Rami: "Det har blivit ett mycket råare klimat"

Hammarbys stjärna berättar om hur han ser på klimatet mellan spelare, fans och styrelsemedlemmar.


Det plingade till i Rami Shaabans mobil i går förmiddags.

"Staffan Thorsell lämnar sitt uppdrag som ordförande i Hammarby".

Hammarbystjärnan var under gårdagen ett hett villebråd för mediadrevet.

De vill få honom att kommentera det kaos som drabbat Hammarby i samband med att basen självmant valde att lämna posten som ordförande - på grund av återkommande dödshot.

Men den forna landslagsstjärnan valde att ducka för att kommentera tumultet under måndagen.

För Nyheter24 berättar Rami om fansklimatet på och utanför Söderstadion, hur han ser på Thorsells avhopp och den negativa trend som verkar slå hårt mot svensk fotboll och Stockholmsklubbarna.

Stämningen på läktarna, hur fans och supportrar uttrycker sin frustration och sitt tycke - har förvärrats enligt Shaaban.

Klimatet är smutsigare och tuffare i dag än i inledningen av 2000-talet menar 34-åringen.

– Absolut, när jag lämnade Sverige 2002 för att spela i England (Arsenal) var det inte alls samma klimat. Det har hänt en hel del med kulturen kring svensk fotboll vilket jag märkt när jag kom tillbaka några år senare och det skrämmer mig. Rent allmänt handlar det om en avsaknad av respekt från fans. När jag spelade i Arsenal till exempel kunde bortafansen applådera målvakten men det sker inte direkt här, säger Rami och fortsätter:

– I övrigt när jag står i mål på Söderstadion får jag höra ett och annat. Så var det inte direkt senaste gången jag var i Sverige och spelade. Det är personer i publiken, allt från 15 år till 40 år, som skriker diverse saker. Det stör inte mig men man kan se en negativ utveckling både på och utanför arenan. Vad vet jag, det kanske är ett samhällsproblem.

Känner du dig trygg utanför planen och på Söderstadion?

– Ja, men det är en tuffare jargong och glåporden blir allt grövre när jag vaktar målet och när spelare, ledare lämnar arenan. Men det stör inte mig. Men visst, klimatet är tuffare. Det är mycket råare i svensk fotboll nu än tidigare.

Er ordförande lämnade sin post efter tre månader och efter att ha fått mottaga dödshot, hänger det samman med klimatet?

– Ja, det är klart. Och det här med hoten är skittråkigt i sig. Ingen förtjänar att bli hotad.

En dag var det glada rubriker kring Hammarby, sen small det till igen?

– Ja, ett dygn ungefär. Samtidigt förstår jag frustrationen från fansen för mycket av ilskan hör ihop med hur resultaten sett ut och vi lever i sådan bransch. Vi spelare kan inte lägga energi på det här och det här är en debatt mellan styrelsen och fansen. Det man måste finna sig i är det sunda förnuft som ändå råder. Självklart kan det uppstå viss frustration när målet först är att bli topp fyra och sen blir till att hänga kvar. Vi har ändå gjort oss av med en del spelare och vi sliter hårt med det material vi har. Vi spelare krigar och tränarna samt övriga ledarna kämpar hårt varje dag för att fixa det här, säger Rami och tillägger:

– Det är första gången jag är med om att något sådant här i någon av de klubbarna jag varit i så det är en ny sits för mig också.

Fyra omgångar återstår för Rami och hans Hammarby.

De huserar på kvalplats med två poäng ner till Örgryte och Djurgården under strecket.

– Vi ska slita jävligt hårt för att fixa det här och det är skönt för oss att få njuta av segern mot Brommapojkarna ett tag och ladda upp inför omstarten, avslutar Rami.

Halmstad, borta - den 19 oktober är nästa uppgift för Hammarby.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.