Moa Svan vill se en förändring inom svensk fotboll.
Moa Svan vill se en förändring inom svensk fotboll. - Foto: Jenny Jarnestedt

"På många sätt ligger damfotbollen före herrfotbollen i Sverige"

Det är dags för männen att flytta på sig inom svensk fotboll. Det konstaterar komikern, fotbollsreportern och programledaren Moa Svan i en gästkrönika på Nyheter24.


Moa Svan

Moa Svan är komiker, fotbollsreporter och programledare. 

Just nu är hon aktuell med SR-programmet "Pokal" som kommer att börja sändas 27 juni och ska ta ett kulturperspektiv på sportens värld. 

Du måste flytta på dig! Flytta flytta flytta flytta flytta, du måste flytta på dig!

Hitten med Alina Devecerski, satte sig som en våt disktrasa i ansiktet för några somrar sedan. Den var störig, jobbig och alldeles, alldeles underbar. Underbar för att när man vill att någon ska flytta på sig, känner man sig precis så där störig. Och ibland vill man efter en grundlig analys bara sluta fundera, resonera, argumentera dra till med ett: FLYTTA PÅ DIG!

I all vänlighet, kan jag lägga till. Män i alla branscher, funderar över varför kvinnor inte vill jobba med dem. Varför kvinnor inte syns. De kliar sig i huvudet. Förrförra veckan var det humorkillarna, som inte kunde förstå varför tjejer inte vill uppträda med dem. Nu är det fotbollskillarnas tur. 

Varför är det män i ledningen, överallt, genom hela elitfotbollen? Visst, killar spelar fotboll i högre utsträckning, men 31 procent är tjejer. Och det berör många. Fotbollen är en av Sveriges absolut största sporter. En miljon människor, är medlem i en fotbollsförening. Det är rätt många. Det är många som påverkas när det är ojämställt i toppen.

Jag häpnas extra när jag ser vilka som sitter i styrelsen i Elitfotboll dam. Majoriteten är män. Alla utövare, inom Allsvenskan och Elitettan som elitfotboll dam styr över, är kvinnor. Majoriteten av styrelsen, ska ändå bestå av män. Det beror inte på att ”damfotbollen ligger efter i utvecklingen” som många vill avfärda siffrorna med. Den ligger inte efter. På många sätt ligger den före, åtminstone i Sverige. 

Ihop med den franska och tyska ligan, är Allsvenskan en av de mest konkurrenskraftiga i världen. Nu flyttar svenska storstjärnan Caroline Seger till Frankrike för att spela med Kosovare Asllani. Detta efter ett par år i den svenska ligan. Sverige är bra. Men utvecklingen på herrsidan, ligger lite efter. Internationellt sett står den sig inte så bra.

Så hur kommer det sig, att de svenska fotbollskillarna ändå har sånt starkt grepp om fotbollssverige? 

Den som ändå visste det. Det är svårt att säga, men Alina Devecerski har en poäng: Du måste flytta på dig!

Läs mer om hur ojämställd svensk fotboll är här.

Sundhage om den bristande jämställdheten: "Svär inombords"

Se all statistik här 

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Måste männen flytta på sig inom svensk fotboll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

McDavid historisk – fem assist i målfesten

Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.