Måndag 26 Sep
Stockholm

Dahlberg: "Blir nog inget målfirande mot Djurgården"

1 av 4
Over and out. Dahlberg tackar för sig.
2 av 4
Over and out. Dahlberg tackar för sig. Foto: Bildbyrån
3 av 4
4 av 4

Lagspelaren Mikael Dahlberg om sin tid i Djurgården, tränarkarusellen, svenskelvan i Turkiet och att vara gäst på Stockholms Stadion.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

24-årige Mikael Dahlberg lämnade Sundsvall för Djurgården 2007. Han kom till klubben som en eftertraktad anfallstalang, men lämnar Stockholm som lagspelaren som inte kunde säga nej.

Den 22 maj återvänder Umeåsonen till Stockholms Stadion med sin nya klubb Gefle.

Om och när du gör mål mot Djurgården på Stadion med Gefle, kommer du att fira målet?

- Haha, det har jag inte ens tänkt på.

Nu har du fått tänka på det...

- Det kommer nog inte bli några överdrivna glädjerscener om vi säger så.

Känns det vemodigt att lämna Djurgården?

- Det är väl både och. Jag har haft tre fina år här och trivts bra. Det har varit jäkligt kul att spela på stadion och lira derbymatcher och så där.

- Men sen har det ju varit tre år där det hänt väldigt mycket också. Det första året var vi med och slogs om guldet till sista omgången, nu det sista året så räddade vi oss kvar via kval, så det har varit ganska mycket.

Du har spelat under tre olika huvudtränare under din tid i Djurgården. Siggi Jónsson tog dig till klubben. Sen fick du uppleva Zoran Lukic/Andrée Jeglert och sen fick Jeglertz ensam rädda kvar Dif i allsvenskan. Någon av dessa som du kände extra mycket för?

- Nja, alla tränare har haft olika positiva bilder. Det har inte varit någon gång jag känt att det varit rätt när de fått gå.

- Men sen är det så att det ibland inte funkar med vissa tränare tillsammans. Samtidigt är de säkert jättebra tränare var för sig.

För ett år sedan var du hyllad och färsk landslagsspelare i Lars Lagerbäcks landslagstrupp under vinterturnén i USA. Du gjorde mål i debuten mot USA. I dag ser det annorlunda ut. Vad tyckte du själv om ditt sista år?

- Det var ett år som många sätt varit utvecklande. Jag spelade mittfältare, spelade back förra året, sen på slutet forward igen. Jag har lärt mig mycket om nya positioner.

- Det har även varit ett turbulent år där mycket hänt kring föreningen. Ur medieperspektiv har det varit ett negativt år och det har också varit ett år där ingen i Djurgården varit nöjd med de resultat som vi har gjort. I stort sett har det varit ett direkt dåligt år för alla i Djurgården.

- Men jag har också insett som fotbollsspelare och som människa hur man tacklar såna situationer i en större förening. Det har varit nyttigt på så sätt.

Den förre Djurgårdaren Abgar Barsom berättade nyligen för Nyheter24 att han ofta bytte position i Fredrikstad för att hjälpa laget. Nu är han i Turkiet med tio andra svenska spelare i jakt på en ny klubb. Barsom menar att han kanske offrat sitt eget bästa för klubbens bästa i en tid då spetskompetens betyder allt. Känner du likadant efter alla positionsbyten i Djurgården?

- Jag har alltid spelat där tränaren sagt till mig, det är inte mer med det. Sen tror jag väl också att i det långa loppet, för att bli bra som möjligt, ska man träna och spela i en position.

Du är värvad som anfallare till Gefle.

- Ja, det känns bra. De har en plan för hur de vill använda mig och vad de vill att jag ska göra.

Och så får du chansen att studera en sån måltjuv som Hasse Berggren från nära håll.

- Hehe, jo. Man kan lära sig av de flesta, men Hasse har alltid haft en liknande spelstil och varit med ganska länge och kan knepen. Jag får försöka hålla ögonen öppna och försöka snappa upp så mycket som möjligt.

Innan ditt nya kontrakt med Gefle blev klart, fick du något erbjudande att följa med till Turkiet med Hasan Cetinkayas svensklag?

- Nej det fick jag inte. Och jag hade tackat nej om jag hade fått det.

- Men samtidigt låter det som en spännande grej och kul att spelarna vågar ta en chans.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.