Bojan: "De kallade mig Turbotungan"

- 25/10/2009, 12:01 -

I dag drabbar Hammarby och AIK samman på Råsunda i ett derby som kan rita om Stockholms fotbollskarta.

Ena laget har knappt några namnstarka profiler. Och ligger sist i tabellen.

Det andra har överflöd på färgstarka namn. Och jagar SM-guldet.

Men oavsett om AIK:s Martin Mutumba, Kenny Pavey eller Jos Hoiveldt gör succé i tidningarna är det alltid Bojan Djordjic som har den vassaste tungan.

–De kallade mig "Turbotungan", du fattar ju varför, säger Bojan om livet som tolvåring.

Bojan har ännu inte gjort några mål i Allsvenskan den här säsongen. Han hade det lite tufft i början av säsongen och fick kämpa hårt och länge för att komma i form efter hälsenerupturen i slutet av förra säsongen.

Men steg för steg har han blivit AIK:s viktigaste spelare. Den som lyfter laget när det går emot, den som tar kritik för att lagkamraterna ska slippa den. Man kan nästan kalla honom för en ledare. Och nu har den tidigare Manchester United-spelaren slutligen blivit accepterad av det svenska folket.

–Ja, kanske. Ända sedan cupmatchen mot Mjällby i somras tycker jag själv att jag har spelat bra. Och om till och med folk utanför Råsunda börjar tycka att Bojan är okej, då är jag nog inte helt snett ute, säger han till Expressen.

Kaxige Bojan har blivit lagspelaren Bojan. Kaxigheten har han kvar - och är och bör vara stolt över den. Han är - tio år efter att ha slagit igenom i United - fortfarande en av svensk fotbolls största profiler.

– Jag har fått mycket skit för att jag är rak, men hur kul är det att läsa om en spelare som alltid är diplomatisk? Har du gjort tre mål i en match ska du fan hylla dig själv. Har du varit kass ska du säga det också. Svårare är det inte, men i Sverige upplevs man lätt som kaxig om man säger vad man tycker. Det är annorlunda på Balkan. Åk ner dit och du upptäcker att Bojan Djordjic är en average guy, säger han till Expressen.

Seger i derbyt betyder med stor sannolikhet en avgörande match på Gamla Ullevi mot IFK Göteborg. Kan bli ett magiskt slut på en lång säsong.

– Blir det en avgörande match i Göteborg den 1 november kommer det att bli det häftigaste som har hänt på länge i svensk fotboll. Jag blir tårögd när jag tänker på pokalen.

Bojan Djordjic - en dröm för sportjournalister.

Skrivet av: