Philip Hellquist i Djurgården.
1 av 4
Philip Hellquist i Djurgården.
Robin Söder i IFK Göterborg.
2 av 4
Robin Söder i IFK Göterborg.
Allsvenskans yngste debutant genom tiderna, Niklas Bärkroth.
3 av 4
Allsvenskans yngste debutant genom tiderna, Niklas Bärkroth.
Nya regler ska gynna de svenska fotbollstalangerna.
4 av 4
Nya regler ska gynna de svenska fotbollstalangerna.

Nya regler ska gynna svenska talanger

Nya regler ska gynna de svenska talangerna. Bänken blir dessutom större.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De svenska fotbollsplanen kryllar av unga och lovande fotbollstalanger. Men någonstans i vägen blir det stopp för de flesta och drömmen om att bli proffs rinner ut i sanden.

Det Svenska fotbollsförbundet har insett detta och har därför vidtagit åtgärder som ska gynna de svenska talangerna och hjälpa dem att komma fram. Den kommande säsongen ska nio av de arton som kallas till en match vara hemmafostrade. Det vill säga spelare som har spelat i en svensk klubb i minst tre år under åldern 15-21 år.

- Jag tror inte det här kommer innebära något revolutionerande men signalen är ändå viktig. Det uppmuntrar till att använda fler unga spelare och jag är övertygad om att fler spelare kommer att skaffa sig allsvensk erfarenhet. Dessutom tror jag ledarna kommer att upptäcka ”att det funkar ju”. En 17-åring kan faktiskt vara mogen för spel i allsvenskan, säger experkommentatorn Jens Fjällström enligt DN.

Fjellström får medhåll från IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson, som de senaste säsongerna har valt att satsa på egna produkter istället för att värva från utlandet.

- Det är bra för svensk fotboll att satsa på egna spelare. Visst finns det duktiga importer i allsvenskan men i längden får vi bara andrahandssortering. Ska någon svensk klubb ut i Europa så ska man satsa på inhemska spelare och utbilda dem riktigt bra, säger Olsson.

Bänken blir större

"Talang-regeln" är inte det enda som är nytt i förbundets tävlingsregler, utan det har även beslutats att lagen ska få ha sju tillgängliga spelare på bänken istället fem stycken.

- Om vi vill hänga med resten av fotbollsvärlden måste vi ha samma system som alla andra. Jag har velat införa det här sedan jag var i Norge. Det är klart att det här är positivt, säger Gais-tränaren Alexander Axén, som i flera år har förespråkat för fler avbytare.

/
/
/
/
/