Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nio AIK-huliganer dömda till fängelse efter våldsamt upplopp

- 01/07/2016, 12:41

Händelsen ägde rum den sjunde mars på Södra station.

Två dagar efter derbyt mellan Hammarby och AIK den femte mars uppstod ett våldsamt upplopp på pendeltågsstationen, Södra Station.

Ett tiotal AIK-huliganer gick till attack mot polisen och de kastade bland annat bengaler mot polisen. Tio av de inblandade personerna har kunnat identifierades genom flera filminspelningar från platsen.

Nio av huliganerna döms till fängelse av Stockholms tingsrätt medan en person frias helt.

En 30-åring döms till två månaders fängelse.

En 22-åring döms till fyra månaders fängelse.

En 22-åring döms till tre månaders fängelse.

En 37-åring döms till fyra månaders fängelse.

En 25-åring döms till 4 månaders fängelse.

En 45-åring döms till 2 månaders fängelse.

En 29-åring döms till fyra månaders fängelse.

En 33-åring får 2 månaders fängelse.

En 33-åring frias helt.

Straffen för våldsamt upplopp kan vara ända upp till tio år. Anledningen till att straffen i dessa fall endast är på några enstaka månader är för att upploppen ska ha skett spontant och under en kort tidsperiod, mellan en till två minuter, skriver DN.

37-åringen ska varit den drivande i upploppet genom att bland annat forcerat avspärrningarna och ropat "fyll på". Personen blev gripen på plats.

En polis skadades svårt under upploppen och drabbades av kemisk lunginflammation av all rök som uppstod från bengalerna. Den drabbade polisen tvingades till inre tjänst i två månader efter händelsen. Han kunde inte heller sova på tre dagar efter upploppet och hostade blod.

Polisen får däremot inget skadestånd då tingsrätten anser att han inte blivit utsatt för någon allvarlig kränkning och han och hans kollegor måste ha varit förberedda på att de skulle kunna komma att konfronteras med våld, skriver DN.

Du kan se en videon från händelsen i spelaren ovan.

Om du vill läsa mer från Nyheter24 så kan du ladda ner vår app.

Var det tillräckligt hårda straff?