Onsdag 6 Jul
Stockholm

Hussfelt om drömjobbet och bubblan under fotbollsmästerskap

Jesper Hussfelt kommenterar VM i Frankrike i sommar.
1 av 4
Jesper Hussfelt kommenterar VM i Frankrike i sommar. Foto:
Jesper Hussfelt tillsammans med radarpartnern Anders Andersson.
2 av 4
Jesper Hussfelt tillsammans med radarpartnern Anders Andersson. Foto:
Ta chansen att bevaka svenska landslaget i sommar – registrera din profil på nextinfootball.se
3 av 4
Ta chansen att bevaka svenska landslaget i sommar – registrera din profil på nextinfootball.se. Foto:
Stade Velodrome i Marseille, en av EM-arenorna.
4 av 4
Stade Velodrome i Marseille, en av EM-arenorna. Foto:

Nyheter24 har pratat med TV4:s kommentator Jesper Hussfelt. Om minnen, drömjobbet och hur vardagen ser ut under ett brinnande fotbollsmästerskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att bevaka Allsvenskan, internationella toppmatcher och fotbollsmästerskap på plats är ett drömjobb för många, och vardagen för TV4:s kommentator Jesper Hussfelt.

I tävlingen Next in Football kan just du ha chansen att vara med och tävla om att åka till Frankrike i sommar och bevaka fotbolls-EM för Nyheter24:s räkning. En möjlighet att få jobba nära det svenska landslaget, en potentiell språngbräda till drömjobbet och framför allt ett minne för livet.


Bildkälla: Bildbyrån.

Men hur ser egentligen verkligheten ut för en fotbollsjournalist? Vi har pratat med Jesper Hussfelt om minnesvärda händelser under tidigare mästerskap och hur livet ser ut när man lever i en resväska.

Det är enkelt att tro att det är en dans på rosor att bevaka mästerskap på plats. Hur är det egentligen?

– Varje mästerskap har varit olikt för min del. Går man tillbaka till mitt första, vilket var EM i Österrike/Schweiz 2008, så var det intensivt för mig och Pontus (Kåmark) som jag kommenterade med. Vi gjorde tolv matcher på tolv dygn och fick resa mellan olika länder hela tiden. Vi sov mellan två och sex timmar och varje flyg på morgonen gick via Tyskland. När man väl kommer till ett EM gäller det ju att vara utvilad, fokuserad och taggad – så det gäller att hålla sig fräsch.

Det blir inga långa tretimmarsmiddagar?

– Under ett mästerskap är det svårt att ta en trerätters och dela en flarra vin. Vi måste ju vara bäst pålästa i landet. Får inte missa någonting, så under dygnets lediga timmar går det åt mycket tid åt att leta information.

Vad är det bästa med att leva i bubblan under ett mästerskap?

– Jag älskar att resa och se nya platser och med kärleken till fotbollen och yrkeslivet i sig är det väldigt kul. Också att få umgås med så bra kollegor. Att spendera tid med personer som varit på den absolut högsta nivån och bidrar med så mycket är fantastiskt.


Hussfelt kommenterar fotbolls-EM i Frankrike tillsammans med Anders Andersson. Bildkälla: Bildbyrån.

Bästa turneringen på plats?

– Det var ju tänkt att bli VM i Brasilien, det hade varit ett drömmästerskap. Älskar Sydamerika och framför allt Brasilien – landet där fotbollen är mest utbredd och historiskt sett mästarnas land som symboliserar den glädjefyllda fotbollen. Men av någon anledning blev jag hemma, så det bästa får jag säga är VM i Sydafrika 2010. Jag och Pontus stötte på väldigt glada människor och allt gällande kultur, mat, vin och resor funkade bra. Förutom någon medial incident – man är så påpassad hela tiden – var det häftigast.

Något speciellt minne som stack ut?

– Jag minns när vi kom till vårt hotell i Port Elizabeth tillsammans med andra kollegor från branschen som hade landat med samma flyg. Personalen hade stått och väntat länge och när vi kom in stod det 150 personer redo att sjunga. Det var sydafrikansk folkmusik. De hade en sådan kärleksfylld approach till turister och folk som jobbade i landet. Det var som att befinna sig på en annan planet.

Hur påverkar det att känna till vetskapen att minsta snedsteg kan förstoras väldigt mycket?

– Just i Sydafrika minns jag att det var svårt att förhålla sig politiskt korrekt i svensk media. Många av kommentarerna vi fällde hade varit accepterade i andra länder. När vi kommenterade rivaliteten mellan England-Tyskland och hur laddningen var inför matchen refererade vi till kriget och blev nästan hängda här hemma.

Hur mycket förberedelser lägger du ned inför ett mästerskap?

– Mycket måste vara klart innan man åker. Men klarar man första veckan och kan allt om de första lagen man gör så kommer man in i det. Det blir helt andra diskussioner i match två och tre. Det hinner hända så mycket. Alltid dyker det upp någon ung Wayne Rooney som slår igenom, något som gör hattrick, blir petad eller bryter benet. Men det gäller givetvis att alltid komma förberedd och hålla sig uppdaterad hela tiden.


Stade Velodrome i Marseille, en av EM-arenorna i sommar. Bildkälla: Bildbyrån.

Vill du också delta i tävlingen Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se.

Skulle du vilja vara EM-reporter i sommar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.