Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hammarby sparkar Tony Gustavsson

Sport | 31/08/2009 10:36

Får skulden för kräftgången som lämnat Stockholmklubben på kvalplats.

Fyra förluster på de fem senaste allsvenska matcherna. Fyra poäng från nedflyttningsplatsen. Och total förnedring borta mot mästarna Kalmar FF i går kväll. Nu får tränaren Tony Gustavsson iskallt skulden för Hammarbys usla form och säsong.

– Serietabellen ljuger inte, säger Staffan Thorsell, ordförande Hammarby Fotboll AB.

–Hammarby löper en allvarlig risk att förlora sin plats i allsvenskan och det är styrelsens uppgift att göra vad man kan för att hindra en sådan utveckling.

Ersättare blir "Tony G:s" tidigare assisterande tränare Thom Åhlund som tror på att "hans" Bajen fixar ett nytt allsvenskt kontrakt.

– Det är klart att jag tror på det, säger Thom Åhlund till Hammarbys hemsida.

–Vi har många bra fotbollsspelare och vi har material för att klara oss kvar. Det finns stora möjligheter, men alla måste göra sitt yttersta för att klara upp situationen. Det gäller mig och ledarna, spelarna och alla andra i klubben. Vi måste jobba stenhårt.

Åhlund lämnade jobbet som Gustavssons assisterande tränare 2007. Då var han missnöjd med hur klubben sköttes. Han har sedan dess tränat Syrianska.

Nu är han tillbaka hos klubben han representerat 224 gånger i allsvenskan. Men samtidigt säger Åhlund att han inte vill förändra alltför mycket. Tanken är att fortsätta där Tony Gustavsson tvingades att lämna.

–Jag kommer att bygga vidare på det som Tony och ledarstaben jobbat med och sen är det bara hårt arbete som gäller.

Tony Gustavsson kommenterar Hammarbys beslut så här:

– Hur tråkigt och tomt det ändå känns för mig så får man acceptera det. Hammarby har hanterat den här situationen på ett väldigt professionellt sätt. Det finns inget att klaga på annat än att jag blir av med jobbet, säger han till Radiosporten.

I går, efter 0-3-förlusten mot Kalmar FF, skrev Hammarbymålvakten Rami Shaaban att det måste bli förändring kring Bajens sätt att göra saker.

"Nu ska man inte vara allt för negativ men det var nog inte många som hade räknat med att vi ska vinna dessa matcher på bortaplan men man kan ifrågasätta sättet vi gör det på. Där måste det bli ändring.", skrev Shaaban på sin blogg på Nyheter24.

Tony Gustavssons tid i klubben har annars kantats av förluster, ekonomisk kris och spelarförsäljningar. Under de senaste säsongerna har klubben sålt spelare som Petter Andersson, Sebastian Eguren, Lolo Chanko och nu senaste Charlie Davis.

Nye huvudtränaren Åhlund har nu två veckor att bygga upp det lilla självförtroende som finns kvar. Den 13:e september möter man Örebro SK hemma på Söderstadion.

Skrivet av: