Onsdag 10 Aug
Stockholm

NEDRÄKNING: Nykomlingen Mjällbys stora utmaning

Målskytt Ekenberg.
1 av 3
Målskytt Ekenberg. Foto: Bildbyrån
Vad väntar Mjällby längre fram?
2 av 3
Vad väntar Mjällby längre fram?. Foto: Bildbyrån
Grahn och Svärdh - männen som ska hålla Mjällby kvar i Allsvenskan.
3 av 3
Grahn och Svärdh - männen som ska hålla Mjällby kvar i Allsvenskan. Foto: Bildbyrån

I fjol storfavorit och överlägsen seriesegrare i Superettan. I år är det en annorlunda uppgift Mjällby har framför sig som nykomling.– Vi är medvetna om det, men fokuset är att utvecklas och bli ett allsvenskt lag, säger tränaren Peter Swärdh.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utveckling är ett ord som tränaren återkommer till flera gånger under vårt samtal. Trots att det vimlar av allsvensk rutin i Mjällbys trupp råder det ingen tvekan om att Peter Swärdh är fast inställd på att den här sejouren i Allsvenskan – den första sedan 1985 – ska bli längre än ettårig.
– Vi har en stark känsla i gruppen där vi känner att vi kan mäta oss med alla lagen. Det handlar om att vi ska ta lärdom av varje omgång för att bli bättre i nästkommande match, oavsett om de är bra eller dåliga, för att nå vårt resultatmål om allsvenskt spel även 2011, säger han till Fotbollsverige.se

Förlängde utlandsvistelsen

Liksom de flesta lag i Sverige har försäsongsträningen störts av de extrema vinterväder som rått i hela landet. Träningsintensiteten har i vissa fall fått sänkas på grund av skaderisken och Mjällby förlängde nyligen sitt träningsläger på Cypern med ett par dagar för att ge sig själva fina förutsättningar för att komma väl förberett till den allsvenska premiären kommande söndag.

För många av spelarna blir Allsvenskan en kär återkomst. Rutinerade kuggar som Mattias Asper, Patrik Rosengren, Marcus Ekenberg, Tobias Grahn och Daniel Nicklasson kommer bli mycket värdefulla i en säsong som troligen inte blir särskilt lik fjolåret där Mjällby tidigt säkrade seriesegern.
– Det är ju en fördel för oss att ha de här spelarna som spelat på de allsvenska arenorna och det kommer vi ha nytta av som lag. De vet vad som krävs att gå in på Råsunda när det är premiär och 25000 åskådare som alla håller stenhårt på AIK.

Swärdh återvänder till Allsvenskan

Men det är inte bara spelarna som gör allsvensk comeback. Tränaren Peter Swärdh coachade Helsingborg under ett par säsonger innan han tvingades avgå 2006 och har sedan gjort succé i såväl Åtvidaberg som Mjällby.
– Det är alltid roligt att få vara med som coach på högsta nivå, det känns stimulerande och jättespännande.

Har du saknat Allsvenskan?

– I grunden så är det ju fotbollen som är drivkraften och det är inte så annorlunda oavsett om det är Superettan eller Allsvenskan. Men Allsvenskan är det naturligtvis mer intresse kring vilket gör det hela mycket roligare.

Hur känner du att du har utvecklats sedan senaste tiden i Allsvenskan?

– Jag tror att jag har gjort det både på det fotbollsmässiga planet och i ledarskapet och det är nyfikenheten som är nyckeln till det, viljan att bli bättre och att jag ska försöka se till att andra blir bättre i nästa läge, det är drivkraften. Så jag både hoppas och tror att jag har utvecklats.

Försiktiga med Grahn

Mjällby hade redan ifjol en trupp som var komplett på flera sätt vilket många lag i Superettan bittert fick erfara. Klubben har tänkt noga när det kommit till förstärkningar och det namn som än så länge har dragit till sig störst uppmärksamhet, och som lär göra det framöver också, är Tobias Grahn – den ständiga mittfältstalangen vars karriär gemene man oftast kommer ihåg som turbulent och som en flyttcirkus mellan olika klubbar.

– En individuellt skicklig spelare som är fostrad i den danska fotbollen med optimistiskt anfalls- och försvarsspel. Innan han kom till oss så hade han haft en längre period utan kontinuerlig träning men är på väg åt rätt håll. Han säger själv fortfarande ha ytterligare steg att ta men det är lätt gjort att man skyndar på för att nå toppformen och därför har vi varit försiktiga med honom, säger Peter Swärdh och berättar att mittfältaren har varit ur träning en tid med känningar i baksidan.

Det blev dock ingen Tobias Linderoth som många hade hoppats på, men Mjällbys trupp som ifjol var överlägsen Superettan lär visa att laget håller en god allsvensk nivå under säsongen som kommer. Även om den lär skilja sig en del från fjolårets.

Mjällbys trupp 2010

Målvakter
Mattias Asper
Simon Svensson
Rickard Fransson

Tränarens kommentar: Här har vi en tydlig situation med Mattias Asper som etta och två lovande målvakter bakom med Simon Svensson som varit runt i P90-landslag och spelat bakom duktiga målvakter där. Det finns stora utvecklingsmöjligheter men man vet aldrig inte riktigt hur det ser ut i verkligheten. Men Mattias Asper håller en hög allsvensk klass.

Försvar
Robin Cederberg
Daniel Ivanovski
Adam Larsson
William Leandersson
Juan Robledo
Patrik Rosengren
Jesper Westerberg

Tränarens kommentar: Bra erfarenhet och samspelt del som kompletterats med Jesper Westerberg från Landskrona. Fungerade bra -09 och har inlett 2010 på ett bra sätt.

Mittfält
Tobias Grahn
Craig Henderson
David Löfquist
Daniel Nicklasson
Daniel Nilsson
Christopher Nilsson
Patrick Osiako
Johan Svensson
Emanuel Svensson

Tränarens kommentar: Här har vi haft en helhet som bygger på kontinuitet i praktiken med spelare som är ganska bra med boll och i de defensiva positionerna. Nu har vi försökt komplettera offensivt med individuellt skickliga spelare för att kunna skapa något från mittfältet med speed längs kanterna. Det är vår idé: att komplettera mittfältet med andra spelartyper än de som redan finns.

Anfall
Adam Berner
Marcus Ekenberg
Moestafa El Kabir
Peter Gitsélov

Tränarens kommentar: Superettans skyttekung Marcus Ekenberg blir naturligtvis en viktig spets för oss. Så har vi fått in Peter Gitselov och Moestafa El Kabir vilket gör att vi får en naturlig bredd med alternativ på de offensiva positionerna.

Tränare
Peter Swärdh

Håll ögonen på: Peter Gitselov. Ryss-svensken som spelat på hög nivå i Ryssland, men på allvar ska presentera sig för den svenska fotbollspubliken där han tidigare visat upp sig i Öster. Har enligt Peter Swärdh imponerat på försäsongen och besitter en stor erfarenhet trots sin ringa ålder.

Klara övergångar:

In: Christopher Nilsson, mf, Helsingborg, Jesper Westerberg, b, Landskrona BoIS, Craig Henderson, mf, Dartmouth Big Green, Daniel Nicklasson, mf, GAIS, Peter Gitselov, mf, FC Rostov, Tobias Grahn, mf, klubblös.

Ut: Robin Kacaniklic, mf, klubb ej klar, Tobias Johansson, mf, Ängelholm, Jukka Santala, a, FC Haka.

Fotbollsverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.