Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Från hatad utlänning till hyllad ikon" – så bra är nya Zlatan-filmen

- 15/02/2016, 12:12 -

RECENSION. I dokumentären ”Den unge Zlatan” får vi möta tonåringen som ska bli en av världens bästa fotbollsspelare. Det är en fascinerande resa, men vi får inget svar på gåtan Zlatan Ibrahimovic.

Det finns en scen i ”Den unge Zlatan” som med exakthet förklarar den speciella kärlek som är reserverad för Zlatan Ibrahimovic. Året är 2004 och Zlatan spelar i Ajax. Under en vänskapsmatch mellan Sverige och Holland skadas en holländare – Ajaxspelaren Rafael van der Vaart – efter en ful tackling från den svenske anfallaren, något som skapar stor ilska hemma i Amsterdam.

Under nästa match med klubblaget blir Zlatan utbuad av fansen – tills han börjar göra mål, sagolika dribblingsmål som får publiken att jubla. På 90 minuter går han från hatad utlänning till hyllad Ajaxikon. De vill inte älska honom, men de kan bara inte låta bli.

”Den unge Zlatan” utspelar sig under hans sista år i Malmö FF och de första åren i Ajax, före det stora genombrottet i italienska Juventus. Malmöfilmarna och bröderna Fredrik och Magnus Gertten träffade Zlatan när de arbetade med dokumentärerna om MFF, ”Blådårar” (1997) och ”Blådårar 2” (2001).

De intresserade sig för den lynnige tonåringen och fortsatte att följa honom under de första åren som proffs i Europa. Det material som inte användes till ”Blådårar” sparades – kanske anade de att långskånken från Rosengård var menad för stora ting.


Den Zlatan som vi får möta – både på fotbollsplanen och hemma framför sina tv-spel – är både lik och olik dagens internationella superstjärna. Den patenterade kaxigheten känns igen, men han är lättsammare, inte så defensiv som man är van vid att se honom.

Bröderna Gertten har intervjuat många av nyckelspelarna i Zlatans liv vid den här tiden, agenter, tränare, lagkamrater, motståndare. De ger bilden av en målmedveten men isolerad människa, som lever upp på planen men tillbringar kvällar och helger i hjärtskärande ensamhet.


Efter Ajaxtiden glider Zlatan filmarna ur händerna, han är inte längre tillgänglig och då blir filmen genast mindre relevant. En annan brist är att den bara snuddar vid hans familjeförhållanden, något som gör det svårt att få ihop pusslet Zlatan Ibrahimovic. Han dribblar sig fram till våra hjärtan, men förblir ett mysterium.

Betyg: + + +