ÅFF tilbaka i Allsvenskan - men blir de kvar?
1 av 3
ÅFF tilbaka i Allsvenskan - men blir de kvar? - Foto: Bildbyrån
Daniel Wiklund, oerfaren men proffsig.
2 av 3
Daniel Wiklund, oerfaren men proffsig.
Kristian Bergström ska lyfta laget.
3 av 3
Kristian Bergström ska lyfta laget.

NEDRÄKNING: En klassiker är tillbaka

Mellan 1970 och 1973 vann Åtvidaberg två cupguld och två SM-guld. Efter 28 års väntan är den klassiska klubben tillbaks i Allsvenskan. – Det är viktigt, inte bara för föreningen utan för hela bygden, säger tränaren Daniel Wiklund.


Den 18 oktober 2009 skrevs ännu ett kapitel i Åtvidabergs framgångsrika fotbollshistoria. Haris Radetinacs sena segermål borta mot Vasalund fick en hel bygd att glädjas åt brukslagets avancemang till högsta serien. Och det var en ung och rätt orutinerad tränare som tog dem dit genom att skickligt förvalta det arbete Peter Swärdh inlett i föreningen i ett par års tid innan dess. Nu, ett drygt halvår senare, är Daniel Wiklund allsvensk tränare, 37-åringen som så sent som 2008 coachade Eskilstuna City i division 2.

– Det har gått fort och det var ett stort steg att gå från division 2 till Superettan. Jag har hunnit reflekterat lite kring det och är oerhört ödmjuk över att ha fått den här chansen, säger han och framhäver också det jobb som många andra ambitiösa tränare gör i lägre serier, säger han till Fotbollsverige.se

Vad har du själv för personliga förhoppningar och förväntningar på den kommande säsongen?
– Min personliga förhoppning är att vi ska få med någon spelare i något landslag, junior-, U21-landslag eller liknande. Det är definitivt ett av målen och ett annat är att jag själv ska fortsätta utvecklas vilket är lite svårt att verifiera, men det är ett processmål.

Okänt ÅFF ska bli välkänt
Han är trevlig och vältalig, ledaren som tidigare haft hand om Köpings juniorlag innan han tog över A-laget 2003. Daniel Wiklund må vara en av allsvenskans mest okända tränare, men han har också hand om ett lag som för många kanske inte är mer än Kristian Bergström. Därför lär laget bli rejält nederlagstippade när alla tyckare ska säga sitt innan serien startar kommande helg.
– Det ser vi inte som särskilt överraskande. Jag tror att det är många journalister som lärt sig namnen på våra spelare och säkert kan nämna en startelva men skulle de träffa spelarna på stan så är det nog bara Kristian Bergström de känner igen. Det är något vi vill ändra på och det kommer vi jobba med.

Hur tror du att årets säsong kommer se ut för er del?

– Den kommer nog se ut ungefär som den förra: att vi får kämpa för alla poäng.

Tystnad kring egna spelet

När det kommer till det egna spelet är det inte längre lika öppet. En plan finns för hur laget ska uppföra sig för att lyckas med målet att spela i Allsvenskan även 2011, men mer än så får undertecknad inte veta. Daniel Wiklund analyserar hellre den egna truppen där han berättar att den rutinerade målvakten Henrik Gustavsson tillsammans med Jesper Arvidsson och Daniel Hallingström blir viktiga kuggar i laget den kommande säsongen, förstås vid sidan av speldirigenten och motorn Kristian Bergström. Men det finns också ett par spelare han hoppas ta extra kliv det här året.

– Det är två spelare jag tycker ni ska hålla ett extra öga på: Viktor Prodell och Oscar Möller. Prodell spelade så sent som förra året i tvåan för Eskilstuna City och var ett av våra största utropstecken ifjol och jag tror att han kan växa ytterligare en dimension i Allsvenskan.

– Oscar Möller drabbades av knäproblem inför det förra året men har fått en riktig försäsong i år. Han är en rivig forward som kan ställa till det för alla försvar.

I veckan påbörjas snöröjningsarbetet för att få Kopparvallen redo för allsvenskt spel igen. För första gången på 28 år.

Åtvidabergs trupp 2010


Målvakter
 

Henrik Gustavsson
Bill Halvorsen
Gustav Jansson

Tränarens kommentar: "Fimpen" (Henrik Gustavsson) är en av våra mest rutinerade spelare efter flera år på svensk elitnivå, han är nummer ett. Bakom har vi Gustav Jansson som är ny från Värmbol och har stor utvecklingspotential.

Försvar
Jesper Arvidsson
Alberis da Silva
Daniel Hallingström
Eric Jangholm Melin
Erik Moberg
Johan Niklasson
Anton Tinnerholm

Tränarens kommentar: Den lagdel som sett bäst ut under försäsongen och som är stabil rakt igenom.

Mittfält
Kristian Bergström
Prince Eboagwu
Emil Herge
Christoffer Karlsson
Pontus Karlsson
Bruno Manoel Marinho
Haris Radetinac
Amir Suljic

Tränarens kommentar: En del där mycket händer runt "Pligg" (Kristian Bergström) som arbetar med tre andra spelare i att utnyttja och få kontroll över bollen.

Anfall
Dejan Doslic
Oscar Möller
Viktor Prodell
Paulus Roiha
Daniel Swärd

Tränarens kommentar: Här har vi fått in Paulus (Roiha) och vi har (Viktor) Prodell och så. Har väl inte satt målchanserna under försäsongen, men det kommer.

Tränare
Daniel Wiklund

Håll ögonen på: Kristian Bergström. Han har haft mycket fokus på sig under de senaste åren i Superettan och lär inte få mindre nu efter sex säsongers frånvaro från allsvenskt spel. Hans frisparkar och hörnor håller nationell toppklass, men håller tempot?

Klara övergångar: In: Etuwe Prince Eboagwu, mf, klubblös, Gustav Jansson, mv, Värmbols FC, Paulus Roiha, a, FC Utrecht.
Ut: Martin Eriksson, klubb ej klar, Daniel Lundqvist, mf, klubb ej klar, Felix Ahlström, b, klubb ej klar.

Fotbollsverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!