Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"På många sätt ligger damfotbollen före herrfotbollen i Sverige"

- 10/06/2014, 10:12 -
Moa Svan vill se en förändring inom svensk fotboll.

Moa Svan vill se en förändring inom svensk fotboll.

Jenny Jarnestedt

Det är dags för männen att flytta på sig inom svensk fotboll. Det konstaterar komikern, fotbollsreportern och programledaren Moa Svan i en gästkrönika på Nyheter24.

Du måste flytta på dig! Flytta flytta flytta flytta flytta, du måste flytta på dig!

Hitten med Alina Devecerski, satte sig som en våt disktrasa i ansiktet för några somrar sedan. Den var störig, jobbig och alldeles, alldeles underbar. Underbar för att när man vill att någon ska flytta på sig, känner man sig precis så där störig. Och ibland vill man efter en grundlig analys bara sluta fundera, resonera, argumentera dra till med ett: FLYTTA PÅ DIG!

I all vänlighet, kan jag lägga till. Män i alla branscher, funderar över varför kvinnor inte vill jobba med dem. Varför kvinnor inte syns. De kliar sig i huvudet. Förrförra veckan var det humorkillarna, som inte kunde förstå varför tjejer inte vill uppträda med dem. Nu är det fotbollskillarnas tur. 

Varför är det män i ledningen, överallt, genom hela elitfotbollen? Visst, killar spelar fotboll i högre utsträckning, men 31 procent är tjejer. Och det berör många. Fotbollen är en av Sveriges absolut största sporter. En miljon människor, är medlem i en fotbollsförening. Det är rätt många. Det är många som påverkas när det är ojämställt i toppen.

Jag häpnas extra när jag ser vilka som sitter i styrelsen i Elitfotboll dam. Majoriteten är män. Alla utövare, inom Allsvenskan och Elitettan som elitfotboll dam styr över, är kvinnor. Majoriteten av styrelsen, ska ändå bestå av män. Det beror inte på att ”damfotbollen ligger efter i utvecklingen” som många vill avfärda siffrorna med. Den ligger inte efter. På många sätt ligger den före, åtminstone i Sverige. 

Ihop med den franska och tyska ligan, är Allsvenskan en av de mest konkurrenskraftiga i världen. Nu flyttar svenska storstjärnan Caroline Seger till Frankrike för att spela med Kosovare Asllani. Detta efter ett par år i den svenska ligan. Sverige är bra. Men utvecklingen på herrsidan, ligger lite efter. Internationellt sett står den sig inte så bra.

Så hur kommer det sig, att de svenska fotbollskillarna ändå har sånt starkt grepp om fotbollssverige? 

Den som ändå visste det. Det är svårt att säga, men Alina Devecerski har en poäng: Du måste flytta på dig!

Läs mer om hur ojämställd svensk fotboll är här.

Sundhage om den bristande jämställdheten: "Svär inombords"

Se all statistik här 

Måste männen flytta på sig inom svensk fotboll?