Ett axplock av den statistik som Nyheter24 har sammanställt från svensk fotboll.
1 av 4
Ett axplock av den statistik som Nyheter24 har sammanställt från svensk fotboll. - Foto: Grafik: Letti Freivalds
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson tycker inte att det behövs kvotering – trots att ingen kvinna är ordförande bland de förtroendevalda kommittéerna och utskotten i förbundet.
2 av 4
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson tycker inte att det behövs kvotering – trots att ingen kvinna är ordförande bland de förtroendevalda kommittéerna och utskotten i förbundet. - Foto: BILDBYRÅN / JOHANNA LUNDBERG
Nilsson tycker också att SvFF ska vara "otroligt stolta" för att de är, vilket han antar, världens mest jämställda fotbollsförbund.
3 av 4
Nilsson tycker också att SvFF ska vara "otroligt stolta" för att de är, vilket han antar, världens mest jämställda fotbollsförbund. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Programledaren och fotbollsreportern Moa Svan blev förvånad när hon såg siffrorna och passar på att kritisera förbundet.
4 av 4
Programledaren och fotbollsreportern Moa Svan blev förvånad när hon såg siffrorna och passar på att kritisera förbundet. - Foto: Jenny Jarnestedt

Stor granskning: Så ojämställd är svensk fotboll

Svensk elitfotboll domineras av män – även på damsidan. Det visar inte helt oväntat Nyheter24:s stora granskning. Men frågan är när vi kan vänta oss en mer jämställd fotboll? Svenska fotbollsförbundets, SvFF:s, ordförande Karl-Erik Nilsson manar till tålamod – och får stark kritik.


Statistik i distrikten

Antal distriktsförbund: 24

Styrelseledamöter:

Män: 147 (73,5%)

Kvinnor: 53 (26,5%)

Antal kvinnliga ordförande: 5

Antal manliga ordförande: 19

Kansli (anställd personal):

Män: 121 (72,5%)

Kvinnor: 46 (27,5%)

Antal kvinnliga kanslichefer: 2

Antal manliga kanslichefer: 19 (tre förbund saknar titeln kanslichef)

Könsfördelningen i kommittéerna och utskotten:

Män: 820 (80,1%)

Kvinnor: 203 (19,9%)

Totalt antal kommittéer/utskott i distrikten: 169 

Antal kvinnor som är ordförande i kommittéer/utskott: 31 = 18,3 %

Antal män som är ordförande: 119 = 70, 4 %

Antal kommittéer/utskott som saknar ordförande: 19 = 11,2 %

Notera: Vi räknar inte in distriktskaptener, domarcoacher, matchobservatörer eller klubbinstruktörer)

Pernilla Andersson. Det är namnet på Falkenberg FF:s fystränare – och den enda kvinnan i Allsvenskan som är involverad i sitt lags träningsupplägg. Hon är bara ett av många exempel i en fotbollsvärld fylld av män. 

Drygt fyra av fem som är ideellt engagerade i kommittéer och utskott i de 24 svenska fotbollsdistrikten är män. Bara tre av 26 tränare i Damallsvenskan och Elitettan är kvinnor. Ingen av ordförandestolarna, bland de förtroendevalda, i SvFF tillhör en kvinna. 

Det är bara några av de uppgifter som Nyheter24 har tagit fram i en stor granskning av könsfördelningen inom svensk elitfotboll. Att kvinnor är underrepresenterade på alla poster, förutom på Elitfotboll dams kansli, tror SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson beror på damfotbollens jämförelsevis korta historia.

– Jag tror att förklaringen ligger i vår historia. Vi är ett 110 år gammalt förbund och under merparten av den tiden har det i huvudsak varit herrfotboll. Det är först under senare år som damfotbollen har vuxit sig stark. Det finns därmed, förhållandesvis, mycket färre kvinnor som är ledare än vad det finns manliga ledare. Om man kollar på antalet utövare så är det 70 procent killar som registrerade och 30 procent tjejer, säger han till Nyheter24.

"Är det verkligen möjligt?"

Det är en alldeles för enkel förklaring tycker programledaren och fotbollsreportern Moa Svan – som blev förvånad när hon fick se siffrorna.

– Är det verkligen möjligt att män är i majoritet överallt förutom på Elitfotboll dams kansli? Är det så?

– Jag tror att sportvärlden ibland kommer undan bara för att man inte blir lika mycket granskad som andra områden...att man inte har hunnit ikapp? Antingen så bestämmer man sig för att man vill en rättvis fördelning eller så har man det inte.

Svan är mer inne på att viljan för en bättre jämställdhet inom svensk fotboll saknas. 

– När man gör en sådan här granskning och man får de här svaren så funderar man ju på de vill att det ska se ut? Vem är intresserad att de är flest män överallt? Om man inte vill det, då kanske man ska göra någonting åt det. Men om man inte gör någonting åt det så kan man ju ifrågasätta om det verkligen finns en vilja.

På årsmötet 2013 klubbade SvFF igenom ett nytt strategidokument som ska gälla till 2017. I en av de sju värdegrundspunkterna som återfinns i det dokumentet trycker man på att man ska motverka "alla former av diskriminering" och att man ska gynna "arbetet för jämställdhet och mångfald". 

Jämställdhet är en viktig fråga för SvFF menar Karl-Erik Nilsson som bland annat berättar att SISU idrottsutbildarna har uttryckt att SvFF är i kast med att genomföra "det mest omfattande arbetet med jämställdhet och mångfald någonsin inom svensk idrott" – men han manar till tålamod.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att vi och alla andra har tålamod. Det här är ett material som ska leva till 2017, och det kanske ska leva än längre än det, så med tanke på att vi är ideella människor som jobbar med det i huvudsak så måste vi ta steg för steg. Vi är inte framme vid att kunna göra mätningar än, framför allt inte eftersom det här är det första året som vi över huvud taget har det i vår handlingsplan.


Du säger att SvFF ska föregå med gott exempel och det står även skrivet i strategidokumentet, men bland SvFF förtroendevalda i styrelserna och i kommittéerna finns ingen kvinnlig ordförande?

– Då är det nog viktigt att vi känner oss trygga med att vi arbetar med det här långsiktigt och vi började med det när klubban gick i bordet på årsmötet i slutet av mars månad. Vi får inte drabbas av panik och börja räkna huvuden nu utan det här är ett långsiktigt arbete. Tittar vi bakåt i tiden och jämför med hur det är i dag så är det betydligt bättre på bemanningssidan i dag än vad det har varit i ett historiskt perspektiv. Men vi vill ju att det ska bli ännu bättre.

"Inte så illa" att vi behöver kvotering

Kvotering kan vara en lösning på könsfördelningen – men det är ingenting för SvFF tycker Nilsson.

– Nej, men så illa är det ju inte så att vi upplever att vi behöver det. Vi har själva inom fotbollen adresserat att vi vill göra någonting åt det här för det finns ingen annan som har bestämt det åt oss, utan det här har vi bestämt själva. Det innebär att det redan finns en positiv rörelse och en positiv ambition för oss att jobba vidare med.

Faktum är att SvFF:s ordförande berömmer förbundet och svensk fotboll för sin jämställdhet. 

– Vi har ju anledning att, i ett internationellt perspektiv, vara otroligt stolta. Jag skulle tro, utan att veta, att det Svenska fotbollsförbundet definitivt är ett av världens mest jämställda fotbollsförbund. Men vi vill ju bli ännu lite bättre än vad vi är i dag. Vi har påbörjat arbetet nu och ska ha tålamod. 

SvFF är alltså ett av världens mest jämställda fotbollsförbund?

– Det tror jag. Eftersom damfotbollen har en lång historia hos oss, även om den är ung, så tror jag vi är det. Utan att veta i detalj så tror jag att vi är det. Men det behöver inte innebära att vi är nöjda för det för vi ska ju naturligtvis, med de ambitioner vi har i vårt strategiska dokument, komma ytterligare en bit på vägen.

Moa Svan, som kallar fotbollen för "manlighetens sista utpost", tror inte på SvFF-ordförandens antagande.

– Det där är en väldigt vanlig bild att man tycker att Sverige är mer jämställt och jag tror inte att det bygger på siffror utan jag tror att det bygger på någon slags jämställdhetsvåg där man har lärt sig att vi är mest jämställda i Sverige och därför kopplar man av.

– När man pratar om svensk jämställdhet så, precis som man har på kansliet på fotbollsförbundet, känns 40 procent kvinnor jämställt. Men det behöver inte betyda att det är det. För sedan när man kollar på chefsnivå så får du fram att fyra av 20 är chefer eller ordförande är kvinnor. Och sedan är det ju så att även om andra länder är sämre eller bättre så förändrar ju inte det hur det är här.

"Män måste flytta på sig"

Svan förstår att man utåt sett säger att man är för jämställdhet inom förbund, distrikt och klubbar –  "man kan ju inte säga att killar är värda mer eller att de ska bestämma mer för att killar är per automatik bättre" – men att det är en tydlig skillnad på vad man säger och vad man faktiskt gör. 

– Om damfotbollen ska få mer pengar så betyder det att herrfotbollen kommer att få mindre. Och det gäller ju styrelser också. Ska det bli fler kvinnor måste det bli färre män. Där tror jag inte att man har insett det. Man kan inte bara säga att damfotbollen ligger efter och vi hoppas att de hinner ikapp. Det handlar inte om att hinna ikapp utan att män måste flytta på sig. Det är enkel matematik.

Läs mer:

"På många sätt ligger damfotbollen före herrfotbollen i Sverige"

Sundhage om den bristande jämställdheten: "Svär inombords"

Se all statistik här 

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.