Överskottet från välgörenhetsmatchen mellan AIK och Dinamo Zagreb skulle oavkortat gå till Ivan Turinas familj.
1 av 8
Överskottet från välgörenhetsmatchen mellan AIK och Dinamo Zagreb skulle oavkortat gå till Ivan Turinas familj. - Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX
AIK har enligt Expressen gjort avdrag för exempelvis tifot och lunch till AIK:s spelare i Kroatien. Klubben menar att vissa kostnader ska ses över.
2 av 8
AIK har enligt Expressen gjort avdrag för exempelvis tifot och lunch till AIK:s spelare i Kroatien. Klubben menar att vissa kostnader ska ses över. - Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX
Spelarna under hyllningsmatchen.
3 av 8
Spelarna under hyllningsmatchen. - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Ivan Turina skulle fylla 33 år i år.
4 av 8
Ivan Turina skulle fylla 33 år i år. - Foto: Stella Pictures/Scanpix/Bilden är ett montage
Justice for the 96. Ifjol släpptes utredningen som bevisar att tragedin inte var fansens fel.
5 av 8
Justice for the 96. Ifjol släpptes utredningen som bevisar att tragedin inte var fansens fel. - Foto: Scanpix
Tröjor med siffran som blivit en symbol för katastrofen.
6 av 8
Tröjor med siffran som blivit en symbol för katastrofen. - Foto: Lee Smith/Bildbyrån
Kaos rådde den 15 april 1989. Människor klämdes till döds på den överfulla arenan.
7 av 8
Kaos rådde den 15 april 1989. Människor klämdes till döds på den överfulla arenan. - Foto: Scanpix
Totalt skadades 766 personer.
8 av 8
Totalt skadades 766 personer. - Foto: Scanpix

AIK:s stenhårda känga efter Turinaaffären

Efter granskningen av ekonomin kring hyllningsmatchen för bortgångne Ivan Turina går nu AIK till attack mot Expressen. Klubben jämför krönikören Mats Olssons text med The Suns skriverier om Hillsboroughkatastrofen.


Får inte ta del av bonus

Det nya kontraktet mellan Ivan Turina och AIK innehöll en bonus på 750 000 kronor per år. Men de pengarna kommer hans änka inte få ta del av eftersom avtalet inte hann börja innan målvakten avled. 

– Bonussumman skulle egentligen betalas ut tidigare, den 1 april 2013, men när AIK frågade om de kunde skjuta upp betalningen till 1 januari 2014 och 1 januari 2015 så sa Ivan "okej", säger Senka Turina i en intervju med Expressen.

STOCKHOLM. Artiklarna om en ekonomisk tvist mellan AIK och målvakten Ivan Turinas änka Senka Turina har präglat den senaste veckan. Tidningen Expressen har fått hård kritik i sociala medier av upprörda AIK-anhängare.

Som starkast blev reaktionerna efter att den erfarne krönikören Mats Olsson skrivit följande i en text på söndagen:

"Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog".

Jämför Expressen med The Sun

Nu går AIK till attack mot Olsson och Expressen – med en jämförelse med den brittiska tabloiden The Suns bevakning av Hillsborougkatastrofen 1989.

"Det finns historiska exempel på när tabloider har hanterat fotbollsrelaterade trauman med samma okänslighet. The Sun hängde oförtjänt ut Liverpool och deras supportrar efter Hillsborough-katastrofen 1989. Sedan dess används The Sun inte ens en gång till att servera fish and chips i Liverpool. Vi har full förståelse för om alla AIK:are efter den här helgen har motsvarande tankar om Expressen efter detta grova övertramp", skriver klubben i en text på den officiella hemsidan på måndagsmorgonen.

Under rubriken "Sanningen" skrev The Sun dagen efter att 96 Liverpoolfans mist livet att supportrar bland annat skulle ha misshandlat personer som gav hjärt-lung-räddning, urinerat på poliser och stulit från de döda.

Förra året visade en rapport från en kommission att inget av det som The Sun skrivit stämde. Polisen och andra myndigheter hade fört allmänheten bakom ljuset. Tidningen publicerade en ny artikel – med rubriken "Den riktiga sanningen".

Beklagar dröjsmålet

I texten beklagar även AIK att sammanräkningen av överskottet för hyllningsmatchen dröjt men att de anser att det inte föreligger någon kontraktstvist. Pengarna för träningsmatchen mot Dinamo Zagreb ska betalas ut och då redovisas till fullo på hemsidan.

I veckan kommer AIK Fotboll och Expressen mötas för att diskutera den senaste veckans granskning.

"Har ni ingen mänsklighet?"

Här är några exempel på upprörda tweets om Mats Olssons text:

/
/
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.