Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Manifestationen för Durmaz räddas - får hållas helt gratis

- 29/06/2018, 16:34 -

Manifestationen som skulle tagit plats på Sergels Torg fick avslag av polisen. Men nu har vårt blågula herrlandslag räddat manifestationen.

Det var Jimmy Durmaz som orsakade en frispark som Tyskland tog tillvara på och gjorde segermål i 95:e minuten mot Sverige i VM-mötet. Efter Durmaz insats i matchen fick han utstå hat, hot och rasistiska kommentarer på sina sociala medier.

Hans kamrater i landslaget ställde sig bakom spelaren och höll en manifestation mot rasism, och detta har hyllats i hela världen. Även på hemmaplan i Stockholm planerades det en egen manifestation för att stötta Durmaz.

Närmare 10 000 personer har visat intresse att delta i manifestationen som är planerad att ta plats på Sergels Torg på fredagseftermiddagen. Men manifestationen stoppades efter polisen gett avslag på tillståndsansökan. 

– Vi har gjort bedömningen att de inte kan vara på Sergels Torg. Det är för mycket folk på ett för litet område. Stora delar av Sergels Torg är en byggarbetsplats och utrymningsvägarna kommer vara blockerade, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren till Sportbladet, som istället hänvisar till Kungsträdgården.

För höga kostnader

Problemet, enligt organisationen Locker Room Talk som arrangerar manifestationen, är att det skulle kosta 120 000 kronor att hyra Kungsträdgården medan tillståndet på Sergels Torg endast kostar 250 kronor.

Men nu går landslagsspelare in och betalar arrangörerna för att säkerställa att manifestationen blir av. De har sagt att de gärna betalar de 120 000 kronor som krävs för att den ska kunna genomföras i Kungsträdgården, enligt Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk. 

– Vi är otroligt tacksamma! Det visar att landslaget verkligen bryr sig om sådana här frågor, säger han till Sportbladet. Han fortsätter:

– Det är orimligt att vi ska som ideell organisation betala 120 000 kronor för en manifestation för kärlek och mot rasism. 

Svenska herrlandslaget i fotboll.
Fotbollsspelarna ville betala för att säkerställa att manifestationen blir av. Bildkälla: TT

"Bra fotbollsspelare, men större människor"

Det var Håkan Sjöstrand, fotbollsförbundets generalsekreterare, som tog kontakt med Locker Room Talk efter att landslaget hade tagit beslutet om att gå in och betala för manifestationen.

– De är riktigt bra fotbollsspelare, men ännu större som människor. När de hörde att det fanns konstnader som kunde hindra ville de på en gång gå in. De bad mig kontakta organisationen och gå in och lösa det, säger Sjöstrand till Sportbladet.

Stockholm Stad 

Efter att landslagsstjärnorna gick ut och sa att de vill betala för manifestationen så har nu Stockholm Stad gått ut och meddelat att manifestationen får hållas i Kungsträdgården - helt utan kostnad.

– Vi har informerat landslaget och arrangören att det inte blir någon avgift över huvud taget. Nu har vi från stadens sida sagt att vi ställer upp, säger Roger Ticoalu, evenemangschef Stockholms stad, till Sportbladet. 

Ska du gå på manifestationen?