Lördag 23 Okt
Stockholm

Sponsrades av SD: "Känns fel att mobba ut ett parti"

Elfsborg vann med 4–0 mot Kristianstads FF men efterspelet kom att handla om något helt annat.
1 av 4
Elfsborg vann med 4–0 mot Kristianstads FF men efterspelet kom att handla om något helt annat. Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson
Jon Jönsson gjorde mål i matchen.
2 av 4
Jon Jönsson gjorde mål i matchen. Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson
Klas Ingesson tackar Kristianstads tränare Peter Persson.
3 av 4
Klas Ingesson tackar Kristianstads tränare Peter Persson. Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson
Anders Svensson går upp i en nickduell med Robin Kacaniklic, broder till Alexander Kacaniklic.
4 av 4
Anders Svensson går upp i en nickduell med Robin Kacaniklic, broder till Alexander Kacaniklic. Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson

Kristianstads FF blev sponsrade av Sverigedemokraterna i cupmatchen mot Elfsborg, vilket har väckt känslor. Men klubben slår ifrån sig.
– Som fotbollsförening är det inte vår uppgift att särskilja det ena partiet från det andra, säger ordföranden till Fotbollskanalen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Innebandylag bröt sponsoravtal med SD

Det är inte första gången SD sponsrat en förening. Inför årets säsong sökte innebandyklubben Fagerhult Habo utanför Jönköping sponsorpengar hos de politiska partierna i kommunen – men det var bara Sverigedemokraterna som nappade.

När skylten med partiets namn sågs i hemmahallen kom kritiken mot föreningen. Efter ett extrainsatt styrelsemöte beslutade man sig för att avbryta samarbetet med SD.

– Vi har sagt att vi hoppar av det här. Det var inte vår avsikt att ställa till något utan det var tanken på föreningen och att få in pengar. Sedan var det olyckligt att det blev som det blev, att bara SD nappade på det här. Vi skulle ha tänkt till där då kanske, sa klubbens ordförande Ulf Björnell till Expressen.

Elfsborg spelade under söndagen borta mot Kristianstads FF i Svenska Cupens andra omgång. Boråsarna vann som väntat enkelt mot division 1-klubben och slutsiffrorna skrevs till slut till 4–0. Inget konstigt i sig förstås, men efter matchen väcktes reaktioner om en helt annan sak.

Omkring 20 aktörer fanns med som sponsorer från det lokala näringslivet i matchprogrammet. En av dem var Sverigedemokraterna

Kristianstads FF är en liten klubb med små ekonomiska medel och cupmatchen mot Elfsborg var inte planerad i budgeten. Därför behövde man förlänga kontrakten i truppen ytterligare en månad vilket krävde extra sponsring. Det enda politiska partiet som ville ställa upp var SD.

SD har hjälpt klubben tidigare

Det här är inte första gången som Kristianstads FF tar hjälp av just SD. I somras hade man en kampanj med parollen "Ge rasismen rött kort" och partiet hjälpte då till med att bjuda på gratis inträde till en match. Även Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna fanns då med bland sponsorerna.

Fotbollskanalen ställde frågan: "Sverigedemokraterna vänder sig mot vad de kallar "mångkultur" och "massinvandring" och har många sådana formuleringar i sitt partiprogram. Har man då ett synsätt som är förenligt med ert?" till klubbens ordförande Ronnie Larsson.

– Jag har inte läst deras program till fullo och känner inte till det du beskriver. Vi har vänt oss till alla de politiska partierna varav SD var ett. De stöttade oss i somras och även nu vid Elfsborgsmatchen. Vi behöver den stöttningen. Vi tycker att det är väldigt angeläget att jobba med integrationsfrågorna eftersom vi har en ganska stor andel av folk från andra kulturer som spelar fotboll i vår förening. Då vill vi inkludera de ungdomarna i samhället och i vår verksamhet. I det läget skulle det kännas fel att "mobba ut" ett parti på grund av dess politiska åsikter, om de med handling har hjälpt oss.

"Då talar man lite med kluven tunga"

I sitt partiprogram skriver även SD: "Utgångspunkten måste vara att de som invandrar till Sverige anpassar sig till det svenska samhället och inte tvärtom. Sverigedemokraterna ser därför inte integration som en lösning på de problem som uppstått som en följd av den oansvariga invandringspolitiken".

– Ja, men har du tittat på vad de andra partierna skriver? De som säger att det är viktigt att stödja integrationsarbetet men sedan inte gör det i verkligheten. Då talar man lite med kluven tunga, tycker jag. Om vi ska kunna ta hand om ungdomarna som söker sig till fotbollen är det ekonomin som avgör hur mycket energi och tid vi kan lägga på det. Våra ledare måste ha de resurser som krävs, säger Larsson till Fotbollskanalen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela