Sjöbergs chock - misstaget skapade "tumören"

Allsvenska stjärnan snart tillbaka i spel.


Lite mer än en månad har fortlöpt sedan den allsvenska backstjärnan fick mardrömsbeskedet.

Det som först troddes vara en magmuskelskada var egentligen en cancertumör stor som ett strutsägg. Boråssonen Johan Sjöberg, 28, utlånad från Elfsborg till Örgryte, har sedan dess gått igenom en mycket tung period i sitt liv.

Men i inledningen av september månad fick han det sköna beskedet att det som läkarna trodde var en tumör i stället är en stor inkapslad blödning.

All den oro och smärta som Johan burit på och all behandling han har genomgått kunde dock ha undvikits, enligt uppgifter till Nyheter24.

När Sjöberg fick den förmodade magmuskelskadan behandlad med kortisonsprutor begicks ett misstag. Ett blodkärl tog stryk och skapade blödningen som senare fick benämningen "godartad cancertumör".

– Det läkarna misstänker är att man kanske stack hål på ett blodkärl vid något av de tillfällen när jag fick kortison. Någonting kan ha hänt där, säger Johan Sjöberg med en suck när Nyheter24 når honom.

Sedan han fick beskedet om den godartade tumören den 19 augusti av läkare Leif Swärdh har han rivit av flertalet ultraljuds- och röntgenundersökningar.

– Det går ju helt klart åt rätt håll. På måndag ska jag på en ny magnetröntgenundersökning. Det senaste är som sagt att det är en stor blödning som är inkapslad. Den kan läka eller så måste man gå in (operera). Den blir mindre och mindre hela tiden, säger Johan som den senaste tiden varit med på Öis fotbollsträningar - men bara i övningar utan boll.

Det var efter debuten mot Gefle i somras, den 13 juli, som smärtan i magen dök upp för första gången.

Nu är han snart tillbaka i spel.

– När jag kör med boll gör det ont fortfarande. Tyvärr. Men jag har som målsättning att vara tillbaka och hjälpa laget efter landslagsuppehållet (i oktober), säger Sjöberg.

Det är inget som tyder på att det är en tumör utan en blödning?

– Det är en större blödning. Jag hoppas veta ännu mer på måndag.

Besked om en cancertumör, besked om att det kunde ha undvikits. Hur har det varit att gå igenom det här?

– Det har varit smärtsamt att missa så mycket av fotbollen. Ett tag kände jag skuldkänslor gentemot min nya klubb Öis. Att gå igenom det här har varit precis värdelöst. Och mycket jobbigt mentalt. Klart man har varit ledsen men jag har fått bra med stöd från lagkompisar och alla vänner, familj och så.

Har din syn på livet förändrats?

– Verkligen. Hälsan är det viktigaste och nära kära, familj, släkt och vänner. Det är inte fotbollen som är viktigast. Jag har verkligen fått ett annat perspektiv på livet och vad som är viktigt.

Slutligen, fixar Örgryte kontraktet, det ser mörkt ut?

–Jag tycker att det ser jävligt bra ut nu. Två poäng upp till kval och en hel del poäng kvar att spela om. Vi har riktigt goda chanser att fixa det här. Det såg riktigt mörkt ut tidigare. Förhoppningsvis gör vi vårt jobb och sen vill jag gärna komma in och hjälpa laget i ett senare skede, avslutar Sjöberg.

Här nedan tar Elfsborgs fans farväl av Johan Sjöberg:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!