Olof Lundh och Anders Ström, vd för Unibet.
1 av 4
Olof Lundh och Anders Ström, vd för Unibet. - Foto: Anton Lundgren
Efter att sex personer dömdes för matchfixning har frågan varit het.
2 av 4
Efter att sex personer dömdes för matchfixning har frågan varit het.
Nu fick Olof Lundh ställa kritiska frågor till Anders Ström.
3 av 4
Nu fick Olof Lundh ställa kritiska frågor till Anders Ström.
Som menar att de har bra kontroller för detta.
4 av 4
Som menar att de har bra kontroller för detta.

Spelbolagets vd om matchfixning: "Det förekommer"

TV4:s Olof Lundh och Unibets vd Anders Ström är i Almedalen och hade ett seminarium om spelbranschen och uppgjorda matcher.


Tidigare denna månad dömdes sex personer i södra Sverige för matchfixing, där tre spelare i klubben Kristianstads FF var iblandade.

Av den anledningen hade sportjournalisten Olof Lundh bjudit in spelbolaget Unibets vd Anders Ström till TV4:s tält i Almedalen för en diskussion om saken. Och Ström tror att matchfixning sker, om än i väldigt lite utsträckning.

– Jag tror att det förekommer. I Sverige är det inte så många som fälls för det, och det får mig att tro att det nog finns fler, sa Ström.

Men han menar att det ligger i både spelbolagens och spelarnas intresse att stoppa detta.

– Det är dåligt för oss som spelbolag att förlora pengar på riggade matcher, men även för spelarna förstås. Av alla matcher som går att spela på är det en försvinnande liten del, och det här kommer att minska med hjälp av digitaliseringen, sa Ström.

Det han menar är att spel med kontanter är svårare att spåra till individer som håller på med fuffens, medan digitala spel går att övervaka på ett mycket bättre sätt.

Unibet har bland annat ett system som gör att på matcher i lägre divisioner, såna matcher som i teorin skulle vara lättare att fixa, går det inte att spela för lika stora summor.

– Vi kan säga nej till vilka kunder vi vill, men eftersom vi har det systemet så kanske såna spelare väljer att spela på bolag med mindre kontroll, berättar Ström.

Han passade också på att ge lite speltips till folk som tycker att det är roligt, men inte vill fastna i något slags dåligt mönster.

– Man ska inte spela för pengar man inte har råd att förlora och man ska inte spela med någon annans pengar. Håller man sig till det ska det gå bra, säger Ström.

Han berättar också att han tror att Portugal kommer att gå till final i EM, men att det kan gå lite hur som helst i semifinalen mellan Tyskland och Frankrike.

– Tyskland kanske har en bättre trupp, men när man räknar in Frankrikes hemmafördel så blir det jämnt, säger han.

Spelande har börjat gå ner i åldrarna. Nu för tiden spelar många unga bort mycket pengar på onlinespel.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Tanka vår sköna app!

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du betta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

2 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.