Mohamed Buya Turay är ett hett villebråd i Sverige efter sin succé i Västerås-klubben Juventus IF.
1 av 8
Mohamed Buya Turay är ett hett villebråd i Sverige efter sin succé i Västerås-klubben Juventus IF. - Foto: Privat
Amadu Bella Barrie, Christian Moses, Franco Pertunaj (ordförande i Juventus IF) och Mohamed Buya Turay tillsammans.
2 av 8
Amadu Bella Barrie, Christian Moses, Franco Pertunaj (ordförande i Juventus IF) och Mohamed Buya Turay tillsammans. - Foto: Privat
Västerås-klubben blev tipsade om Christian Moses och sedan har man påbörjat ett samarbete nere i Sierra Leone.
3 av 8
Västerås-klubben blev tipsade om Christian Moses och sedan har man påbörjat ett samarbete nere i Sierra Leone. - Foto: Privat
Buya Turay gjorde åtta (!) mål i Juventus match mot Athletic under söndagen.
4 av 8
Buya Turay gjorde åtta (!) mål i Juventus match mot Athletic under söndagen. - Foto: Privat
Juventus skänker mycket fotbollsprylar till akademier i Sierra Leone.
5 av 8
Juventus skänker mycket fotbollsprylar till akademier i Sierra Leone. - Foto: Privat
Här leder ordföranden en träning i Freetown.
6 av 8
Här leder ordföranden en träning i Freetown. - Foto: Privat
Amadu Bella Barrie sitter på sin säng som han delade med tre andra fotbollsspelare i Freetown.
7 av 8
Amadu Bella Barrie sitter på sin säng som han delade med tre andra fotbollsspelare i Freetown. - Foto: Privat
Lagfoto på alla.
8 av 8
Lagfoto på alla. - Foto: Privat

20 mål på sju matcher – nu vill nye Bangura (?) till AIK: "Min dröm"

20 mål på sju matcher. 18-årige Mohamed Buya Turay, från Sierra Leone, gjorde succé i Juventus IF i division 3 – nu jagas han av Standard Liege, Gefle och AIK. Själv drömmer han om att gå i sin idol Teteh Banguras fotspår och spela för Solnaklubben.


Banguras succé i AIK

2010 gick Mohamed och Teteh Bangura till småklubbarna IFK Värnamo respektive Köping FF. Båda spelarna, som delar samma efternamn men som inte är besläktade, gjorde direkt succé i sina klubbar och inom en period av tre månader hade båda skrivit på kontrakt för AIK. 

VÄSTERÅS. För drygt tre år sedan fick den dåvarande division 4-klubben Juventus IF:s ordförande Franco Pertunaj ett spelartips från agenten Patrick Mörk. Mörk, som är känd för sina kopplingar till Sierra Leone, rådde sin vän att scouta talangen Christian Moses. Sagt och gjort; Pertunaj åkte tillsammans med lagets tränare Roland Bärtilsson till huvudstaden Freetown där man nu har ett samarbete med den lokala klubben Dollarosa FC. 

I några veckor varje år reser Pertunaj och Bärtilsson till landet för att hjälpa ungdomsakademin med både träning och utrustning som nya fotbollar och fotbollsskor. I utbyte får Juventus IF agera språngbräda för inhemska talanger med drömmar om att kunna leva på fotbollen i Europa.

– Det är ett välgörenhetsprojekt, säger Pertunaj till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi är en liten promotionklubb som ger möjligheter till de här spelarna. Vi vill bara fostra och utbilda.

"Förväntade inte mig att vinna skytteligan"

Just nu spelar Amadu Bella Barrie, Christian Moses och Mohamed Buya Turay för den nuvarande division 3-klubben. Den sistnämnde – Buya Turay – kom till klubben i somras och har redan gjort succé. Efter lite mixtrande med positionerna har 18-åringen, vars moderklubb är Mattia FC, gjort makalösa 20 mål – på de sju senaste matcherna. Under söndagen gjorde han otroliga åtta mål i Juventus avslutande match i ligan mot jumbon Athletic. 

Men själv vill inte den kvicke måltjuven säga att svensk division 3-fotboll är under hans nivå.

– Det är inte enkelt. Jag vill framför allt tacka mina lagkamrater för det är dem som ger mig chanserna. Jag förväntade inte mig att vinna skytteligan. Nu måste jag bara göra vad jag ska i fortsättningen också, säger han till Nyheter24.

"Min dröm att spela i AIK"

Hans framgångar i Juventus IF har naturligtvis lämnat ringar på vattnet.

För någon vecka sedan var Buya Turay och provspelade med den belgiska toppklubben Standard Liége och efter den allsvenska säsongen ska han provspela för Gefle IF, vilket Vestmanlands Läns Tidning rapporterar om.

Men även Östersund, Assyriska och AIK, som tidigare har haft toppspelarna Mohamed och Teteh Bangura från Sierra Leone i laget, har bevakat anfallaren.

– De har sett minst en match men jag vet att de har sett mer också eftersom jag har sms:at med scouter från klubben, berättar ordföranden Pertunaj.

Om Buya Turay själv fick bestämma hade hans nästa steg i karriären varit AIK, främst för att hans största förebild på fotbollsplanen Teteh Bangura har spelat för Solnaklubben. 

– Det är min dröm. Jag bar hans tröja hemma i Sierra Leone och har sett flera landslagsmatcher. Jag har även sett AIK spela några gånger och tycker att de har ett bra lag.

Så det är AIK som du helst vill gå till?

– Ja, det är min dröm. 

18-åringen från Sierra Leone bor för tillfället hos sin tränare Roland Bärtilsson i Västerås men det finns mycket som tyder på att han snart får leta nytt boende. Frågan är bara var?

AIK:s sportchef Björn Wesström vill inte kommentera det mer än att han känner till vem Mohamed Buya Turay är.

/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!