Sociala medier-experten Jack Werner sammanställde ett gäng hatiska inlägg på Twitter.
2 av 5
Sociala medier-experten Jack Werner sammanställde ett gäng hatiska inlägg på Twitter. Foto: @Kwasbeb/Twitter
Han skrev bland annat att "när den svenska truppen i damfotboll har med sig sina respektive på middag så är det 40 kvinnor och fyra karlar".
3 av 5
Han skrev bland annat att "när den svenska truppen i damfotboll har med sig sina respektive på middag så är det 40 kvinnor och fyra karlar". Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Nu kritiseras han i sociala medier.
4 av 5
Nu kritiseras han i sociala medier. Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Något som han själv är oförstående till: "Det var bara en rolig grej".
5 av 5
Något som han själv är oförstående till: "Det var bara en rolig grej". Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

"Damlandslaget...lesbiska horor är vad ni är" och "Damfotboll är små bröst, lesbiska och kort hår?". Så löd två av flera hatinlägg riktade mot det svenska damlandslaget i fotboll i går. En av de som deltog i mobben var elithandbollstränaren Andreas Stockenberg – som kommenterade spelarnas sexuella läggning och hånade deras prestationer efter kön:
– Jag tycker de får oförtjänt mycket publicitet, säger han till Nyheter24.

Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Sveriges horor"

Twitter svämmade över med hatinlägg riktade mot det svenska laget.

"Snart dags för alla fula kossor som ska ut på åkern och spela lite boll".

–––

"Alltså Sveriges horor hur kan dom slå såna straffar hahah vilka jävla nollor alltså".

–––

"Ni våldför er på Gamla Ullevi, era flator!"

Favoriterna Sverige gjorde ingen bra insats mot Danmark i invigningsmatchen av EM. Trots två straffar lyckades inte Pia Sundhages gäng få med sig mer än en poäng och 1–1 mot grannlandet.

Och kritiken lät inte vänta på sig. 

Under och efter matchen svämmade Twitter över av hatiska, kränkande och homofobiska inlägg riktade mot de svenska spelarna. Något som sammanställdes av Jack Werner – och sedan dess har spridits som en löpeld i sociala medier.

Någon skrev "varför utsätter man sig för att titta på 22 flator som leker fotbollsspelare". En annan skrev "Damlandslaget...lesbiska horor är vad ni är" och en tredje konstaterade att "'Damer' ska inte spela fotboll. Ser ju ut som män. #lesbiska hela bunten".

Andreas Stockenberg, tränare för handbollslaget Skånela som så sent som förra säsongen spelade i elitserien, kritiserade även han damlandslaget.

Inlägget, som har blivit borttaget i efterhand, har väckt stor uppståndelse på sociala medier där vissa skriver under på det han skriver – medan andra ifrågasätter hans agerande.

Men det var inte bara det inlägget som var riktat mot Sundhages landslag från Stockenberg.När Nyheter24 når Stockenberg står han för sina inlägg och säger att "damfotboll inte är någon höjdare". Han är även noga med att påpeka att hans Twitterkonto är privat och inte representerar föreningen Skånela på något sätt. 

– Nej, men det var ju bara en rolig grej. Jag vet inte, jag hade ingen tanke utan det vart bara en tweet. Det var inget jag satt och grubblade på, säger han och kommenterar sin tweet om landslagsspelarnas sexuella läggning:

– Ja, det är väl inte att göra ner utan det är väl lite så det ser ut?

Är deras sexuella läggning värd att nämna?

– Nej, absolut inte.

Du twittrade om Josefine Öqvist utseende också, är det relevant?

– Om det är relevant? Ja, hon ser ju väldigt bra ut. Hon har ju varit med i Café och hon har varit med i... Ja, hon ser jättebra ut, säger han och fortsätter:

– Är det jättekonstigt? Annars om jag säger att någon människa är jätteful och ser ut som en skata liksom. Det här tycker jag bara är en positiv grej mot henne, är det inte det?

Om du tycker att det är så dåligt med damfotboll varför kollar du då?

– Nej, men så här är det med mig. Jag tycker att de får oförtjänt mycket publicitet. För egentligen hur det ser ut på plan. Det är väl så egentligen jag vill få fram det här just om du förstår vad jag menar?

Utveckla gärna.

– Det står ju spaltmeter. Det står ju mer än... Jag tycker att hockeyn ibland får för mycket uppmärksamhet. Herrfotbollen är helt okej för det är ju världens största idrott. Medan liksom nu, det står ju fyra, fem, sex , sju sidor. Det är paneler på TV4-morgon, paneler på SVT. Och jag tycker inte att det är så bra att det ska få så mycket tid i media. Sen är det väl skickligt av de som fått det till att få så mycket tid men jag tycker inte att de är förtjänta av det för så pass bra är de inte.

Men uppenbarligen kollade du på matchen?

– Jag kände att jag ger väl det här en chans. Men det var precis så. Det tog ju 23 minuter innan nått av lagen hade fem passningar inom laget liksom. Det är ju ungefär så det ser ut. De kan ju knappt dämpa en sandsäck liksom. Det är ju nästan lite så. Tyvärr. Det är ju min åsikt och det är så tycker jag att det ser ut.

Skånelas ordförande Magnus Larsson är noga med att påpeka att Stockenbergs Twitterkonto är privat, men tycker samtidigt inte att gårdagens inlägg passar sig för en elittränare i föreningen. Det enda åtgärden från Larssons sida är dock att se till att Stockenbergs inlägg försvinner från det sociala mediet.

– När man skriver det i sociala medier så får det en helt annan betydelse än det får om du och jag sitter över en middag och drar ett skämt. När man trycker ut det så här i sociala medier så får det en helt annan dimension och det är inte okej att skriva så där, det är det inte, säger han och fortsätter:

"Han förstår inte att det är allvar"

– Om det är så här att det här är nedlåtande mot damidrott, oavsett om det är handboll eller fotboll så tar jag fullt avstånd från hans åsikter. Fast jag vet ju att det bara handlar om humor från hans sida, han förstår inte att det är allvar helt enkelt.

Även tränaren för Skånelas framgångsrika damlag i elitserien, Magnus Eriksson, tycker att det är klumpigt av Stockenberg att uttrycka sig så här i sociala medier.

– Som damtränare skulle jag absolut inte säga så, sen skulle jag inte göra det överhuvudtaget i och för sig. Det han skriver får stå för honom, men bra är det inte.

Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela